Økte priser
Disse dagligvarene har steget mest i pris
Prisen på matvarer steg med 7,6 prosent fra februar i fjor til februar i år. Særlig sjokoladeprisen har steget kraftig.
Dagligvarer har økt mye i pris siste året.
Brian Cliff Olguin
Saken oppsummert
Matvareprisene dro prisveksten i februar betydelig opp, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
På ett år har matvareprisene steget med 7,6 prosent.
• Kokesjokolade økte mest det siste året
• Fersk fisk er også blant varene som har økt spesielt mye, viser oversikten fra SSB.
Se hele oversikten nederst i artikkelen.
Stor økning
Og fra januar til februar steg prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer med 1,8 prosent.
– I fjor var det en uvanlig liten justering av matvareprisene på grunn av dagligvarekjedene sin priskrig, sier sjeføkonom Kyrre Knudsen i Sparebank 1 Sør-Norge.
Prisveksten i år blir derfor spesielt høy fordi den var unormalt lav i fjor, ifølge ham.
– Trodde vi var i tryggere farvann
– For å sette det på spissen: I fjor var det første gang på over 20 år prisnedgang på matvarer fra januar til februar. Det viser at dette er vanskelig å spå, selv om vi nå trodde vi var inne i tryggere farvann.
Han sier at prisveksten på matvarer er uventet og påpeker at de er langt høyere enn Norges Bank har ventet – såpass høye at han tror Norges Bank på tenke seg godt om før de eventuelt kutter renten.
– Dette er et aldri så lite inflasjonssjokk, sier Knudsen.
– Dette skaper usikkerhet om Norges Bank kommer til å kutte renta, legger han til, men tror selv at renten kommer til å bli satt ned etter sentralbankens rentemøte 17. mars.
Rekordvekst på sjokolade
Særlig godteri og sjokolade steg spesielt i pris i februar, ifølge SSB-tallene.
Blant annet steg sjokoladeprisene med 24,2 prosent på ett år – den sterkeste tolvmånedersveksten i sjokoladepriser målt noensinne.
Kjerneinflasjonen steg med 3,4 prosent fra februar i fjor til februar i år. Det er en oppgang på 0,6 prosentpoeng i veksttakten fra tolvmånedersveksten i januar.
– En økning i veksttakten på 0,6 prosentpoeng er ganske mye. Sist vi opplevde det samme var for to år siden, da prisveksten var på vei opp mot rekordhøye nivåer sommeren 2023, sier Espen Kristiansen, seksjonsleder i SSB.
Disse økte mest
Følgende matvarer hadde en høyere prisvekst enn 10 prosent fra februar i fjor til februar i år.
• Kokesjokolade: 48,4 prosent
• Melis og kandissukker: 41,1 prosent
• Spisesjokolade: 25,4 prosent
• Ketsjup og sennep: 22,5 prosent
• Sjokoladedessert: 19,8 prosent
• Ris: 18,8 prosent
• Annen fersk fisk: 18 prosent
• Egg: 17,9 prosent
• Middagsbasiser: 16,9 prosent
• Sukker, farin og raffinade: 14,9 prosent
• Mel: 14,4 prosent
• Olivenolje: 13,3 prosent
• Fersk torsk: 12,9 prosent
• Salsa, dipp og chutney: 12,2 prosent
• Postei/paté: 12,1 prosent
• Kakao og sjokoladepulver: 12 prosent
• Juice og nektar: 11,9 prosent
• Kål: 11,7 prosent
• Smør: 11,6 prosent
• Småkaker: 11,4 prosent
• Farseprodukter av sjømat: 11,2 prosent
• Pølser: 11 prosent
• Hermetisk sjømat/sjømat i lake: 10,8 prosent
• Fryst torsk: 10,5 prosent
• Supper og kraft: 10,3 prosent
Kilde: Statistisk sentralbyrå
