JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Transportarbeiderforbundet og Parat tar ut flere medlemmer i streik

Charterfly og bensinstasjoner vil få mindre drivstoff når streiken trappes opp

Transportarbeiderne trapper opp streiken onsdag. Charterflyene vil først merke streiken.

Erlend Angelo

frode@lomedia.no

roy.ervin.solstad@lomedia.no

Onsdag trapper transportarbeiderne opp streiken og stopper leveranser av drivstoff til nye flyplasser. Denne gangen er det Bodø og Værnes som vil få mindre leveranser av drivstoff.

Charterflyene er det første som får merke opptrappinga av streiken.

Rutefly i Norge og på andre korte distanser vil ha mulighet til å fylle etter en kort tur. Charterfly trenger mer drivstoff for å frakte flere hundre passasjerer med masse bagasjer helt til Syden.

YS-forbundet Parat og LO-forbundet Norsk Transportarbeiderforbund organiserer dem som nå streiker. Motparten er NHO-foreninga Norsk Industri.

Startet forsiktig

Leder Lars Johnsen i Norsk Transportarbeiderforbund forteller at forbundet startet streiken veldig rolig.

– Vi har startet veldig forsiktig, i håp om at Norsk Industri skal besinne seg og komme tilbake til forhandlingsbordet. Vi trapper opp i morra og ny opptrapping på søndag, forteller Johnsen til frifagbevegelse.no

Tidligere har forbundene tatt ut Tromsø, Stavanger og Bergen i streiken.

Kan ramme bensinstasjoner

Hvis det ikke er kommet til enighet innen søndag, blir det ny opptrapping på ukas siste dag.

Da kan bensinstasjoner og skipsfarten kunne rammes.

– Søndag tar vi ut leverandører som leverer drivstoff til bensinstasjoner. Men vil ta tid før kundene merker det, forteller Johnsen.

Han understreker at de ansatte er opptatt av å ikke ramme vanlige folk.

– Vi vil ramme inntektene til arbeidsgiverne og skjerme tredjeperson, sier Johnsen

Totalt er det 200 ansatte i sektoren. 137 av disse er organiserte, og to tredeler av disse er i Parat.

• Følg oss på Facebook

Krever det samme som frontfaget

Transport-leder Johnsen er skuffet over arbeidsgivernes holdning før bruddet i meklinga.

– Vi er svært skuffet over at arbeidsgiverne ikke ville akseptere samme heving av minstelønnssatsene i dette tariffområdet som i det ble avtalt i frontfaget mellom Fellesforbundet og Norsk Industri. For å få til en løsning valgte vi i meklingen å frafalle alle andre krav enn de som var avtalt i frontfaget uten at Norsk Industri kom oss i møte, sier Lars M. Johnsen, leder av Norsk Transportarbeiderforbund.

Vi kommer ikke til å gi oss før vi får gjennomslag for dette minimumskravet, og vil derfor fortsette opptrappingen av streiken til vi får en løsning, sier Johnsen i ei pressemelding.

Ga mye, fikk lite

Forbundssekretær Ole Einar Adamsrød beklaget lørdag forrige uke at det ikke var mulig å komme til enighet.

– Vi hadde solgt unna alle andre krav enn å få løfta minstelønna opp tilsvarende økningen i frontfaget. Vi satte en absolutt smertegrense på 2,5 prosent økning, mens det siste tilbudet fra arbeidsgiverne var på 1,6 prosent sammenlignet med minstelønna som ble framforhandlet i mellomoppgjøret i fjor. Vi hadde også ambisjoner om å bedre kompetansetilleggene for våre medlemmer, men vi valgte å trekke dette kravet i håp om at arbeidsgiveren vill komme oss i møte om minstelønnsøkningen. Det skjedde ikke, sa Transportarbeiderforbundets forhandlingsleder, Ole-Einar Adamsrød, til Transportarbeideren.

Noe du lurer på? Sjekk Tariffleksikonet vårt her

Norsk Industri frykter negative konsekvenser

Organisasjonsdirektør Carla Botten-Verboven i Norsk Industri beklaget lørdag forrige uke at det ikke lyktes partene å komme til enighet.

– Jeg frykter at streiken vil kunne få store, negative konsekvenser for luftambulansen og flytrafikken, sier Botten-Verboven til Norsk Industri sine nettsider rett etter at bruddet var et faktum.

Sjekk lønna i over 100 bransjer

Annonse
Annonse