JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Podkasten «Rørsla»:

Dette er jobbene robotene kan ta over

Er du sjåfør, telefonselger eller servitør? Da kan det hende en robot snart står klar til å ta over jobben din.
EN NY KOLLEGA?: Roboter og automatisering truer opp mot en tredjedel av norske jobber ifølge forskere. Hva skjer når robotene rykker inn på arbeidsplassene?

EN NY KOLLEGA?: Roboter og automatisering truer opp mot en tredjedel av norske jobber ifølge forskere. Hva skjer når robotene rykker inn på arbeidsplassene?

Ida Karine Gullvik

ida.karine.gullvik@lomedia.no

– Hei! Kan du pass dæ litt?

Det gjelder å ikke stå i veien for roboter som skal frem på St. Olavs hospital i Trondheim. Om du stiller deg foran en av de store robot-trallene som kjører rundt i gangene får du høre det.

– Pass dæ, no starte æ!

Et tjuetalls AGV-er, eller «robot-traller», surrer rundt i kjelleren på sykehuset. De ser ut som store, avlange versjoner av robotstøvsugerne mange har hjemme, med to blinkende lykter i front som det er vanskelig å ikke tenke på som øyne.

Her kan du abonnere på Rørsla

– De frakter rent tøy, skittent tøy, sterilt gods, alt man kan tenke seg, forteller Mats Hobber. Han er avdelingssjef på allmenn teknikk på sykehuset.

– Hva skjedde med menneskene som gjorde disse jobbene tidligere?

– Vi har fortsatt folk som jobber med logistikk og forsyning, men det går jo mot mer og mer automatisering.

Det har blitt anslått at opp mot en tredjedel av norske jobber kan overtas av maskiner i løpet av de neste 15 årene. Men hva vil skje med oss da? Og hvilke jobber er det som kommer til å forsvinne?

Hør mer om robotframtida i ukas episode av Rørsla:

Lytt til Rørsla i:

Apple Podkaster

Google Podcasts

Spotify

• eller der du laster ned podkastene dine

... og husk å abonnere slik at du får varsel om nye episoder!

Hør og les mer her:

Kan robotene true jobbene på NTNU?

Robotene kommer - og de vil endre arbeidslivet

Hva er en podkast?

Hvorfor er det så mye snusk i byggebransjen?

Annonse
Annonse