JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagbevegelsen

Bygningsarbeider valgt til ny leder for svensk LO

Johan Lindholm (60) ble lørdag valgt til ny leder for svensk LO etter Susanna Gideonsson.
Johan Lindholm ble valgt til ny leder i LO i Sverige. Han er tidligere leder i bygningsarbeidernes forening i Sverige.

Johan Lindholm ble valgt til ny leder i LO i Sverige. Han er tidligere leder i bygningsarbeidernes forening i Sverige.

Byggnads

tore.ryssdalsnes@lomedia.no

Svensk LO arrangerer sin kongress i pinsehelgen, og valget av ny ledelse ble både dramatisk og spennende.

Valgkomiteen la fram sin innstilling noen dager før kongressen startet, og der var kokken Kim van Dorpel innstilt som ny leder.

Dagen før kongressen åpnet trakk Dorpel sitt kandidater, slik at valgkomiteen måtte starte på nytt igjen.

Bytte av hele LO-ledelsen

Susanna Gideonsson sa i november i fjor at hun ville ta gjenvalg som LO-leder.

I januar annonserte hun derimot at hun gir seg etter bare én periode som leder. Hun omtalte 2023 som et «riktig skitår», etter å ha mistet flere slektninger og venner gjennom dødsfall. Gideonsson fant ut at hun ville trappe ned.

Også de tre øvrige i LO-ledelsen gikk av ulike årsaker av, slik at det måtte velges helt ny ledelse.

Enstemmig valg

Søndag morgen la valgkomiteen fram sin nye innstilling. Denne gangen var det den tidligere tømreren Johan Lindholm som var innstilt på topp. Kongressen var enig og valgte Lindholm enstemmig.

– Kongressvenner! En stor takk for tilliten. Jeg har aldri kjent meg så overveldet. Jeg vet hvilken rolle jeg er valgt til. Jeg kommer til å gi alt for å bedre forholdene for arbeidsfolk i Sverige, sa Johan Lindholm fra talerstolen etter valget, ifølge Arbetet.se.

– Jeg hadde aldri trodd da jeg sto på en byggeplass i Södertälje eller Stockholm at det skulle lede meg hit jeg står i dag. Dette er det absolutt fineste oppdraget man kan få, å lede verdens mektigste fagforening, sa Lindholm.

Hvem er Johan Lindholm?

Johan Lindholm er en 60 år gammel tidligere tømrer som har ledet Byggnadsarbetareförbundet siden 2012. Lindholm har ifølge Arbetet gjort seg kjent som en forbundsleder som liker kampretorikk og som liker å stå på barrikadene.

Lindholm fikk i 2009 en pris fra Stiftelsen Hela Sverige – Artister mot nazister. Han har verv i Socialdemokraternas partiledelse og er leder for den europeiske bygg- og treunionen.

Lindholm var også kandidat til vervet som LO-leder under kongressen i 2020, men da trakk han seg til fordel for Susanna Gideonsson, som ble valgt som en kompromisskandidat.

Hva står Johan Lindholm for?

Johan Lindholm omtales som radikal, og som en fagforeningsleder som mange vet hvem er. Ifølge Arbetets politiske redaktør Daniel Swedin er Lindholm en tydelig aktør i kampen mot arbeidslivskriminalitet.

Han skal videre være en leder som er god til å presse politikere og å ta en kamp mot arbeidsgiversiden. Å forene og samle LO blir kanskje sekundært, skriver Swedin, som peker på en rekke utfordringer for den nyvalgte LO-lederen:

• Organisasjonsgraden går ned for svensk LO. Nå er bare 59 prosent av arbeiderne med i et LO-forbund.

• Tesla-streiken er inne i sin sjuende måned, og det er ingenting som tyder på at den skal løse seg med det første.

• LO skal kjempe mot en åpent arbeiderfiendtlig høyreregjering, som blant annet ønsker å hindre fagforeninger fra å støtte politiske partier.

• Han skal jobbe med et sosialdemokratisk parti som LO-medlemmene forventer mye av i mange viktige saker.

Full utskiftning av ledelsen

Det er ikke bare Lindholm som er ny i ledelsen. I tillegg til han er følgende valgt inn i ledelsen av svensk LO:

• Louise Olsson, første nestleder:

38 år gammel elektriker. Siden 2020 har hun vært nestleder for Elektrikerforbundet. Olsson er født og oppvokst i Nacka.

• Jessica Leiding, andre nestleder

40 år gammel. Tidligere seksjonsleder og avdelingsleder for Kommunal i Stockholm. Hun mistet hørselen på det ene øret under sitt arbeid i barnehage, noe som har vært en drivkraft i hennes faglige arbeid. Hun har vært forbundssekretær for Kommunal siden 2022.

• Veli-Pekka Säikkälä, avtalesekretær

56 år gammel med yrkesbakgrunn fra Saab i Trollhättan. Han begynte i 1996 i forhandlingsavdelingen til IF Metall, og har siden 2008 vært avtalesekretær, noe som ifølge Arbetet gjør han til en av de viktigste aktørene innen svensk lønnspolitikk. Han har også ledet IF Metall i konflikten med Tesla.

Warning
Annonse
Annonse