JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bytter sjelden jobb

Bare 5 til 6 prosent av norske arbeidstakere over 50 år bytter jobb i løpet av et år.

Det viser nye tall fra Nav.

– Først og fremst er lav mobilitet uttrykk for at norske seniorer har trygge og stabile jobber som de trives i, sier seksjonssjef i Nav Ole Christian Lien.

Likevel er det tegn til at seniorer som ønsker å bytte jobb, blir hindret. Innlåsingsmekanismer i pensjonsreglene og aldersdiskriminering ved rekruttering bidrar til dette, heter det i analysen fra Nav.

I Seniorpolitisk barometer svarer arbeidsgivere at de nøler med å kalle inn arbeidssøkere til jobbintervju etter de har passert 57 år.

Innlåsingsmekanismer i pensjonsreglene, slik som faren for å miste retten til avtalefestet pensjon (AFP) og opptjeningsreglene for offentlig tjenestepensjon, kan dessuten gjøre det ulønnsomt å bytte jobb.

Manglende muligheter til å skifte karrierevei for seniorer som ønsker det, fører trolig til at en del slutter tidligere i arbeid enn de ellers ville gjort.

I tillegg hindrer det omstilling i arbeidslivet og kan forsterke mangelen på arbeidskraft i noen bransjer, og føre til overskudd av arbeidskraft i andre, heter det videre i Navs analyse.

Ifølge tall fra OECD er det bare islendingene i Europa som i større grad enn nordmenn velger å bli i den jobben de har, etter at de har fylt 50 år. (ANB-NTB)

Warning
Annonse
Annonse