JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Chris Smalls kjemper mot milliardærer i USA: – Ryggen min er en skyteskive hver eneste dag

På tross av at han fikk sparken, klarte Chris Smalls kunststykket å organisere 9000 arbeidere hos giganten Amazon i USA. Torsdag møtte han AUF-ere på sommerleir på Utøya.
Chris Smalls sammen med Liv Tørres på Utøya torsdag.

Chris Smalls sammen med Liv Tørres på Utøya torsdag.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Denne uka er hans siste som president i fagforeningen til et Amazon-varehus i New Jersey, USA. Tiden tilbringer han i Norge, som gjest hos LO og på AUFs sommerleir på Utøya.

Selv om han trer av som fagforeningsleder i Amazon, fortsetter han i kampen for fagforeninger.

– Det er den eneste måten å øke livskvaliteten til arbeiderne, sier han.

Nå skal han ikke bare jobbe i USA, men også internasjonalt.

– Blant annet gjennom et samarbeid med norsk LO og europeisk fagbevegelse, sier han.

Kjempet mot Amazon-ledelsen

Liv Tørres, leder av internasjonal avdeling i LO, er en av dem som har latt seg imponere av Smalls og hvordan han klarte å organisere Amazon-arbeidere i USA.

– Han opparbeidet seg legitimitet og støtte internt, Han jobbet smart nedenfra og opp, sier Tørres.

Resepten hans var god kjennskap til bedriften, men også å bygge et team som kjente bedriften og de ansatte godt. Han visste at han måtte ha med seg et lag med veteraner som hadde autoritet.

Smalls ble imidlertid ikke populær hos ledelsen i Amazon, som sparket ham. Plutselig var han arbeidsledig og uten penger, men han ville ikke gi opp.

Pengeinnsamlinger, og støtte fra både de ansatte og lokalmiljøet, gjorde at han klarte å få flertall for å kreve anerkjennelse av fagforeningen.

Hør mer om arbeidernes kamp for å organisere seg i denne episoden av Rørsla:

AUFs sommerleir

Nestleder i AUF, Gaute Børstad Skjerva, tok med seg amerikaneren på en rundtur på Utøya.

Terroren som krevde 77 menneskeliv i 2011, hadde ikke Smalls hørt om før. Han blir tydelig preget av det han ble fortalt.

– Dette er en versjon av 11. september. Jeg levde i New Jersey og min mor arbeidet i New York. Du kan tenke deg hvor skremt jeg var da jeg hørte nyhetene. Jeg så nyheter, og fulgte med. Hun kom ikke hjem før midnatt. Dette var veldig emosjonelt, sier han til FriFagbevegelse.

Han lot seg også imponere av hvordan AUF har tatt øya tilbake, og kommer tilbake år etter år til tross for det skrekkelige som skjedde her i 2011.

Helge Rønning Birkelund

Frykter Trump-seier

Presidentvalget i USA er på alles lepper. Tanken på en mulig seier for Donald Trump, syns Smalls er skremmende.

– Hvis det skjer, må jeg komme hit. Da kommer det til å bli veldig stygt i USA. Som svart mann i USA er de ikke akkurat glad i meg. I tillegg kjemper jeg mot millionærer og milliardærer. Når du kjemper mot den type makt, får du en skyteskive i ryggen. Dessverre forteller historien vår at svarte frihetskjemper blir drept.

Han vil ikke bli den neste.

– Men jeg vet at hvis jeg fortsetter å kjempe for arbeidernes rettigheter og tar penger fra milliardærenes lommer, er det ikke vanskelig for dem å betale noen for å ta meg. Men jeg er ikke redd for det. Du må forstå hva du kjemper for. Det har jeg skjønt lenge. Jeg er ikke skremt, men jeg må vite at det kan hende. Jeg vet at ryggen min er en skyteskive hver eneste dag.

– Utrolig spennende fyr

Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, møtte den amerikanske fagforeningsmannen torsdag, blant annet i en paneldebatt.

– Han er en utrolig spennende fyr, en helt annerledes tillitsvalgt enn vi møter her hjemme. Jeg er utrolig imponert over den kampen han startet alene hos Amazon og det gjennomslaget han fikk. Han fikk sparken fordi han ville organisere seg, sto uten jobb i tre år, men lyktes til slutt, sier Eggum.

Fellesforbund-lederen mener ungdommen som hørte på Smalls torsdag ettermiddag har mye å lære av ham.

– Vi lar ikke advokater eller kapitalister tråkke på arbeidsfolk. De trenger vår arbeidskraft. De er arbeidskjøpere og vi er arbeidstakere. Vi har aldri vunnet våre kamper for evig. Vi må kjempe også i framtida, sier Eggum.

Han har en klar oppfordring til AUF-erne i bakken som hørte på debatten.

– Engasjer dere. Ikke bare i politikken, men meld dere inn i forbundet som dere jobber for. Sørg for å verve medlemmer og engasjerer dere slik at vi får en høy organisasjonsgrad slik at vi får videreutviklet vårt velferdssamfunn.

Warning
Annonse
Annonse