JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Denstad overtar som sjef i Trondheim

Den opprivende Byrkjeflot-saken kaster skygger over årsmøte i LO i Trondheim i morgen tirsdag.
John-Peder Denstad, sekretær i LO i Trondheim, er klar til å overta ledelsen i lokalavdelingen.

John-Peder Denstad, sekretær i LO i Trondheim, er klar til å overta ledelsen i lokalavdelingen.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

I morgen er det årsmøte i LO i Trondheim og John-Peder Denstad er klar til å overta lederjobben etter Svein Åge Samuelsen. Samuelsen rykket opp etter at Byrkejflot trakk seg i november.

Men de skarpeste kritikerne av prosessen som har pågått det siste året i LOs mest aktive lokalorganisasjon får ingen plass i styret, hvis årsmøtet følger valgkomiteens innstilling.

Da Arne Byrkjeflot trakk seg som leder var det etter en lang og opprivende prosess. Byrkjeflot, som har vært leder i LO i Trondheim i mer enn ti år, ble presset ut av vervet etter at han hadde hatt et forholde til leder av ungdomsutvalget som var nesten 40 år yngre. Hun døde i mai i fjor.

Ja til gjenvalg

Den avdøde var medlem av Fellesorganisasjonen (FO), og fra dette holdet kom det svært sterk kritikk mot LO i Trondheim. Leder i FO i Sør-Trøndelag, Heidi Klokkevold, gikk ut og oppfordret til boikott av Trondheimskonferansen så lenge Byrkjeflot skulle innlede på konferansen. Byrkjeflot trakk seg fra innledningen og FO deltok på konferansen.

Klokkevold har de siste årene vært vara til styret, men da vaglkomiteens innstilling forelå i forrige uke, sto hun ikke på lista over de som var innstilt. I stedet kom Rigmor Bjercke fra Skolenes landsforbund inn på hennes plass.

– Jeg er spurt om jeg ville ta gjenvalg og har sagt ja, så jeg ble svært overrasket over at det ikke var funnet plass til meg i styret, sier Klokkevold til LO-Aktuelt.

– Vi i FO hadde i og for seg tatt til orde for at det trengs litt utskifting i styret, men ikke at det var jeg som skulle skiftes ut, sier hun.

Boikott-trussel

Distriktssekretær i EL & IT Forbundet, Torstein Johansen er leder av valgkomiteen. Han mener at det er viktig å få inn en fra Skolenes landsforbund nå som spørsmålet om lærernes arbeidstid er så viktig.

– Spilte Byrkjeflot-saken inn i vurderinga?

– Trondheimskonferansen er LO i Trondheims største arrangement og når Klokkevold gikk ut og oppfordret til boikott av den så har det ført til at enkelte ikke har like stor tillit til Klokkevold som før, svarer Johansen.

Tidligere i vinter så det ut til at det kunne bli kampvotering mellom Denstad og Samuelsen om vervet som lokallagsleder i LO. Denstad har vært sekretær i LO i mange år. Han er bussjåfør og medlem av Fagforbundet. Samuelsen kommer fra EL & IT Forbundet. Han var blant de streikende i Atea, og har seinere sluttet der. Men et møte mellom Denstad og Samuelsen og valgkomiteen førte til at Denstad ble innstilt som leder og Samuelsen som nestleder/sekretær. Det ligger ikke an til at det blir noen kampvotering om ledervervet. Også 2.nestleder, Kristin Sæther og kasserer Arnljot Worseth er fra Fagforbundet.

Fagforbundet styrer

– Fagforbundet får en stor dominans i styret, er ikke det betenklig?

– Nei, det har vist seg at de er svært flinke til å orientere seg utenfor sitt eget forbund og Trondheim kommune så det har jeg ingen betenkeligheter med, sier Johansen.

Annonse
Annonse