JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Prisveksten

Det går mot den største veksten i reallønna på 12 år

Nedgangen i barnehageprisene hjalp til at prisveksten i august holdt seg på et stabilt nivå.
Matvareprisene er fortsatt med på å dra prisveksten opp.

Matvareprisene er fortsatt med på å dra prisveksten opp.

Heiko Junge/NTB

torgny@lomedia.no

Prisveksten har holdt seg forholdsvis stabil de siste månedene. Veksten fra august i fjor til august i år har vært på 2,6 prosent. Det er det samme som i juni og litt lavere enn prisveksten i juli.

Fra 1. august satte regjeringa ned prisen på barnehageplasser. Maksprisen for foreldrebetaling ble redusert fra 3000 til 2000 kroner i måneden. Det har ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) gjort at prisene ikke steg så mye som de ellers ville ha gjort.

Den økonomiske rammen for årets lønnsoppgjør er på 5,2 prosent. Hvis det slår til, og prisvesten holder seg på 2,6 prosent, vil de fleste arbeidstakere i Norge oppleve en reallønnsvekst på 2,6 prosent. Det vi i så fall være den største veksten i reallønna siden 2012.

KPI Prisveksten august 2024

Matvarer er fortsatt den varegruppa som er med på å holde prisveksten oppe. Fra august i fjor til august i år økte matvareprisene med 4,5 prosent.

Vanligvis faller prisene på matvareprisene fra juli til august, og det har de gjort i år også. Matvareprisene er 1,3 prosent lavere i august enn i juli, men som sagt betydelig høyere enn for et år siden.

Prisvekst for varer august 2023 til august 2024

– Egenbetaling i barnehage regnes som husholdningers konsum, og slår dermed ut som en prisreduksjon i KPI. Som ventet, har denne prisnedgangen hatt en merkbar effekt på KPI denne måneden, sier Espen Kristiansen, seksjonssjef i Statistisk sentralbyrå på byråets nettsider.

KPI står for konsumprisindeksen og er indeksen for å måle prisveksten.

Reallønnsveksten 1972 til 2024

Warning
Annonse
Annonse