JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lizette Risgaard:

Dansk LO-leder beskyldes for maktmisbruk og seksuell trakassering - trekker seg ikke

LO-leder Lizette Risgaards oppførsel mot yngre menn skal granskes.
De to danske avisene Ekstra Bladet og Berlingske har snakket med åtte tillitsvalgte som forteller om upassende oppførsel fra Lizette Risgaard (62).

De to danske avisene Ekstra Bladet og Berlingske har snakket med åtte tillitsvalgte som forteller om upassende oppførsel fra Lizette Risgaard (62).

Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / NTB

helge@lomedia.no

Åtte yngre menn med tilknytning til fagbevegelsen har fortalt om episoder både i jobbsammenheng og i festlige lag, der de skal ha blitt tatt på, danset tett til og klappet eller blitt tatt tak i rumpa.

To eksperter vurderer tilfellene som mulig maktmisbruk og seksuell trakassering.

Oppslagene i avisene har gjort at Lizette Risgaard nå har gått ut på Facebook og beklaget oppførselen – samtidig som hovedstyret samlet seg til et ekstraordinært hastemøte fredag.

Flere møter

Møtet i hovedstyret er akkurat avsluttet. Ekstra Bladet skriver at Risgaard overlevde som leder, men nå skal oppførselen hennes granskes av eksterne advokater.

På en pressekonferanse fredag sa Lizette Risgaard at advokater nå skal gå grundig gjennom sakene, hvor begge sider skal høres.

Varslerne vil være anonyme, men hun innrømmet samtidig at hun kjenner til noen av sakene.

Hun gjentok at hun gir en uforbeholden unnskyldning til de som har opplevd at hun har oppført seg upassende.

Samtidig har hovedorganisasjonens nest største forbund, Handel og Kontor, på et forbundsstyremøte fredag ettermiddag trukket sin støtte til Lizette Risgaard. Det erfarer både Berlingske og Ekstra Bladet.

Hun erkjenner også selv at hun har vist en upassende oppførsel.

– Konkret har personene opplevd fysisk berøring – at jeg har hatt min hånd for lenge på deres rygg, at jeg har gitt dem en klem, at jeg har tatt dem på rumpa, og har danset for tett på dem. Eller at jeg på annen måte har oppført meg upassende i sosiale sammenhenger. Ikke alle har følt seg krenket, men de har følt at deres grenser er blitt overtråkket, forklarer hun selv på Facebook.

Fem år

De to danske avisene Ekstra Bladet og Berlingske skal ha snakket med åtte tillitsvalgte i fagbevegelsen som forteller om upassende oppførsel fra den danske fagforeningstoppen Lizette Risgaard (62).

Det skal ha skjedd over en periode på fem år.

Risgaard ble nestleder i dansk LO så langt tilbake som i 2007, og valgt til leder i 2015. I dag er hun leder for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), som er en sammenslåing av LO og FTF, med 1,3 millioner medlemmer.

Nå beskyldes LO-toppen altså for seksuelle krenkelser og såkalt grenseoverskridende atferd.

I en pressemelding fredag formiddag krever blant annet seks forskjellige ungdomsforbund at hun må gå av. De har ikke lenger tillit til Lizette Risgaard.

Blant annet gjelder det ungdomsforbundene til Handel og Kontor, 3F, lærerstudentene og sosialrådgiverstudenter.

Djøf – forbund for samfunnsvitenskapelige ansatte, akademikere og studenter – bekrefter at de har en varslersak pågående hvor en tidligere ansatt skal ha opplevd krenkelser fra Risgaard sin side.

Hun gjør det klart at hun er dypt berørt av historiene, og er veldig lei seg for det.

– Det har naturligvis aldri vært min intensjon, poengterer hun.

Warning
Annonse
Annonse