JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisa

Det haster med lønnsstøtte: – Bedriftene tar beslutninger om permitteringer nå, sier Rødt

Regjeringen håper at bedriftene skal få hjelp til å betale lønn i løpet av denne uka. Det holder ikke, mener Rødts nestleder Marie Sneve Martinussen.
Det haster med å gi næringslivet en lønnsstøtteordning, mener nestleder Marie Sneve Martinussen i Rødt.

Det haster med å gi næringslivet en lønnsstøtteordning, mener nestleder Marie Sneve Martinussen i Rødt.

Leif Martin Kirknes

aslak@lomedia.no

– Vi er veldig bekymra og skuffa over at regjeringa ikke er tydeligere på at lønnsstøtta vil komme raskt på plass. Vi skjønner at det kan være små detaljer som mangler, men regjeringa skulle gitt en tydelig beskjed om at ordninga er på vei, sier Martinussen til FriFagbevegelse.

– Bedriftene tar beslutninger nå

Arbeidet med å sikre næringslivet en lønnsstøtteordning er i full gang. Målet til regjeringen er å få på plass ordningen i løpet av denne uka. Det bekreftet finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) overfor FriFagbevegelse under tirsdagens pressekonferanse om de siste krisetiltakene.

– Bedriftene tar beslutninger om permitteringer nå. Da hjelper det ikke å komme med lønnsstøtte om et par dager. Vi savner et tydelig signal til bedriftene om å avvente permitteringer fordi en lønnsstøtteordning er rett rundt hjørnet, understreker nestlederen i Rødt.

Både LO, NHO og Virke har presset på for at lønnsstøtte må innføres igjen for å møte utfordringen med økt smittetrykk. Staten vil da ta en del av lønnskostnadene for kriserammede bedrifter.

Ventedager for ledige og permitterte

Da regjeringen la fram de økonomiske støtteordningene tirsdag, ble det klart at de midlertidige reglene for dagpenger forlenges ut februar neste år.

– Vi må sikre arbeidsfolk forutsigbarhet og inntekt fra dag én. Det får de ikke når kriseordningene kun forlenges ut februar, eller når de tre ventedagene for permitterte og ledige ikke fjernes, mener Rødts nestleder.

– Mange tar kostnadene med disse tre dagene for andre, tredje eller fjerde gang nå, sier Martinussen, og mener det er «smålig og usosialt» å be disse personene å gå tre nye dager uten inntekt nå.

Kravet fra Rødt er å fjerne ventedagene og forlenge kriseordningene til påske.

Tommel opp for å tette hull

Regjeringen forlenger kompensasjonsordningen for næringslivet, men vil begrense utbytte. Det siste grepet får tommel opp fra Rødt.

– Det er bra at regjeringa tetter hull i kompensasjonsordninga for næringslivet. På den måten sikrer man at krisepenger ikke går til overskudd og utbytte, understreker Martinussen.

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) forventer at eiere og ledere opptrer ansvarlig.

– Regjeringen er klar på at koronastøtten skal gå til å holde folk i arbeid, ikke til utbytte for eierne. Virksomheter som går med overskudd i 2021, vil bli pålagt å betale tilbake støtte som de mottar for november og desember, sier han.

KRISE: Her er tiltakene for ledige og arbeidsløse

Annonse
Annonse