JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Med en framgang på 2,2 prosentpoeng er Ap største parti for første gang siden desember. Samtidig ser det store fallet til Senterpartiet til å flate litt ut.

Med en framgang på 2,2 prosentpoeng er Ap største parti for første gang siden desember. Samtidig ser det store fallet til Senterpartiet til å flate litt ut.

Tri Nguyen Dinh

Meningsmåling for april

Endelig et lyspunkt for Støre. Ap største parti igjen

For første gang siden desember er Arbeiderpartiet største parti på aprilmålingen til Opinion. Samtidig vokser Venstre – og noterer sin beste måling på nesten sju år.06.04.2022
19:55
07.04.2022 09:29

helge@lomedia.no

Regjeringen Støre har slitt på meningsmålingene.

Omikron, dyre strømpriser, krigen i Ukraina, og avgangen til statsråd og Ap-nestleder Hadia Tajik har tatt oppmerksomheten vekk fra regjeringens politikk.

Samtidig har Høyre fosset fram og vært desidert største parti på målingene.

Opinions meningsmåling for april, utført for FriFagbevegelse, Dagsavisen og ANB, kan være et vendepunkt for statsminister Jonas Gahr Støre.

Arbeiderpartiet går med sine 25,8 prosent forbi Høyre som største parti – selv om det kun skiller 0,2 prosentpoeng mellom de to partiene.

Saken fortsetter under partibarometeret

Hyggelig, men litt underordnet

Støre sier til FriFagbevegelse at dette er en hyggelig tilbakemelding fra velgerne, men poengterer samtidig at målinger blir litt underordnet i disse dager.

– Krigen i Ukraina preger hele verden og også vår hverdag i Norge. Det kreves av oss at vi står sammen med våre naboland og allierte og gjør det vi kan for å stanse Putins angrepskrig og hjelpe ukrainerne, sier statsministeren.

– Krigen gir også ringvirkninger som merkes her hjemme, på prisene vi betaler for strøm, drivstoff og mat, og ved at vi skal ta imot veldig mange mennesker på flukt. Dette skal vi møte med rettferdige politiske løsninger, samtidig som vi fortsetter vårt arbeid med å kutte klimagassutslipp, sikre gode velferdsordninger i hele landet og skape arbeidsplasser i et trygt arbeidsliv, legger han til.

– Vi jobber hele tiden for at velgerne skal kjenne igjen Arbeiderpartiet og se at vi står for trygg styring i en urolig tid. Og at våre løsninger er rettferdige og setter vanlige folk først. Etter åtte år med høyrepolitikk og en pandemi som har økt forskjellene mellom oss, er det helt nødvendig. Og det vil være vår rettesnor i møte med de store utfordringene vi står overfor i dagene, månedene og årene som ligger foran oss, sier Støre.

Måling for mars: Velgerne rømmer fra Senterpartiet. Så stort er fallet på ett år

Senterpartiets fall

Med en framgang på 2,2 prosentpoeng er Ap største parti for første gang siden desember. Samtidig ser det store fallet til Senterpartiet til å flate litt ut. En tilbakegang på 0,4 prosentpoeng gir en oppslutning på 7,1 prosent. For øvrig samme oppslutning som SV får på denne målingen.

Men kontrastene er store sett ut fra fjorårets jubelår. For nøyaktig 12 måneder siden kunne Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum juble over en måling på 19 prosent.

Gjennomsnittet av 11 målinger i 2021 var på 16,9 prosent. Snittet så langt i år ligger på 8,4 prosentpoeng.

Senterpartiets parlamentariske nestleder, Geir Pollestad, innrømmer at det er en krevende jobb å styre landet i en tid preget av usikkerhet og økende priser på mange varer.

– Vi er opptatt av å ha trygg økonomisk styring, samtidig som vi gjennomfører tiltak for å redusere kostnadene for folk blant annet gjennom strømstøtten. Vi vil framover prioritere store penger på å styrke beredskapen i Norge og håndtere konsekvensene av krigen i Ukraina. Senterpartiets velgere er utålmodige og vi jobber knallhardt for å gjennomføre politikken vår, sier Geir Pollestad til FriFagbevegelse. 

SV, Rødt (6,4 prosent) og MDG (3,2 prosent) sørger imidlertid for et fortsatt, men bitte lite, rødgrønt flertall på Stortinget.

Det rødgrønne forspranget er nemlig nesten spist opp. Det sørger blant annet framgangen til Fremskrittspartiet og Venstre for.

Samtidig har Rødt falt kraftig fra toppmålingen i februar på 10,3 prosent.

Frp får en oppslutning på 12,7 prosent, fram 1,1. Det er samme nivå som partiet hadde i januar. Sammen med Høyre har Frp den største lojaliteten blant sin velgerskare.

Måling for februar: Rekordmåling for Rødt: Nå er Moxnes større enn Vedum

– Et lyspunkt for Støre

Valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, Johannes Bergh, poengterer at alle endringer på målingen er innenfor feilmarginen.

– Men ja, det er en fin måling for Ap. Og det kan være et lyspunkt for Støre. Men det er ikke ulogisk at statsministerens parti får en framgang gitt den situasjonen vi har med krig i Ukraina. Folk støtter opp om styringspartiene i en slik situasjon, forklarer Bergh til FriFagbevegelse.

Arbeiderpartiet har stjålet noen velgere fra SV, men tilveksten har i størst grad kommet fra gjerdet. Partiet har imidlertid fortsatt en forholdsvis lav velgerlojalitet, på 68 prosent. Bergh vil derfor ikke betrakte dette som noen stor mobilisering for partiet.

Avtroppende politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam, observerer at Arbeiderpartiet på denne isolerte målingen nærmer seg valgresultatet fra september og unngår krisetall som januarmålingen til Opinion på 18,9 prosent.

– Hvis denne målingen bekreftes av flere andre målinger, er det nærliggende å tro at Jonas Gahr Støres rolle som statsminister og måten han leder landet på i krisen får gjennomslag hos velgerne. Det er blitt lagt merke til blant observatører og politiske konkurrenter at han gjør en god jobb i forhold til situasjonen i Europa. Han nyter stor tillit i denne rollen. Men det er heller ikke uvanlig at styrende parti får økt oppslutning hos velgerne i en slik situasjon, sier Takvam til FriFagbevegelse.

Samtidig mener Takvam en god nyhet for Støre etterfølges av en dårlig.

– Senterpartiet sliter fortsatt og ser ikke ut til å snu trenden på noen måte. Samtidig er de borgerlige partiene på frammarsj, konstaterer Magnus Takvam.

Kommentar: «Fagbevegelsen står mer splittet enn på lenge»

Venstre i siget

Venstre lander på 5,6 prosent og går fram med 1,3 prosentpoeng. Det er partiets sterkeste måling siden oktober i 2015.

Venstre-leder Guri Melby har markert seg i media, spesielt i forhold til krigen i Ukraina. Synligheten i media omtales som en del av forklaringen til framgang, selv om det også tidvis skaper konflikt.

– For meg er det viktigst at vi over tid har en god oppslutning, og etter valget har vi hatt en veldig positiv trend. Jeg tror mange ser at vi har stått opp for frihet og demokrati etter Russlands angrepskrig mot Ukraina, og vært en tydelig stemme for at Norge skal gå foran for å hjelpe med det vi kan, sier Melby til FriFagbevegelse.

– Venstre, som et liberalt parti, må være tydelig når friheten trues av tyranner som Putin. Jeg tror også at mange av våre medlemmer kjenner på hvor viktig politikk er, og at frihet ikke bare er en floskel, når Europa angripes på en måte vi ikke har sett siden andre verdenskrig, legger hun til.

KrF er under sperregrensa for åttende måned på rad og lander på 3,4 prosent. MDG faller under sperregrensa igjen, og er nede på 3,2 prosent.

06.04.2022
19:55
07.04.2022 09:29Mest lest

De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.

De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.

Hanna Skotheim

Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Jan-Erik Østlie

Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen

KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.

KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.

Ole Palmstrøm

Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Hanna Skotheim

Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Anne Myklebust Odland

Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til

KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.

KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.

Eirik Dahl Viggen

«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

Håvard Sæbø

Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn

Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.

Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.

Jan Kåre Ness

Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Colourbox

Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar

Per Flakstad

Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai

– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.

– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.

Hanna Skotheim

Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne

Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.

Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.

Simen Aker Grimsrud

Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil

Ole Palmstrøm

Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn

SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.

SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.

Tormod Ytrehus

Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen

SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.

SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.

Tormod Ytrehus

Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

Ylva Seiff Berge

Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer

Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.

Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.

Erlend Angelo

Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten

North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.

North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.

Statnett

Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet

Brian Cliff Olguin

Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund

Alf Ragnar Olsen

Oslo rammes først hvis det blir streik i staten


Flere saker