JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Industriaksjonen:

EL og IT Forbundet sier nei til medlemskap i Industriaksjonen

EL og IT Forbundet melder seg ikke inn i Industriaksjonen. Det avgjorde forbundsstyret i går.
MARKERING: Rundt 50 lokale fagforeninger og klubber var med på å stifte Industriaksjonen i januar. her fra en markering i Eidfjord i slutten av august.

MARKERING: Rundt 50 lokale fagforeninger og klubber var med på å stifte Industriaksjonen i januar. her fra en markering i Eidfjord i slutten av august.

Leif Martin Kirknes

knut.viggen@lomedia.no

– Vi har medlemmer og også organisasjonsledd hos oss som støtter aksjonen og det synes vi er helt greit, men vi synes ikke det er naturlig at vi som forbund skal melde oss inn, sier leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen.

Bakgrunnen for vedtaket var et forslag på landsmøtet i mars om at forbundet skulle slutte seg til Industriaksjonen. Dette forslaget ble vedtatt oversendt forbundsstyret.

Stiftet i januar

Industriaksjonen ble stiftet i Bergen 19. januar i år av rundt 50 lokale fagforeninger, klubber og avdelinger knyttet til en rekke fagforbund.

p

Grunnlaget for stiftelsen av Industriaksjonen var den massive motstanden i fagbevegelsen mot Acer og tilslutningen til EUs energiunion vinteren 2018, som også EL og IT Forbundet fattet vedtak mot.

Arbeidsutvalget i EL og IT innstilte på et nei, blant annet med den begrunnelsen at ingen forbund i LO så langt har tilsluttet seg eller har planer om å tilslutte seg Industriaksjonen.

Klima og miljø

Også det politiske grunnlaget for Industriaksjonen skiller seg på vesentlige punkter fra EL og IT Forbundets vedtatte politikk, heter det i begrunnelsen for avslaget. Det gjelder særlig i spørsmålet om klima og miljø:

«Industriaksjonens kampsaker er i mindre grad dekkende for den offensive næringspolitikken EL og IT Forbundet har vedtatt, med fokus på bærekraftig omstilling og de mulighetene for verdiskaping og arbeidsplasser som finnes innen fornybarsektoren, elektrifisering m.m.».

Motforslag nedstemt

Det ble under avstemningen i forbundsstyret fremmet et motforslag til arbeidsutvalgets innstilling. Begrunnelsen var blant annet at Industriaksjonen «står for en rekke viktige industripolitiske saker som i hovedsak er i tråd med forbundets politikk og som allerede har bidratt til å sette industripolitikk på dagsorden igjen».

Dette forslaget fikk syv stemmer, mot 12 for AUs innstilling.

Les: Disse LO-tillitsvalgte vil ikke at Norge skal bygge flere strømkabler til utlandet

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse