JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny utredning fra Liedutvalget:

Ekspertgruppe foreslår rett til å fullføre videregående opplæring

En ny rapport om videregående opplæring foreslår at retten til videregående opplæring utvides til en rett til å fullføre.
NY RAPPORT: Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner mottok rapporten NOU 2019:25 «Med rett til å mestre. Struktur og innhold i videregående opplæring» på Edvard Munch videregående skole i Oslo i dag.

NY RAPPORT: Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner mottok rapporten NOU 2019:25 «Med rett til å mestre. Struktur og innhold i videregående opplæring» på Edvard Munch videregående skole i Oslo i dag.

Sidsel Valum

sidsel@lomedia.no

– Vi støtter forslaget om å utvide retten til videregående opplæring, sier første nestleder Terje Moen i Skolenes landsforbund (SL), som en første reaksjon etter at Ragnhild Lied i dag overrakte rapporten fra Liedutvalget, NOU 2019:25 «Med rett til å mestre. Struktur og innhold i videregående opplæring», til kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner, på Edvard Munch videregående skole i Oslo.

p

Terje Moen har vært SLs representant i referansegruppa til utvalget. SL og LO har vært kritiske til at utvalget har vært nedsatt som en ren ekspertgruppe, og at partene i arbeidslivet ikke har vært representert gjennom sine organisasjoner.

Altfor mange faller fra i videregående

Ragnhild Lied viste til at samfunnet og arbeidslivet i stigende grad etterspør kompetanse, og at andelen sysselsatte er klart lavere for dem som mangler videregående opplæring. En av tre som starter på fagopplæring i dag fullfører for eksempel ikke med fag- eller svennebrev innen fem år.

– 98 prosent av elevene starter direkte fra grunnskolen og inn i videregående opplæring. Altfor mange av dem fullfører ikke med yrkes- eller studiekompetanse, slo hun fast.

Hun viste også til studier som konkluderer med at det er et avgjørende skille mellom dem som går ut av grunnskolen med over 35 grunnskolepoeng, eller 3,5 i karaktersnitt, og de som ligger under.

– Det er en klar sammenheng mellom elevenes faglige forutsetninger fra grunnskolen og mulighetene deres til å gjennomføre videregående opplæring, sa Lied.

Vil styrke både unge og voksnes rettigheter

Ragnhild Lied mente dette viser at dagens videregående opplæring ikke er rigga godt nok for dem med manglende faglige forutsetninger fra grunnskolen. De som ikke består i alle fag på Vg1 mister muligheten til å gå videre til Vg2, og blir overlatt til seg sjøl og må eventuelt ta opp fag som privatist.

p

Utvalget foreslår å innføre et obligatorisk innføringsfag i norsk, matte og engelsk, for dem som trenger det – som kan tas parallelt med at man starter på annen fagopplæring. Utvalget mener også at elevene må kunne gjøre omvalg underveis i utdanningsløpet og at de må kunne avslutte med en sluttkompetanse uansett hvor langt en har gått før en tar omvalg.

Utvalget foreslår videre at voksne som har brukt opp retten sin til videregående opplæring skal få mulighet til for eksempel å ta et ekstra fagbrev.

– Dette vil koste, men hva vil det koste å la være? De pengene kommer tilbake til samfunnet i form av økt sysselsetting og verdiskaping, sa Ragnhild Lied.

Stortingsmelding om videregående opplæring kommer våren 2021

– Jeg har stor tro på det arbeidet Liedutvalget har gjort. Det kommer til å prege videregående skole og arbeidet med videregående skole i flere tiår framover, sa kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner.

Den første delrapporten fra utvalget, som inneholder et kunnskapsgrunnlag og en vurdering av styrker og svakheter med dagens struktur, ble levert for ett år siden. Nå skal både den og hovedrapporten fra utvalget, som ble levert i dag, sendes på høring og vil legge grunnlaget for en stortingsmelding om videregående skole, som skal legges fram våren 2021.

LA FRAM RAPPORT: Ragnhild Lied har ledet Liedutvalget. Hun la fram rapporten om videregående opplæring på Edvard Munch videregående skole i dag.

LA FRAM RAPPORT: Ragnhild Lied har ledet Liedutvalget. Hun la fram rapporten om videregående opplæring på Edvard Munch videregående skole i dag.

Sidsel Valum

Annonse
Annonse