JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Abid Raja (V) fikk 31 blanke stemmer mot seg da han ble gjenvagt som visepesident på Stortinget.

Abid Raja (V) fikk 31 blanke stemmer mot seg da han ble gjenvagt som visepesident på Stortinget.

Martin Guttormsen Slørdal

Kommentar:

«Dårlig kjemi i Ernas leir»

Abid Raja hadde ikke full tillit blant våre folkevalgte da han tirsdag ble valgt til visepresident i Stortinget.
02.10.2019
14:00
02.10.2019 18:20

kjell.werner@anb.no

Venstre-representanten fikk nemlig 31 blanke stemmer mot seg. En advarsel, mener Frp. Men det var ikke bare Frp-representantene som protesterte, for de er 27 i tallet. Fire av de blanke stemmene kom fra annet hold i Stortinget. Resten av presidentskapet ble for øvrig enstemmig valgt.

Bakgrunnen er Abid Rajas uttalelse om at Frp sprer «brun propaganda». Det igjen springer ut av Frp-leder Siv Jensens valgkamp mot «snikislamisering» og Frp-nestleder Sylvi Listhaugs Facebook-post om at Norge ikke skal ta imot båtmigranter. Abid Raja følte behov for å sette skapet på plass og karakteriserte disse Frp-uttalelsene som brun propaganda. Mange i Frp mente, med rette, at Raja her gikk langt over streken.

Følg oss på Facebook

Med sin bruk av ordet brun trekker Raja klare paralleller til nazismen. Raja er en oppegående politiker. Derfor står det ikke til troende når Raja unnskylder seg med at han ikke tenkte over denne betydningen av brun propaganda. Vi kan si mye om Frp-folk, men nazister er de ikke. Stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen (Frp) har på denne bakgrunn hevdet at Abid Raja ikke lenger er skikket til å sitte i Stortingets presidentskap, altså være blant de seks fremste i det norske parlamentet.

Raja fikk svar på tiltale gjennom at Fremskrittspartiets Bård Hoksrud forlangte skriftlig avstemning, som jo resulterte i 31 blanke stemmer. Det er ikke vanlig at andre partier blander seg inn i partienes kandidater til slike verv i Stortinget, men det skjer fra tid til annen. Sist en kandidat til presidentskapet ble valgt med mange blanke stemmer, var i 2007. Da fikk Frp-nestor Carl I. Hagen 29 blanke stemmer mot seg.

Følg oss på Facebook

Ap-leder Jonas Gahr Støre har tatt Raja i forsvar. I et Facebook-innlegg hevder Støre at Rajas påpekning av begreper som snikislamisering er slikt en visepresident på Stortinget bør markere. «Å løfte fram slike stemmer er en viktig del av å være ombudsmann – for alle oss på Stortinget», framholdt Støre. Det hører med til historien at statsminister Erna Solberg ikke vil være med på at det skjer noen snikislamisering i Norge.

Det mest interessante i denne saken er imidlertid at det er dårlig stemning internt mellom dagens fire regjeringspartier. Forholdet synes å være ekstra kjølig mellom Frp og Venstre. Det holdt på å bli regjeringskrise på bompengesaken. Her sto Frp og Venstre på hver side i striden. Så ble det ordkrig, først i valgkampen og så toppet det seg med Rajas brunskvetting på Frp. Statsminister Erna Solberg må ha det svært så krevende på det politiske bakrommet.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
02.10.2019
14:00
02.10.2019 18:20