JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Handel og Kontor

Dette var de viktigste sakene på Handel og Kontors landsmøte

Nå er Handel og Kontors politikk for de neste fire årene vedtatt.
POLITISK VERKSTED: Forbundsleder Christopher Beckham snakker til 250 landsmøtedelegater.

POLITISK VERKSTED: Forbundsleder Christopher Beckham snakker til 250 landsmøtedelegater.

Kasper Holgersen

lene@lomedia.no

Handel og Kontors (HK) landsmøte avsluttet onsdag. Den siste dagen ble brukt til å gjøre vedtak i sakene som har vært gjenstand for debatt gjennom landsmøtets fem dager.

Her er vedtakene i noen av de viktigste sakene landsmøtet behandlet.

Pensjon

Landsmøtet vedtok at HK vil jobbe for å øke pensjonen som bedriftene betaler for de ansatte.

HK vil øke minstesatsen i det som kalles obligatorisk tjenestepensjon (OTP). I dag må arbeidsgiverne spare minst to prosent av lønna. Landsmøtet vedtok å øke satsen til minst fire prosent.

Det er i tråd med LO-kongressen, som er LOs øverste demokratiske organ, sitt vedtak.

Støtte fra Ap

I løpet av landsmøtet fikk HK uventet drahjelp fra Ap-nestleder Tonje Brenna. Hun kunne røpe at Arbeiderpartiets programkomité går inn for at minstesatsen i OTP økes.

Om landsmøtet i Ap vedtar det, vil det stå i programmet deres som gjelder i neste stortingsperiode, altså 2025 til 2029.

HK-landsmøtet behandlet også et forslag om å beholde AFP som en kvalifiseringsordning, i tråd med det Fellesforbundet ønsker seg. Det ville ikke landsmøtet binde seg til.

HK vil også gjøre endringer i pensjonen fra folketrygden. Landsmøtet vedtok at HK er imot såkalt levealdersjustering av pensjonen fordi de mener at det bidrar til å øke forskjellene mellom folk.

Levealdersjustering innebærer at den årlige pensjonsutbetalingen reduseres i takt med økningen i ditt årskulls forventede levealder. Konsekvensen er at du må jobbe lenger for å få en bedre pensjon. Det er store forskjeller i forventet levealder mellom ulike yrkesgrupper.

HK stiller derfor krav om at pensjonsalderen ikke skal økes automatisk hvis levealderen øker.

EØS

EØS-avtalen mellom Norge og EU ble også denne gangen debattert på forbundets landsmøte.

Region Øst ville at landsmøtet skulle vedta følgende: «HK er sterkt kritisk til deler av EØS-avtalen, konsekvensene av den og krever den reforhandlet». Men landsmøtet avviste dette forslaget.

Dermed blir teksten om EØS-avtalen i prinsipp- og handlingsprogrammet stående: «Det er uakseptabelt at arbeidslivspolitikken i stadig økende grad overføres til besluttende organer utenfor Norge» og «Norge må påvirke prosessen i EU mer aktivt og stille tydeligere krav».

HK gir dermed fortsatt sin støtte til norsk medlemskap i EØS.

Valg av ny ledelse

Landsmøtet valgte hvem som skal lede forbundet de neste fire årene.

Forbundsleder Christopher Beckham ble gjenvalgt uten motkandidater.

1. nestleder Elisabeth Sundset ble gjenvalgt etter en kampvotering.

Spesialrådgiver i HK, Samra Akhtar, er forbundets nye 2. nestleder, etter nok en kampvotering.

6-timersdagen

Handel og Kontor har hatt kortere arbeidstid med full lønnskompensasjon på programmet i mange år. I sin åpningstale til landsmøtet tok forbundsleder Christopher Beckham til orde for å stille krav om en arbeidstidsreform hvor målet er 30 timers uke eller 6 timers arbeidsdag i lønnsoppgjøret i 2026.

Han mener at varehandelen er et godt sted å starte en slik reform.

– Vi må starte med dem som trenger det mest, med de som har de tyngste jobbene. Vi må starte med kvinnene på betongen, sa han.

Kortere arbeidstid vil komme hele samfunnet til gode, framholdt Beckham.

– Det handler om en arbeidstid som tar vare på folk. Som får flere i arbeid, beholder folk i arbeid og som bidrar til at flere står lenger i arbeid.

Landsmøtet vedtok en uttalelse som blant annet sier at at fagbevegelsen må jobbe for dette i tariffoppgjørene i neste stortingsperiode.

HK Ung-lederen blir frikjøpt

Siden landsmøtet i 2021 har HK prøvd ut en ordning der lederen av ungdomsrådet er frikjøpt i en full stilling. I prøveperioden har Henrik Drivenes vært ungdomsrådsleder.

Prøveordningen har blitt regnet som en suksess. Nå blir den permanent.

Et enstemmig landsmøte vedtok å frikjøpe ungdomsrådslederen i HK i en 100 prosent stilling.

Ny aldersgrense

Region Vest hadde foreslått å øke aldersgrensa for å være valgbar til forbundets ledelse fra 62 år til 65 år. Argumentene er at folk er yrkesaktive lenger enn før, og at 65 år er aldersgrensa som LO opererer med. Forslaget ble vedtatt.

Landsmøtet i 2021 behandlet også flere forslag om aldersgrense for ledelsen. Da ble det vedtatt å utrede saken. Flertallet i arbeidsgruppa som gjorde jobben konkluderte med at de ville øke aldersgrensa til 65 år.

Organisasjonsutvalg

En rekke forslag til landsmøtet dreide seg om hvilke organer i HK som skal ha ansvar og myndighet i ulike saker.

Resultatet er at det ble vedtatt å sette ned et utvalg som skal gjennomgå hele organisasjonen.

Utvalget skal jobbe fram til høsten 2026. Deretter skal man starte en debatt om organisasjonen fram mot neste landsmøte i 2028.

«Husklubber» i fagbevegelsen

HK organiserer mange ansatte i fagbevegelsen, men en god del er likevel medlemmer i det forbundet de er ansatt i. De er ikke en del av HK-klubbene på arbeidsplassene, men har egne «husklubber».

Det liker HK dårlig, og saken engasjerte også landsmøtet.

Det resulterte i følgende vedtak: «Fagbevegelsen anerkjenner ikke husklubber fordi det undergraver tariffavtalene. Derfor skal vi heller ikke anerkjenne husklubber i fagbevegelsen». HK vil organisere flere ansatte og opprette flere avtaler i fagbevegelsen de neste årene.

HKs landsmøte 2024

• HKs 36. landsmøte foregikk 21.–25. september 2024 i Oslo.

• Landsmøtet er forbundets høyeste organ.

• Det besto av 250 delegater fra forbundets sju regioner og Sammenslutningen av landsomfattende avdelinger (SLA).

• Det behandlet forslag til endringer i forbundets prinsipp- og handlingsprogram (dokument som sier hva organisasjonen skal mene og gjøre i kommende landsmøteperiode), vedtekter (organisasjonens lover) og politiske uttalelser fra forbundet.

• Det valgte forbundets ledelse.

Warning
Annonse
Annonse