JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

De skal skape ny kraft-politikk på Arbeiderpartiets landsmøte

Fellesforbundets Jørn Eggum krever ny strøm-kurs fra Ap. Nå møter han olje- og energiminister Terje Aasland til dragkamp.
De er begge enige om å ha en lav strømpris til kundene og enig at det skal være en sterkere politisk kontroll over strømmen. Men hva innebærer det?

De er begge enige om å ha en lav strømpris til kundene og enig at det skal være en sterkere politisk kontroll over strømmen. Men hva innebærer det?

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Begge sitter i redaksjonskomiteen som skal formulere Arbeiderpartiets veivalg i kraftpolitikken på Ap-landsmøtet.

Denne komiteen skal legge fram et forslag til uttalelse om kraftpolitikken fredag klokka 12.

Aasland og Eggum er enige om å ha en lav strømpris til kundene og enig at det skal være en sterkere politisk kontroll over strømmen. Men hva innebærer det?

Et stort paradoks

– Sterkere politisk kontroll betyr at vi skal styre mer nasjonalt. Mer kan jeg ikke si før vi kommer i mål, sier Eggum.

– Mine medlemmer er bekymret for egen økonomi og for arbeidsplassenes sine. De skjønner ikke hvorfor strømprisen er så høy. Vi må vise at vi forstår utfordringen og levere løsninger.

Fellesforbundets leder mener det er et stort paradoks at vi må bruke fellesskapets midler til å gi strømstøtte, når vi kan ha en strømpris det går an å leve med.

– Dette skal vi forsøke å gjøre noe med i redaksjonskomiteen. Vi er ikke der nå, men vi har kommet et godt stykke på vei. Det er også flere enn oss to som har sterke meninger om dette.

Mener Norge har kontroll

– Jørn og jeg er opptatt av det samme. Det er fordelen. Vi er opptatt av å sørge for at industri og næringsliv får trygghet og forutsigbarhet. Vi er opptatt av trygghet for husholdningene og folks økonomi. Dette er jeg helt overbevist om at vi skal klare å levere godt på, sier Aasland.

Han er også klar på at strømprisen må ned.

– I dag er strømprisene høye. Det er et klart mål at de skal være lavere, sier Aasland. Men er ikke konkret på hvor mye.

Kraftopprørerne har krevd politisk kontroll over strømprisen. Og langt billigere priser enn vi ser i dag. Snart kommer landsmøtets svar på dette kravet.

Olje- og energiministeren mener vi har politisk kontroll og makt over vannkrafta vår.

– Så skal vi ha kontroll over at vi har en prisutvikling som går i favør av Norge. Jeg tror vi skal finne en god løsning på en aktiv energipolitikk gjennom dette landsmøtet.

Langt fra hverandre

Aasland og Eggum står i utgangspunktet et godt stykke fra hverandre i spørsmålet om hvordan Arbeiderpartiet skal møte kraftopprøret i norsk politikk.

Jørn Eggum vil ha en langt mer progressiv kraftpolitikk enn regjeringen, bygget på Fellesforbundets eget kraftutvalg.

Blant annet vil Eggum og forbundets kraftutvalg:

• Bruke alle muligheter for å bygge ut mer kraft – som skal skape muligheter, ikke begrensninger.

• Husholdningene skal sikres et nødvendig strømforbruk til en politisk fastsatt pris. Husholdningenes regninger skal være levelige i vannkraftlandet Norge.

• Et statlig strømselskap skal kjøpe inn en stor pott med strøm fra leverandørene og sikre husholdningene et minimumsforbruk til en pris som gjør at man ikke blir satt på gata.

• Utrede tiltak som kan redusere prissmitten gjennom utvekslingskablene.

• Strøm skal kunne selges til en pris i Norge og en annen til utlandet.

Aps kraftutvalg

Arbeiderpartiet har også hatt et eget kraftutvalg i sving, som har kommet med sin innstilling. Dette utvalget var ledet av Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun.

• Kraftoverskuddet skal gå til å bygge Norge som industrinasjon.

• Dagens støtteordninger må redusere folks strømregninger, Må vurderes lavere moms.

• Mer offentlig eierskap.

• Storrengjøring i markedet for strømselskap.

Kari Nessa Nordtun sitter også i redaksjonskomiteen. Hun mener vi ikke kan ha det slik i Norge at folk skal sitte hjemme i stuene sine å fryse.

Hun er også fullt klar over at folk er utålmodige, og er glad for at regjeringen har satt ned et strømprisutvalg som skal se på prissettingen, og at regjeringen har sagt nei til nye utenlandskabler.

Warning
Annonse
Annonse