JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Disse bransjene hadde flest brudd på arbeidsmiljøloven

Kameraovervåking, dårlig opplæring og manglende informasjon er noe av det som har møtt unge på jobb denne sommeren.
Sindre Hornnes er ungdomsrådgiver i LO og leder sommerpatruljen. (Arkivfoto)

Sindre Hornnes er ungdomsrådgiver i LO og leder sommerpatruljen. (Arkivfoto)

Brian Cliff Olguin

gulled@lomedia.no

Siden juni har frivillige i LOs sommerpatrulje besøkt 5786 unge arbeidstakere. Selv om mange trives på jobb, har over halvparten av besøkene avdekket brudd på unges rettigheter.

Manglende informasjon om verneombud, kameraovervåking og manglende opplæring er bruddene som skjer oftest.

– Jeg tror en del arbeidsgivere overvurderer sine egne rutiner, og undervurderer unges behov for oppfølgning når de begynner i en jobb, sier Sindre Hornnes.

Han er ungdomsrådgiver i LO og «general» for sommerpatruljen.

Verstingene

Bedrifter i to bransjer skiller seg ut med flest brudd.

I over 60 prosent av bedriftene som LO besøkte i hotell/restaurant-bransjen og aktivitets- og treningsparker fant de brudd. Tett fulgt av bensinstasjoner.

Alle bransjene hadde de to samme bruddene på topp; manglende informasjon om verneombud og kameraovervåking på arbeidsplassen.

– Tilbakemelding og kjeft

Kameraovervåking er et økende problem sommerpatruljen ser år etter år.

– Noen opplever at arbeidsgiver bruker det til å vurdere hvor godt ansatte presterer på jobb, og gir tilbakemelding og kjeft på ting de ser på kamera, sier Sindre Hornnes i LO.

Han mener at det på generelt grunnlag ikke er feil å gi ansatte en god tilbakemelding hvis de gjør noe galt eller ikke forstår oppgavene på jobben sin, men å bruke kameraovervåking til å spionere eller kontrollere de ansatte er ulovlig.

– Vi har noen eksempler på sjefer som har tilgang fra mobilen sin. De sitter langt unna, kanskje på ferie, og følger med på de ansatte, forteller Hornnes.

Vanskelige situasjoner

Ungdomsrådgiveren i LO tror mange ikke har fått med seg det oppdaterte regelverket rundt verneombud.

– Det er et brudd som går igjen. Det er også en stresstest på rutinene på den enkelte arbeidsplass, og hvordan man tar imot nye ansatte. Når du opplever at arbeidsmiljøet ikke er sånn det bør være, eller du opplever andre vanskelige situasjoner, så er det kjipt å ikke vite hvem man skal kontakte.

Positive funn

Men det har også vært noen positive funn denne sommeren. Flere har fått skriftlig kontrakter og vaktlister i tide. Og bakeri, som var verstinger sommeren 2023, har redusert bruddene sine med over ti prosent. 

Warning
Annonse
Annonse