JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Derfor en offentlig tjenestepensjon gull verdt

Hvorfor er fagbevegelsen så opptatt av å bevare offentlig tjenestepensjon? Her er 3 grunner:
GULL VERDT: Ved 30 års opptjening av  offentlig tjenestepensjon, er arbeidstakere garantert 66 prosent av sluttlønna, eller høyeste lønna i karrieren.

GULL VERDT: Ved 30 års opptjening av offentlig tjenestepensjon, er arbeidstakere garantert 66 prosent av sluttlønna, eller høyeste lønna i karrieren.

LO Media

may.berg@lomedia.no

1. Pensjonsordningen til offentlig ansatte er lov- og avtalefestet

Det betyr at regjeringen ikke kan tre endringer ned over hodet på statens ansatte, men må forhandle med ansattes organisasjoner.

2. AFP-ordningen i privat og offentlig sektor er vesensforskjellig

Offentlig ansatte kan gå av med førtidspensjon mellom 62 og 67 år med full kompensasjon, slik at alderspensjonen ikke svekkes. Også i privat sektor er det mulig å gå av ved 62, men du må betale for det i form av lavere pensjon.

I privat sektor er AFP en ekstra pensjon som legges på toppen av pensjonen. Den er lett å miste, og ikke mulig å få om man ansettes etter 55 år. Mange, særlig kvinner, kan ikke ta den ut fra 62 år fordi de ikke har nok opptjening.

3. Offentlig ansatte har 30 års opptjening for å få full pensjon.

I privat sektor er opptjeningstida 40 år.

Offentlig ansatte får beregnet pensjonen sin ut fra sluttlønna, i privat sektor gjelder alleårsregelen.

Offentlig tjenestepensjon varer livet ut. Innskuddspensjoner, som blir stadig mer utbredt i privat sektor, utbetales vanligvis i ti år. Etter den tid er det Folketrygden som gjenstår.

Les også: Kampen om offentlige tjenestepensjoner starter nå

Offentlig tjenestepensjon:

Pensjonsordninger som er opprettet for ansatte i staten, kommunene, helseforetak eller bedrifter med offentlig tilknytning.

Warning
Annonse
Annonse

Offentlig tjenestepensjon:

Pensjonsordninger som er opprettet for ansatte i staten, kommunene, helseforetak eller bedrifter med offentlig tilknytning.