JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dagpenger til Høyesterett

Nav ga avslag på dagpenger for to permitterte trykkere ved Grytting Trykkpartner AS i Orkdal. Denne uka fører Fellesforbundet det de mener er en viktig prinsippsak i Høyesterett.
PRINSIPP: Det er prinsippet heller enn pengene det dreier seg om, mener nå AFP-pensjonerte Rolf Kåre Sundli. I Høyesterett denne uka stiller den andre av de to som ble nektet dagpenger av Nav, Jan Atle Sundli.

PRINSIPP: Det er prinsippet heller enn pengene det dreier seg om, mener nå AFP-pensjonerte Rolf Kåre Sundli. I Høyesterett denne uka stiller den andre av de to som ble nektet dagpenger av Nav, Jan Atle Sundli.

Ole Morten Melgård

anne.siri.rena@lomedia.no

– Så lenge det foreligger saklig grunnlag for permitteringer, så skal de permitterte få innvilget dagpenger. Nå ser vi fram til å få en endelig avklaring, fastslår nestleder Anders Skattkjær i Fellesforbundet.

For tre år siden nektet Nav trykkerne Rolf Kåre og Jan Atle Sundli dagpenger mens de var permitterte fra Grytting Trykkpartner AS i Orkdal. Etter tap både i Trygderetten og lagmannsretten, skal saken nå behandles i Høyesterett tirsdag og onsdag denne uka.

Samarbeider om anke

Fellesforbundet og LO samarbeider med Norsk Industri og NHO i denne saken mot Arbeids- og velferdsdirektoratet. Den ankende parten mener dette var en vanlig permitteringssak der bedriften hadde forbigående omsetningssvikt, noe som skal innfri kravene til dagpenger. Nav på sin side avslo søknaden om dagpenger fordi de mener arbeidsgiver kunne påvirket situasjonen.

– Permittering er et viktig virkemiddel og et godt alternativ til oppsigelser når bedriften en periode ikke kan tilby arbeid til alle ansatte. Så lenge permitteringen er saklig begrunnet må de permitterte sikres dagpenger. Når dette ikke skjedde, er det noe partene ikke kan leve med. Dette er bakgrunnen for anken, forteller Anders Skattkjær.

Nektet for første gang

Rolf Kåre Sundli, en av de to som ble nektet dagpenger, rakk å bli AFP-pensjonist før saken nå når Høyesterett. I løpet av 40 år hos samme bedrift var han permittert flere ganger, men bare en gang fikk han avslag på søknad om dagpenger.

– Det er ikke snakk om mye penger, men det er snakk om et viktig prinsipp, uttalte Sundli til Magasinet for fagorganiserte tidligere i år.

Nye regler

Etter påtrykk fra LO og NHO utarbeidet Nav i fjor vinter nye retningslinjer som skulle sikre forutsigbarhet for innvilgelse av dagpenger. Men avslagene fortsatte, og etter nytt påtrykk fra LO og NHO ga Arbeids- og sosialdepartementet 30. januar i år føringer og regler som skal sikre dagpenger ved permittering.

– Med dette er situasjonen mer avklart, men det er likevel prinsipielt viktig og nødvendig å få en gjennomgang av Høyesterett, nå, konkluderer nestleder Skattkjær i Fellesforbundet.

Erling Weydahl, leder for Grafisk Fagforening i Midt-Norge, er blant dem som kommer til å være tilhører i Høyesterett denne uka.

– Jeg er spent og tror vi vinner fram. For alle de som er i arbeid i dette landet så må vi det, sier Weydahl.

Det er ikke snakk om mye penger, men det er snakk om et viktig prinsipp. Rolf Kåre Sundli, en av de som ble nektet dagpenger

Annonse
Annonse