JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Midlertidige ansettelser:

Det skal bli vanskeligere å ansette midlertidig. Nå vil regjeringa endre loven

Regjeringen vil fjerne den generelle adgangen til midlertidige ansettelser, varsler arbeidsminister Hadia Tajik.
Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap). Arkivfoto

Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap). Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

– Hovedregelen i norsk arbeidsliv skal være fast ansettelse, sier Tajik i ei pressemelding.

Hun følger nå opp løftet Arbeiderpartiet og Senterpartiet gir i Hurdalsplattformen om å fjerne den generelle adgangen til midlertidige ansettelser i arbeidsmiljøloven. Fredag fremmer regjeringen et lovforslag om dette for Stortinget. Det ble bestemt i statsråd samme dag.

Solberg-regjeringen

Bestemmelsen om generell adgang til midlertidig ansettelse i inntil ett år ble innført under Solberg-regjeringen i 2015. Arbeiderpartiet har lenge varslet at de ønsker å fjerne denne bestemmelsen.

– Lovendringen er en del av regjeringens arbeid for å styrke ansattes rett til fast ansettelse og legge til rette for et trygt og organisert arbeidsliv, sier Tajik i pressmeldinga.

Arbeidsmiljøloven § 14-9 andre ledd bokstav f bryter ifølge Tajik med lovens sentrale prinsipp om faste ansettelser i norsk arbeidsliv.

– Regjeringen mener adgangen til midlertidig ansettelse skal begrenses mest mulig til situasjoner der det er et særlig og tids­avgrenset behov. Vi har vært tydelig på at vi ønsker å oppheve denne bestemmelsen, slik også Fougner-utvalgets flertall foreslår.

– Midlertidige ansettelser og andre former for løsere tilknytning til arbeid gir utrygghet for den enkelte med hensyn til fremtidig arbeidssituasjon og inntekt, og bidrar til økte forskjeller både i arbeidslivet og samfunnet, sier statsråden videre.

Forslaget om å oppheve den generelle adgangen til midlertidig ansettelse i arbeidsmiljøloven § 14-9 andre ledd bokstav f fremmes for Stortinget i dag 3. desember.

Annonse

Flere saker

Annonse