JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tillitsvalgte måtte fjerne fagforeningsfaner fra Sian-demonstrasjon i Kristiansand:

Denne fanen kan brukes som våpen, mener politiet

Tillitsvalgte elektrikere i Kristiansand måtte fjerne fagforeningsfane og flagg fra demonstrasjonen mot Sian på torget i Kristiansand sist lørdag. Politiet i Agder mente de kunne brukes som slag- og kastevåpen.
ARKIVFOTO: Fra en markering mot bemanningsbransjen i 2017. T.h. Torstein Kiland.

ARKIVFOTO: Fra en markering mot bemanningsbransjen i 2017. T.h. Torstein Kiland.

Leif Martin Kirknes

knut.viggen@lomedia.no

Kan faner og flagg bortvises fra en demonstrasjon hvis det kan tenkes at disse vil bli brukt som slag- og kastevåpen? Ja, mener politiet i Agder. Problemstillingen dukket opp etter Sian-demonstrasjonen på torvet i Kristiansand sist lørdag der i overkant av tre hundre møtte opp for å vise sin avsky mot organisasjonens bebudede markering.

p

I etterkant er demonstrasjonen mest kjent for Koran-brenning, som førte til pågripelse av én person fra Sian (Stopp Islamiseringen av Norge red.anm.) og en håndfull motdemonstranter som brøt politisperringene for å gå til motangrep.

Måtte fjerne faner og flagg

Torstein Kiland var en av flere fra El-Fagarbeidere's Forening 240 som stilte opp til motdemonstrasjonen med sin fane.

– Vi var seks fra fagforeningen vår og vi var de eneste med fane. Men alle som også hadde flagg måtte fjerne disse, deriblant et par politiske parter, sier Kiland, som anslår antall demonstranter totalt til å være i overkant av 300.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sians frontfigur Arne Tumyr kastet koranen under Sians demonstrasjon på Torvet i Kristiansand. Det førte til basketak mellom demonstranter og politi da noen brant deler av en bok.

Sians frontfigur Arne Tumyr kastet koranen under Sians demonstrasjon på Torvet i Kristiansand. Det førte til basketak mellom demonstranter og politi da noen brant deler av en bok.

Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Han sier politiet først kom og sa de måtte trekke seg bakover for så å komme tilbake ti minutter senere og beordre dem bort.

– Vi prøvde fånyttes å forklare at vi ikke er voldelige, men det hjalp ikke, fanen og stanga kunne brukes som slagvåpen, sier Kiland.

Han synes dette var en spesiell opplevelse. Kiland har ved flere anledninger stilt opp med fagforeningsfanen både når det har vært politiske markeringer og arbeidskonflikter og han har aldri opplevd noe tilsvarende.

– Hva med framtida, vil fagforeningsfaner bli sett på som et slagvåpen og bannlyst fra demonstrasjoner? Spør Kiland.

TILLITSVALGT: Torstein Kiland er leder i El-Fagarbeidere's forening 240 i Kristiansand.

TILLITSVALGT: Torstein Kiland er leder i El-Fagarbeidere's forening 240 i Kristiansand.

Leif Martin Kirknes (arkiv)

LO-forening: – Urovekkende

Fagforeningen har fått støtteerklæring fra LO i Bergen og omland, som reagerer på at politiet grep inn.

«LO i Bergen og omland stiller seg kritisk til ethvert forsøk på å innskrenke retten til bruk av fagforeningsfaner i det offentlige rom. Vi anser det som en grunnleggende demokratisk rett, og ikke minst er det veldig viktig å kunne vise fagbevegelsens motstand mot rasistiske organisasjoner. Vi stiller videre spørsmålstegn ved politiets vurdering av realitetene. Påstander om at fagforeningsfaner kan brukes som våpen faller på sin egen urimelighet», heter det i uttalelsen.

p

Leder i LO i Bergen og omland, Fauzia Hussain-Wiik, sier til FriFagbevegelse at uttalelsen er skrevet i solidaritet med fagforeningskameratene i Kristiansand. De oppfordrer også øvrige fagbevegelse, ledelse og enkeltforeninger til å vise sin solidaritet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BERGEN LO: Fauzia Hussain Wiik fra Fagforbundet er leder av LO i Bergen og omegn.

BERGEN LO: Fauzia Hussain Wiik fra Fagforbundet er leder av LO i Bergen og omegn.

Alf Ragnar Olsen

– Sian er en etter vår mening en rasistisk organisasjon som hetser minoriteter og oppfordrer til etnisk rensing av muslimer i Norge. Da er det naturlig at fagbevegelsen viser sin motstand mot slike organisasjoner. Faner og flagg er en naturlig del av vår bevegelse og de har vært en del av oss i mange år, sier hun.

– Det er veldig trist. Og det er også urovekkende hvis det nå skulle bli vanskelig å bruke faner og flagg i det offentlige rom, sier hun.

Politiet: – Ble ikke bortvist

Stabssjef Morten Sjustøl ved Agder politidistrikt bekrefter på epost til FriFagbevegelse at det stemmer at noen av motdemonstrantene ble bedt om å ta bort sine faner, men han skriver at demonstrantene som hadde fanen ikke ble bortvist.

– De fikk anledning til å følge demonstrasjonen videre, dog uten flagg og faner. Politiets utgangspunkt er at vi i de aller fleste tilfeller tillater flagg og faner, men i dette spesielle tilfellet, der konfliktpotensialet var svært høyt, valgte man å fjerne alle gjenstander som kunne tenkes å bli brukt som slag- og kastevåpen.

p

Han skriver videre at representantene fra EL- og IT Forbundet ikke utgjorde noen trussel, men at det ikke kunne utelukkes at andre personer med dårlige hensikter ville kunne ta fra dem flagg og faner og bruke disse som slagvåpen.

–Det var også andre gjenstander som ble fjernet denne gangen som vi normalt ikke fjerner, skriver Sjustøl.

Annonse
Annonse