JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

HKs landsmøte 2021

Dette er de viktigste vedtakene på HKs landsmøte

Aldersgrenser, makstid for ledelsen, kontingent og EØS. Se flere vedtak fra HKs landsmøte her.
HKs andre del av landsmøtet er over. 250 delegater var samlet på Folkets Hus i Oslo

HKs andre del av landsmøtet er over. 250 delegater var samlet på Folkets Hus i Oslo

Brian Cliff Olguin

aslak@lomedia.no

lene@lomedia.no

Landsmøtet for LO-forbundet Handel og Kontor er over. Det betyr at hovedlinjene for neste landsmøteperiode fra 2021 til 2025 er vedtatt. Se lista over de viktigste vedtakene her:

Ingen aldersgrense og makstid for ledelsen nå

Forbundsstyret i HK skal utrede forslagene om aldersgrenser og hvor lenge ledelsen kan sitte. Det har landsmøtet vedtatt.

HKs landsmøte skulle ta stilling til ulike forslag om en begrensning i antall landsmøteperioder HK-ledelsen kan sitte. Ett av forslagene var at begrensningen kun skulle omfatte forbundslederen, mens det andre var at det skulle gjelde både leder og nestledere.

Det forelå flere forslag om å øke aldersgrensa for forbundsledelsen. I dag kan ingen over 62 år velges til HKs ledelse. Flere regioner hadde sendt inn forslag om å endre denne grensa til 64 år, 65 år og 66 år.

Flertallet for utredning utgjorde 130 stemmer. Et mindretall på 98 stemte for å behandle dem.

Les også: 40.000 kan miste jobben i varehandelen. Butikkmedarbeider Sif føler på usikkerheten

Ungdom i HK til 35 år

Nå er du ungdom til du er 35 år. I hvert fall i Handel og Kontor. Men forslaget om å øke aldersgrensa for hvem som regnes som ungdommer i HK-sammenheng, fra 30 til 35 år, skapte høy temperatur på landsmøtet.

Grensa på 30 år betyr at medlemmer ikke lenger har fått tilbud om å være med på aktiviteter i regi av HK Ung. De har heller ikke vært valgbare til regionenes ungdomsgrupper og det nasjonale ungdomsrådet. Nå har imidlertid HKs landsmøte gjorde endringer i vedtektene.

Medlemmene i forbundet regnes som ungdommer fram til de er 35 år. Forslaget ble vedtatt med 131 mot 94 stemmer.

Ingen pensjonistkontingent

Forslaget fra flere regioner om å innføre en egen pensjonistkontingent ble avvist av landsmøtet. Spørsmålet møtte stor motstand i landsmøtesalen.

I dag betaler pensjonister bare forsikringskontingenten på 177 kroner i måneden – pensjonister over 75 år slipper også den. Forbundsstyret stilte seg bak forslaget om å innføre en egen pensjonistkontingent til kostpris.

Mildere EØS-politikk

På forrige landsmøte, i 2016, ble det gjort vedtak om at HK vil framforhandle en ny og bedre EØS-avtale. På landsmøtet mandag lå det forslag i bordet om å gå enda lenger. Et krav fra HKs region Øst var å si opp EØS-avtalen dersom ikke forhandlingene førte fram. Men slik ble det ikke.

I vedtaket peker HK på at EØS-avtalen har fått større konsekvenser for det norske arbeidslivet enn noen hadde forutsett. Forbundet mener det er uakseptabelt at arbeidslivspolitikken i stadig økende grad overføres til besluttende organer utenfor Norge.

Det tas til orde for at «Norge må påvirke prosessen i EU mer aktivt og stille tydeligere krav. Vi må i tillegg bli bedre på å tilpasse regelverket i Norge for å sikre norske lønns- og arbeidsvilkår», heter det i vedtaket. Og det vil forbundet at fagbevegelsen skal bidra til.

Les også: Ellen Merete føler seg hørt med tariffavtale. Stadig flere i HK opplever samme trygghet

Nei til vikarpooler

Et forslag om at HK skal jobbe for å opprette vikarpooler i varehandelen, skapte mye debatt i landsmøtesalen.

Det var region Vest som foreslo at HK skulle jobbe for å opprette vikarpooler i de største butikkjedene. Målet er at flere skal få hundre prosent stilling. I løpet av landsmøtet ble forslaget endret til å gjelde virksomheter med nærliggende filialer.

Det ble ikke mer spiselig for landsmøtet. Redaksjonskomiteen avviste forslaget og fikk ingen protester fra salen under avstemningen.

Fikk du med deg denne?: HK-lederen kjemper for gratis tannhelse. Nå spiller han på lag med SV og Rødt

Warning
Annonse
Annonse