JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Robbie Fowler støttet Liverpools havnearbeidere med en t-skjorte i 1997. Her viser han sin støtte til de norske havnearbeiderne.

Robbie Fowler støttet Liverpools havnearbeidere med en t-skjorte i 1997. Her viser han sin støtte til de norske havnearbeiderne.

Roy Ervin Solstad

Bryggesjauernes «guddommelige» støttespiller

Jeg har møtt en del kjendiser i mitt liv, både popstjerner, politikere, skuespillere og fotballspillere. Jeg blir aldri «starstruck», men jeg kjenner at det pirrer litt denne gangen. Jeg har nemlig en avtale med Gud».16.05.2014
12:00
16.05.2014 13:39

res@lomedia.no

Det er 20. mars 1997. Stedet er Anfield Road i Liverpool der hjemmelaget cruiser mot semifinalen i cupvinnercupen på bekostning av Brann fra Bergen. Etter 77 minutter setter den nesten 22 år gamle superspissen Robbie Fowler inn sitt andre og Liverpools tredje mål. Fansen går bananas og arbeiderklassegutten feirer ved å løfte opp Liverpool-trøya. Under den har han t-skjorta havnearbeiderne i Liverpool har laget. På den står det «500 Liverpool dockers sacked since september 1995».

Gesten er en hyllest til havnearbeiderne i Liverpool, men UEFA er ikke like begeistret. Det europeiske fotballforbundet ilegger Robbie Fowler en bot på drøyt 13.500 kroner for brudd på forbudet om å vise fram logoer med politisk budskap under kamper i UEFA-regi.

Ambassadør

Klokka skrus fram 17 år, og Robbie Fowler spiller ikke lenger fotball. Han er en av bare to ambassadører for Liverpool Football Club (Ian Rush er den andre), og deltar på to arrangementer regi av fotballklubbens supporterklubber i Kautokeino og Alta. Fowler har nettopp rukket å fylle 39 år for første gang, men spilleren med kallenavnet «Gud» har en legendestatus blant supporterne som nesten må oppleves for å bli trodd. Alle vil ha en bit av ham mens han besøker Norge, og Liverpool-fans langt opp i 50-årene ser ut som nyforelska tenåringer der de står i kø for en autograf og få bli tatt bilde av sammen med helten.

Det er et kjør uten like som kunne tatt knekken på de fleste, men Fowler smiler og skriver til krampa tar ham. Når Liverpool-fansen samler seg for å se kampen mellom Everton og Manchester City med håp om at byrivalen fra Liverpool skal ta poeng fra Liverpools gullrival City, kan Fowler endelig ta en pust i bakken. Men Liverpool-ambassadøren utsetter pausen i noen minutter. Smilende setter han seg ned og ser på Transportarbeideren sitt tredje nummer fra 1997. På forsiden ser han et bilde av seg selv som han har sett mange ganger tidligere. Han får tilbud om å få et eksemplar, men avslår høflig.

– For å være helt ærlig, så er det ikke nødvendig. Jeg leser så dårlig norsk, smiler han.

I stedet tar han en penn og skriver en hilsen til de norske havnearbeiderne på forsiden av det 17 år gamle bladet: «To the Norwegian dockers. You’ll Never Walk Alone. Robbie Fowler».

McManamans onkel

Når han legger fra seg pennen, forteller han at ideen bak den spesielle målfeiringen kom fra en av de andre lokale guttene på Liverpool-laget.

– Onkelen til Steve McManaman var bryggesjauer og tragisk nok var han i ferd med å miste jobben sin. Derfor spurte Steve meg om jeg kunne være med å bidra, sier Robbie Fowler.

De to ble enige om å ta på t-skjortene i hjemmekampen mot Brann.

– Ingen utenom i Liverpool kjente til det som skjedde på havna. Det var absolutt ingen oppmerksomhet omkring bryggesjauernes situasjon. Mange mistet jobbene sine, og bryggesjauerne hadde en forferdelig tid. Likevel stod det så godt som ingenting om det i avisene, så vi ble enige om å ta på t-skjortene og vise dem fram for å sette søkelys på det som skjedde, fortsetter han.

Fowler peker på at i en arbeiderklasseby som Liverpool er det en tradisjon for å stå sammen under vanskelige tider.

– Som du kanskje har sett, så kjemper vi i Liverpool for hverandre når vi har ryggen mot veggen. Dette var en slik situasjon. Når vi fikk t-skjortene tenkte vi umiddelbart at dette kunne åpne øynene for hva som skjedde for langt flere. Kanskje kunne vi bidra til at man kunne komme til bunns i det som skjedde på havna i Liverpool. Kanskje kunne det vi gjorde også hjelpe til med å gi bryggesjauerne jobbene sine tilbake, understreker han.

Ble revet med

Fowler innrømmer at han og McManaman egentlig hadde tenkt å vise fram t-skjortene etter at kampen var avblåst.

– Da jeg scoret det andre målet ble jeg jo litt revet med. Samtidig innså jeg at dette var det rette tidspunktet for alles øyne og alle TV-kameraene ville være rettet mot meg. Det medførte jo en bot, men vi fikk den oppmerksomheten om saken som vi håpet, så jeg synes fremdeles det var riktig av meg å gjøre det, smiler han.

Målfeiringen til Fowler snakkes det om i Liverpool enda. Ikke minst blant havnearbeiderne.

– Jeg visste ikke da jeg gjorde det at jeg også bidro til å øke kampgløden til bryggesjauerne i Liverpool. Jeg ville at folk skulle skjønne hva som skjedde, og samtidig måtte vi prøve å stoppe oppsigelsene på havna. Jeg prøvde bare å bidra med det jeg kunne, og det var å gi saken publisitet. Heldigvis fikk den det. Også fordi jeg ble bøtelagt av UEFA. Det gjorde at avisene skrev enda mer, sier han.

Stolt

Selv nå, 17 år senere, henger det mange bilder av Robbie Fowler på veggene i puben der havnearbeiderne i Liverpool er stamgjester.

– Jeg liker tanken på at de henger der fordi jeg ikke var så verst som fotballspiller, men det er jo ikke derfor. Det skyldes at jeg hyllet bryggesjauerne, eller mer korrekt, prøvde å hjelpe dem, ler han.

Liverpool-ambassadøren tror også at populariteten hans skyldes det faktum at han var en lokal gutt fra Liverpool og at han aldri la skjul på at han var en arbeiderklassegutt. Det gjør han ikke nå heller.

– Jeg tror folk i Liverpool ser at jeg er en av dem. Jeg gjorde det de drømte om å gjøre, og kanskje virkeliggjorde jeg deres drømmer. Da jeg vokste opp var mitt største ønske å bli profesjonell fotballspiller, men jeg vil først og fremst bli likt fordi jeg er en alright fyr. Ikke bare fordi jeg var flink å spille fotball. Jeg er stolt av hvor jeg kommer fra. Det har jeg alltid vært og kommer alltid til å være. Ingen burde skamme seg over hvor de kommer fra, sier han alvorlig.

Oppmerksomhet

Han innrømmer samtidig at han ikke forstod hva selve konflikten på havna dreide seg om.

– Jeg gjorde det jeg kunne med de midlene jeg hadde. Jeg var ikke smart nok til å skjønne alt som skjedde, men jeg hjalp til med å skaffe den oppmerksomheten de trengte, sier han.

– Burde flere gjøre som deg?

– Jeg forstår spørsmålet, men det ville være galt av meg å si at andre skal gjøre det ene eller andre. Folk er forskjellige. Jeg gjorde det, men burde alle andre gjøre det? Jeg vet ikke, sier han ærlig.

Likevel avviser han ikke helt tanken på at norske havnearbeidere kunne prøvd å få sine egne, lokale fotballhelter med på laget som støttespillere.

– Men de ville nok fått langt høyrere bøter i dag enn jeg fikk den gang. Jeg tviler på at bryggesjauerne synes det er ok at alle blir bøtelagt, men dette handler ikke bare om fotballspillere. Det er musikere, skuespillere og andre kjendiser som er i medias søkelys som også kan bidra. Hvis man kan øke oppmerksomheten om en sak, så hvorfor ikke? Det vil aldri være negativt med ekstra publisitet, sier Robbie Fowler.

Jeg takker for intervjuet og Robbie rekker fram hånda.

– «Top man», sier han og ser meg rett i øya.

– Pokker, tenker jeg. Det burde vært min avslutningsreplikk.

Robbie Fowler

• Født 9. april 1975 i Toxteth i Liverpool

• Scoret alle fem målene i hjemmedebuten da Liverpool slo Fulham 5-0 høsten 1993, og er en av tidenes mestscorende spillere i engelsk Premier League.

• Liverpool-fansen kaller ham «Gud» etter sine mange mål for klubben.

• Støttet havnearbeiderne som en del av feiringen etter å ha scoret mot Brann i Cupvinnercupen våren 1997.

• En av to offisielle ambassadører for Liverpool FC.

• Var i Finnmark den første helgen i mai for å møte Liverpool-supportere i Alta og Kautokeino.

Mange mistet jobbene sine, og bryggesjauerne hadde en forferdelig tid.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
16.05.2014
12:00
16.05.2014 13:39Mest lest

 Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.

Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.

Jan-Erik Østlie

Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge

FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.

FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.

Roy Ervin Solstad

En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav

ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.

ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.

Privat

Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før

LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.

LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.

Brian Cliff Olguin

Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker

Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun

HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.

HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.

Kai Hovden

Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden

Skjermdump

Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.

Helge Rønning Birkelund

Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge

Privat

Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt

Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.

Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.

Mina B. Ræge/Dagsavisen

Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo

HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.

HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.

Colourbox.com. Innfelt: fafo.no

13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene

KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.

KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.

Ole Palmstrøm

Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var

Sylvi Listhaug

Sylvi Listhaug

Jan-Erik Østlie

Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder

Debatt

Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.

Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.

Ida Bing

«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas

Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.

Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.

Privat

«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid

Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Jan-Erik Østlie

– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal

Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.

Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.

Anna Granqvist

– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»

Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.

Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.

Tri Nguyen Dinh

Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp

HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.

HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.

Privat/Lene Svenning

Sjefene sikret seg full lønn under sykdom – nå krever butikkansatte det samme

Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)

Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)

Ola Tømmerås

LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon


Flere saker