JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oljefondet:

Derfor mener Ap-lederen at oljefondet må brukes politisk

Ap-leder Jonas Gahr Støre har liten forståelse for kritikken fra regjeringshold etter at han slo fast at bruken av 10.000 milliarder kroner er politikk.
Jonas Gahr Støre skjønner lite av kritikken fra Høyre på sitt utspill om oljefondet.

Jonas Gahr Støre skjønner lite av kritikken fra Høyre på sitt utspill om oljefondet.

Nanna Aanes Wolden

helge@lomedia.no

Jonas Gahr Støre og statsminister Erna Solberg gjestet denne uken Zerokonferansen. Ap-lederen fikk applaus da han varslet at oljefondet må brukes politisk og investere i fornybar energi.

p

Applausen ble imidlertid raskt avbrutt av statsminister Erna Solberg, som sa at det var en kjempefarlig holdning.

– Jeg tror det er kjempefarlig. Hvis du signaliserer at oljefondet skal være et politisk redskap – for slik kommer alle andre land til å tolke dette – da kommer vi til å skaffe oss en utenrikspolitisk utfordring. Jeg mener det er å skyte seg selv i foten, repliserte Erna Solberg.

Selv ble Jonas Gahr Støre i stuss da han hørte hva hun sa. Han tror selv han fikk applaus fordi salen så det naturlige i hva han sa.

Politiske vedtak

– Vi er et demokrati som har et stort pensjonsfond. Vi har rammet det inn i klare roller. Norges Bank forvalter, vi investerer i hele verden og fondet har etiske retningslinjer. Det er sektorer vi ikke skal gå inn i. Også er det åpnet for noe vi skal gå inn i. Dette er politiske vedtak i det norske demokratiet. Det er egentlig selvfølgelig å si dette og det kan vi gjøre med lave skuldre, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.

Han mener håndteringen av oljefondet er et stort fellesprosjekt.

– Det nyter vi respekt for internasjonalt. Vi har satt en gullstandard for forvaltningen av pensjonen. Når Høyre snakker om uansvarlighet fantaserer de om hva vi mener. Vi skal ikke bruke oljefondet for å fremme Arbeiderpartiets politikk mot andre stater, og vi skal ikke gå i handelskriger. Dette er så useriøst at jeg nesten ikke vil kommentere det, legger han til.

Ap-lederen viser til at det allerede er etablert et etisk regelverk for fondet.

Det er tatt ut av tobakk. Og ut av kull.

– Dette er politiske beslutninger som Stortinget har gitt tilslutning til. Å gå inn i fornybar energi og infrastruktur er en politisk vilje. Så må det være opp til de som er satt til å forvalte fondet hver dag om å ta de små og store avgjørelsene, sier Jonas Gahr Støre.

p

Ap-lederen mener klimautfordringen gjør at vi må se på mange politikkområder helt på nytt.

– Utenrikspolitikken, skatte- og avgiftspolitikken kan ikke være prikk lik som tidligere. Det gjelder også oljefondet. Vi må sikre at forvaltningen av våre oljepenger gir våre barn og barnebarn en pensjon i framtida. Men vi må også sørge for at våre barn og barnebarn får en verden å leve i, mener bestefar Støre.

– Markedet løser ikke klimakrisen alene. Det må politikk til. Og det må være politisk vilje til å gjøre endringer, mener han.

– Vi kan bestemme at oljefondet ikke kan investere i selskap som ødelegger miljøet, men også at vi skal investere i og få vår del av inntjeningen fra fornybar energi.

Annonse
Annonse