JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Valg 2023

Brakvalg for Høyre i Trondheim – men Ap kan få ordføreren

Høyre får 28,8 prosent i Trondheim, men hvis alt går Aps vei i kan Emil Raaen ta over klubba etter Rita Ottervik.
– Jeg tror vi kan klare å diskutere oss i land til å beholde ordførervervet slik det ser ut nå, sier Aps Emil Raaen.

– Jeg tror vi kan klare å diskutere oss i land til å beholde ordførervervet slik det ser ut nå, sier Aps Emil Raaen.

Martin Guttormsen Slørdal

helge@lomedia.no

martin@lomedia.no

I 20 år har Arbeiderpartiet og Rita Ottervik styrt Trondheim.

Om Aps Emil Raaen eller Høyres Kent Ranum skal flytte inn på hennes kontor, kan man ikke fastslå ennå. Men mye kan tyde på at Høyre blir taperen – selv om partiet er klart størst også i Trondheim.

Arbeiderpartiet får en oppslutning på 23,6 prosent på valgdagsmålingen. Det er omtrent det samme som man antok på forhånd at måtte til for å beholde ordføreren.

– Det er veldig tidlig ennå. Men dette er en veldig god start. Jeg tror vi kan klare å diskutere oss i land til å beholde ordførervervet slik det ser ut nå, sier Emil Raaen til FriFagbevegelse.

Ap/SV/Rødt/Senterpartiet og MDG har et flertall med seks mandater på valgdagsmålingen mot borgerlig side, som består av Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet.

Sjekk valgresultatet direkte:

Stående applaus

Etter et Høyre-overtak tidlig i valgkampen, har imidlertid pilene gått smått oppover for Arbeiderpartiet.

Selv torde ikke Emil Raaen, Aps ordførerkandidat, tro noe som helst før valgdagsmålingen kom klokka 21.

Da Raaen ankom Royal Garden og valgvaken til Trondheim og Trøndelag Ap, var det til stående applaus og taktfast «fire nye år» rungende fra salen. Det ble sunget også etter at valgdagsmålingen for Trondheim var klar.

Martin Guttormsen Slørdal

Raaen er godt fornøyd med valgkampen som har vært.

– Vi har gjort det så bra at motstanderen gjør alt de kan for å ligne mest mulig på oss, sa han i sin tale til. Får vi sjansen skal vi være med å styre Trondheim, sier Raaen.

– Dette er et positivt utgangspunkt. Vi har beveget oss i riktig retning gjennom hele valgkampen. Foreløpig ser det ut til at vi går litt ned fra fire år tilbake. Vi har større ambisjoner om å gå enda høyere, sier Emil Raaen.

– Ikke synd på Høyre

På spørsmål om han synes synd på Høyre som gjør et brakvalg, men kan bli stående tomhendt, sier han:

– Jeg synes ikke synd på Høyre. Men jeg vil heller gratulerer dem med en godt gjennomført valgkamp. De gjør rett godt resultat. Jeg er sikker på at de er fornøyd med det, sier Emil Raaen.

Martin Guttormsen Slørdal

Må få hjelp

De nærmeste dagene vil han blant annet starte forhandlingene.

Senterpartiet har samarbeidet med de rødgrønne siden 2003 – da Arbeiderpartiet frarøvet makta fra Høyre og Rita Ottervik ble ordfører.

Ola Borten Moe var pådriveren for det.

– Han mente vi ville få mest igjen for å gå til de rødgrønne, sier gruppeleder og førstekandidat for Senterpartiet i Trondheim, Vegard Frøseth Fenes, til FriFagbevegelse.

Han utelukker ikke et samarbeid med Arbeiderpartiet også kommende periode, men vil ikke låse seg uten forhandlinger.

– Vi samarbeider der vi får mest gjennomslag for vår egen politikk, sier Fenes til FriFagbevegelse.

Partiet er imidlertid klare på at de ikke vil samarbeide med Rødt – men kan strekke seg til et såkalt valgteknisk samarbeid.

Annonse
Annonse