JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Luftfarten

Det kan bli SAS-streik fra fredag 23. august

Kabinansatte i SAS gjør seg klare for å streike for lønns- og arbeidsforhold. Meklingen starter onsdag.
Streikeviljen er stor blant de kabinansatte i SAS.

Streikeviljen er stor blant de kabinansatte i SAS.

Tormod Ytrehus

helge@lomedia.no

frode@lomedia.no

Lønnsforhandlingene til kabinansatte i SAS ble brutt allerede i mai. Kø hos riksmekleren og ferieavvikling førte til at meklingen ble utsatt til sensommeren. Onsdag 21. august starter meklingen som omfatter 640 kabinansatte i selskapet.

Fristen for å komme til enighet er natt til fredag 23. august. Blir det ikke enighet da, vil et streikevarsel bli satt ut i livet fra fredag 23. august klokka 06.00.

I så fall vil 115 medlemmer i Fellesforbundet gå ut i streik.

Stor avstand

Elin Roverudseter, styremedlem i Norsk Kabinforening i SAS, og tidligere forbundsleder i Kabinansattes Forbund, som fra 1. juli en del av Fellesforbundet, bekrefter overfor FriFagbevegelse at partene står langt fra hverandre etter å ha forhandlet over en periode på til sammen to måneder.

SAS-ansatte i kabinen har tidligere vært lønnsledende i bransjen, men de senere årene er de passert av kolleger både hos Widerøe og Norwegian med tanke på lønnsnivå.

Sparetiltak

En av sakene det strides om, er blant annet et nytt sparetiltak initiert av SAS hvor de kabinansatte skal utføre rydding og lett renhold av flykabinen.

– Ja, det er en del av det som det strides om, sier Roverudseter.

– Kabinansatte er ansatt for å ivareta sikkerheten til fly, mannskap og passasjerer. Det er vår hovedoppgave. Alt annet vi driver med, som servering og service, er en ekstra oppgave vi har fordi vi allerede er ombord. Det er en hyggelig del av jobben å yte passasjerservice, men primæroppgaven vår er sikkerhetsarbeid, og det er viktig at kabinansatte anerkjennes for den viktige jobben de gjør med anstendige vilkår, og en lønn man kan leve av.

Mulig streik

Streikeviljen er stor blant de kabinansatte.

– Våre kolleger forventer et godt resultat. Folk er slitne av å jobbe altfor mye til altfor dårlig betalt, sier Elin Roverudseter.

Det er riksmekler Mats Ruland som skal stå for meklingen.

Warning
Annonse
Annonse