JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

De skulle møte norsk LO-topp i Polen. Ble arrestert rett før avreise fra Hviterussland

Beskjed kom like før LO-sekretær Terje Olsson skulle møte de hviterussiske representantene for den uavhengige fagbevegelsen BKDP.
ARRESTERT: Rett før LO-sekretær Terje Olsson skulle møte representanter for den uavhengige fagbevegelsen BKDP i Hviterussland, kom nyheten om at seks av toppene var arrestert.

ARRESTERT: Rett før LO-sekretær Terje Olsson skulle møte representanter for den uavhengige fagbevegelsen BKDP i Hviterussland, kom nyheten om at seks av toppene var arrestert.

Brian Cliff Olguin

helge@lomedia.no

LO-sekretær Terje Olsson har vært i Warszawa for møter i organisasjonen BASTUN; et nettverk for fagorganisasjoner fra Norden, de tre baltiske landene (Estland, Latvia og Litauen), Russland, Polen, Hviterussland og Tyskland.

Hviterusserne kom aldri til møte. De ble arrestert rett før avreise.

Olsson reagerer sterkt på det som har skjedd.

– Det er ikke utenkelig at de er arrestert nettopp fordi de skulle til dette møtet, sier han til FriFagbevegelse.

Stemningen på møtet var naturlig nok sterkt preget av arrestasjonen.

– Du får jo hele krigen i Ukraina tett på deg når slike ting skjer. Det er sentrale fagforeningsfolk, akkurat som oss. Når slike ting skjer, reflekterer du jo litt over betydningen av det vi driver med, sier LO-sekretæren.

– Hvem blir neste?

KTR, den frie og uavhengige fagbevegelsen i Russland, kom til møte. De kunne fortelle om tøffe forhold for fagbevegelsen i hjemlandet.

– Null ytringsfrihet. Du kan bli fengslet for å trykke «like» på sosiale medier. Situasjonen er tøff, sier Olsson.

Fagbevegelsen fra Litauen, Estland og Latvia var også representert på møtet. Det er land som ligger nære Russland som er små, og er veldig preget av invasjonen og aggressiviteten til Putin.

– De tenker naturlig nok; hvem blir den neste nasjonen? Det vi tar med oss fra møtet er viktigheten av den sosiale dialogen, og bygging av nettverk nasjonene mellom. Samtidig fikk vi veldig god innsikt i konsekvensene av russernes angrep på Ukraina, mener Terje Olsson.

Få med deg denne: Natalia føler sinne overfor russiske venninner som støtter Putin

Ransaket kontorene

Espen Løken i Svenssonstiftelsen, som ble opprettet av LO-forbundet Industri Energi i 2014, bekrefter arrestasjonen.

Det var lederne for hovedorganisasjonen BKDP og en forbundsleder som ble arrestert, mens fagforeningskontorer og private hjem ble ransaket av det hemmelige politiet, KGB.

The Belarusian Congress of Democratic Trade Unions (BKDP) er Hviterusslands uavhengige fagbevegelse, med fire tilknyttede fagforeninger og til sammen 15.000 medlemmer.

Han mener dette skjedde fordi BKDP har gått kraftig ut mot Russlands invasjon av Ukraina. Et forbund ble nylig stemplet som en ekstremistorganisasjon av Lukasjenko-regimet, opplyser Espen Løken i en pressemelding.

Arthur Svenssons Internasjonale Pris for Faglige Rettigheter for 2021 gikk nettopp til den uavhengige fagbevegelsen i Hviterussland, representert ved hovedorganisasjonen BKDP. De fikk prisen for sin uredde kamp for demokrati og grunnleggende faglige rettigheter i Europas siste diktatur.

Samarbeidet lenge

LO har lenge hatt et samarbeid med BKDP. Undertrykkelsen av de uavhengige fagforeningene i Hviterussland har økt kraftig. Hviterussland regnes som et av de verste landene i verden når det gjelder brudd på arbeidstakerrettigheter.

Menneskerettighetsorganisasjoner har i mange år uttrykt sin bekymring for en rekke menneskerettighetsbrudd i landet. Tross Lukasjenko-regimets forsøk på å ta kontroll over de uavhengige fagforeningene og vanskeliggjøre rekruttering, organisering og vanlig fagforeningsaktivitet, har de likevel aldri gitt opp, og har fortsatt arbeidet for medlemmene, opplyser Løken.

Ifølge Svenssonstiftelsen blir all form for opposisjon i Hviterussland slått hardt ned på gjennom stor politibrutalitet, fengslinger og trakassering. Den uavhengige fagbevegelsen ble tidlig sentral i kampen mot forfalskningen av valgresultatet og kampen for demokrati. Det oppsto en bølge av streiker, aksjoner og demonstrasjoner med krav om annullering av valgresultatet og at alle politiske fanger skulle løslates.

Streikene og demonstrasjonene ble møtt med terror, massearrestasjoner og tortur. En rekke faglige tillitsvalgte og aktivister har blitt sparket fra jobben, og mange har blitt fengslet eller måttet rømme landet. Fagforeningskontorer har blitt raidet og stengt. Likevel har forbundene i BKDP rekruttert nye medlemmer, dannet nye lokale fagforeninger og fortsatt kampen, ifølge Svenssonstiftelsen.

Priskomiteen uttalte at i utformingen av et nytt politisk og økonomisk regime etter Lukasjenkos fall, vil en livskraftig fagbevegelse, uavhengig av politiske myndigheter, være avgjørende for å skape et samfunn som tjener det store flertallet.

Annonse
Annonse