JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Korona-krisa:

Dette skjer med LO-medlemskapet og forsikringen om du er permittert

Hva er konsekvensene for LO-medlemskapet hvis du er permittert forårsaket av koronaviruset?
HOLD PÅ MEDLEMSKAPET: – Det er viktig at LO-medlemskapet opprettholdes. Alternativt må du tegne egne forsikringer, sier nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad, til FriFagbevegelse.

HOLD PÅ MEDLEMSKAPET: – Det er viktig at LO-medlemskapet opprettholdes. Alternativt må du tegne egne forsikringer, sier nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad, til FriFagbevegelse.

Tormod Ytrehus

helge@lomedia.no

Fellesforbundet har en gunstig ordning for dem som er permittert. De betaler en medlemskontingent på 185 kroner måneden, inkludert forsikringene. Det samme gjelder for pensjonistene. Det er 10.000 medlemmer som betaler denne summen i dag.

Dette er de nye reglene for dagpenger under permittering

Greit å vite, når permitteringene ruller ut over hele fjøla.

OBS! Saken oppdateres med svar fra flere forbund.

– Hold på medlemskapet

– Nå er det et kjempepoeng å være organisert. Det er viktigere enn noensinne, sier nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad, til FriFagbevegelse.

Regnestykket er enkelt: Du betaler minstesatsen på 185 kroner i måneden. Inkludert innboforsikring.

– Det er viktig at medlemskapet opprettes. Alternativt må du tegne egne forsikringer. I tillegg er det viktig å holde ting i orden når du er tilbake i arbeid igjen. Tross alt håper vi jo at de sterke tiltakene som regjeringen setter inn nå skal få samfunnet til å begynne å fungere normalt igjen på kortest mulig tid, sier Steinar Krogstad.

Kontakt banken om økonomi

Normalt skal det gå 14 dager fra varsel om permittering til du er permittert. Her er det en konflikt gående mellom NHO Reiseliv og Fellesforbundet.

NHO Reiseliv mener vi opplever en naturkatastrofe, som utløser force majeure. Da er varselet gjeldende i to dager.

Ingen LO-forbund har tatt noen avgjørelse om det skal settes inn særskilte tiltak for medlemmer som permitteres grunnet koronaviruset. Men det er hjelp å få.

p

Jakob Tveit i LO er rådgiver for LOfavør. Han oppfordrer medlemmer som eventuelt får økonomiske problemer til å ta kontakt med sin lokale SpareBank 1-bank.

– Kontingenten styres av forbundene. Det vi snakker med SpareBank1 om, er hvordan medlemmer kan få hjelp hvis de får økonomiske problemer grunnet denne situasjonen. De oppfordres til å ta kontakt med sin lokale bank for å få tilpasset rådgivning og hjelp. Bankene vil strekke seg langt for å hjelpe medlemmene i en vanskelig situasjon, sier rådgiver i LO, Jakob Tveit til FriFagbevegelse.

Samtidig legger han til at han forventer at boliglånsrenten nå raskt vil gå ned, som resultat av at styringsrenten er satt ned med et halvt prosentpoeng.

Følg forbundets nettside

Arbeidsmandsforbundet har flere medlemsgrupper som er, eller vil bli permittert. Det gjelder vektere, anleggssektoren, renhold og treningssentre, blant annet.

Medlemmer i Arbeidsmandsforbundet som blir permittert har krav på kontingentfritak i 3 måneder.

Forbundet legger ut løpende informasjon på sin hjemmeside, og anbefaler medlemmene å følge med der. Distriktskontorene er også operative, selv om de aller fleste jobber fra hjemmekontor.

p

– Vi gjør vårt beste selv om folk er permittert. Vi regner med at dette er en forbigående situasjon, sier kommunikasjonssjef Trond Thorvaldsen til FriFagbevegelse.

Handel og Kontor

I HK gjelder følgende: Blir du uforskyldt arbeidsledig eller permittert, vil du som HK-medlem få dekket karensdagene før det ytes dagpenger fra Nav. Det ytes stønad med 60 prosent av dagpengesatsen fra Nav. Utbetalingen er ikke skatte- og oppgavepliktig. Stønaden krever at du har hatt medlemskap i HK de siste 12 månedene.

Har du blitt arbeidsledig, kan du søke om fritak for prosentdelen av kontingenten, slik at du kun betaler forsikringsandelen.

EL og IT Forbundet

Hovedkasserer i EL og IT Forbundet, Odd-Helge Reppe, forteller at de som er permittert, fritas for kontingen i åtte uker. Men forsikringsordningene må betales.

NNN

Alle som er permitterte i NNN får fritak for ordinær kontingent så lenge de er permittert. De betaler kun 150 kroner per måned, som går til å dekke betaling av forsikringene.

Dette gjelder også dersom en blir arbeidsledig. Da betaler en også kun 150 kroner fram til en er tilbake i jobb igjen.

Warning
Annonse
Annonse