JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjon

Bussjåfør Vegard kjemper for en bedre pensjon: – Mange orker ikke å stå i arbeid til de er 62 år

Fredag avgjøres det om Fagforbundet støtter heving av aldersgrensene i folketrygden.
Bussjåfør Vegard Tillerflaten fra Trondheim vil ikke heve aldersgrensene i folketrygden

Bussjåfør Vegard Tillerflaten fra Trondheim vil ikke heve aldersgrensene i folketrygden

Per Flakstad

torgny@lomedia.no

– Jeg kan ikke komme hjem til mine medlemmer å si at forbundet vårt går inn for å øke pensjonsalderen. Skal vi bli slept ut av bussen og rett under torva, spør Vegard Tillerflaten, bussjåfør fra Trondheim og delegat på Fagforbundets landsmøte.

Hans eget fylkeslag, Fagforbundet Trøndelag, hadde sendt inn forslag om at Fagforbundet «skal arbeide for å endre levealdersjusteringen i alderspensjon slik at yrkesgrupper som ikke kan stå lenge i arbeid, sikres en pensjon på to tredjedels inntekt.»

Fagforbundet i Oslo foreslo rett ut at Fagforbundet skal «arbeide for å fjerne levealdersjustering».

Oslo og Trøndelag var ikke de eneste som fremmet slike forslag. Fagforbundet i Vestland, Tromsø, det sentrale ungdomsutvalget og pensjonistutvalget hadde også fremmet forslag med tilsvarende innhold.

Økte utgifter

Det er antatt at levealderen i befolkningen kommer til å øke. Det betyr økte pensjonsutgifter. For å kompensere for dette blir framtidas arbeidstakere nødt til å jobbe lenger, for å få samme pensjon som dagens pensjonister. Levealdersjustering var en sentral del av pensjonsreformen.

Fagforbundets landsstyre støttet ikke forslagene fra blant annet Trøndelag. Forbundsstyrets svar var at et slikt vedtak vil føre til «en full omkamp om pensjonsreformen», og den reformen har Fagforbundet støttet.

Gjøre tilpasninger

Men ulempene med levealdersjusteringen er det enighet om. Arbeidsutvalget i forbundet skriver i sitt forslag at «reglene for levealdersjustering kan medføre økte forskjeller. (…) Vi må derfor kunne gjøre tilpasninger i reglene dersom det blir nødvendig.»

Fredag skal Fagforbundets landsmøte avsluttes, og forbundets politikk skal vedtas. Fredag er også dagen da høringsfristen for pensjonsutvalget går ut.

Pensjonsutvalget foreslår at aldersgrensene i folketrygden heves, både den nedre på 62 år, og den øvre på 67 år.

LOs betingelse

LO har vedtatt at de kan gå med på et slikt vedtak, hvis det etableres en sliterordning.

Da LO-lederen møtte landsmøtet, tok hun opp forslaget om å heve aldersgrensa, og forslaget om en sliterordning.

– Det utredes en egen ordning for sliterne i arbeidslivet. De som må gå av når helsa ikke holder. Like før målstreken. Dette er ikke et ønske fra LO. Dette er ikke en oppfordring fra LO. Det er ikke engang et krav. Det er en betingelse for å si ja til utvalgets forslag, sa Peggy Hessen Følsvik.

Tung yrker

Men det beroliger ikke bussjåfør Tillerflaten.

– Det er mange av mine medlemmer som allerede i dag ikke orker å stå i arbeid til de er 62 år. Det gjelder ikke bare bussjåfører. Det gjelder også renholdere og de som arbeider med vedlikehold. De med tunge yrker, sier han.

Han vil derfor støtte et forslag fra Fagforbundet Innlandet: «Fagforbundet vil at folketrygden skal sikre et minste pensjonsnivå på anerkjent fattigdomsnivå, og at pensjonsalderen fortsatt skal være 67 år.»

Et slikt vedtak vil være en avvisning av Pensjonsutvalgets forslag, og skiller seg også fra LOs høringsuttalelse.

Velger sine kamper

– Hvor ble det av forslaget om å fjerne levealdersjusteringen, kommer det opp til avstemning?

– Nei, det ser ikke ut til at noen i delegasjonen vil opprettholde forslaget. Man velger sine kamper, sier Tillerflaten. Det er bedre å få vedtatt Innlandets forslag enn å bli nedstemt på sitt opprinnelige standpunkt.

Annonse
Annonse