JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skolepolitikk:

Det spøker for Venstre som lærerparti, mener Ap-politiker

Torstein Tvedt Solberg (Ap) spør om den nye kunnskapsministeren vil fortsette å utelate partene i arbeidslivet fra utvalg som settes ned av regjeringen.

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

– Håpet er at skolepartiet Venstre våkner opp og henter inn partene i arbeidslivet og vil lytte til de ekte ekspertene, sier Torstein Tvedt Solberg til FriFagbevegelse.

p

I et skriftlig spørsmål til kunnskapsminister Trine Skei Grande (V), spør Ap-representanten om den nye kunnskapsministeren er enig i tidligere statsråd Jan Tore Sanners vurdering om at elever, lærere og andre ansatte i skolen ikke er eksperter på hvordan skolen kan bli bedre til å løfte elevene.

Tvedt Solberg vil også spørre om Skei Grande vil fortsette Høyres praksis med å utelate partene fra utvalg.

Bare eksperter

Han hevder Høyre konsekvent har unnlatt å inkludere partene når Kunnskapsdepartementet nedsetter utvalg og ekspertgrupper. Det gjelder ikke bare LO og NHO, men også Utdanningsforbundet, Unio og Norsk Lektorlag blant andre.

Sist skjedde dette 14. november da Kunnskapsdepartementet nedsatte en ekspertgruppe som skulle gi anbefalinger om hvordan skoler og skoleeiere kan bidra mer til elevenes læring.

p

– Statsråden sa i pressemeldingen at han var veldig fornøyd med sammensetningen av ekspertgruppen. Men Høyre fant ikke plass til de største ekspertene; elevene, lærerne og andre ansatte i skolen i dag. Utvalget besto kun av skoleledere, forskere og administrativt ansatte i akademia, og har beklageligvis ingen representanter fra organisasjonene til elevene, lærerne eller andre ansatte i skolen. Jeg er spent på om ny en statsråd vil videreføre denne praksisen, heter det i begrunnelsen til spørsmålet.

Regjeringen har blant annet opprettet tre såkalte ekspertgrupper innenfor utdanningssektoren uten at partene i arbeidslivet har vært med.

Tre ekspertgrupper er nylig satt ned. En som skal gi råd om hvordan skoler kan bidra til å løfte eleven, en for barn og unge med behov for særskilt tilrettelegging (det såkalte Nordahl-utvalget) og en for elever med stort læringspotensial (Jøsendal-utvalget).

p

Nordahl-utvalget hadde med en lektor, men ikke elever eller parter i arbeidslivet. Jøsendal-utvalget hadde kun med en lærer, men ikke elever eller parter i arbeidslivet.

Fritt skolevalg

– Når regjeringen har satt ned utvalg har de gjennomgående hoppet bukk over partene i arbeidslivet, ikke bare på skolespørsmål, hevder Torstein Tvedt Solberg.

– Venstre har jo tradisjonelt sett vært et lærerparti. Det spøker for det ryktet hvis de fortsetter den samme trenden som før, legger han til.

p

Både LO og NHO er blant annet kritiske til fritt skolevalg, men har ikke vært med i utvalgsarbeidet for dette spørsmålet. I høringene, derimot, har det vært unison motstand mot å frata fylkene bestemmelsesrett over inntaket til videregående skole skal organiseres. Kunnskapsminister Trine Skei Grande har seks virkedager på seg til å besvare spørsmålet.

Annonse
Annonse