JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
KOFFERTLIV: – Jeg legger opp reisene selv. De ukene jeg ikke har ungene, er jeg hele tiden på farten. Det blir mye fly og hotell. Jeg er fri, sier Cecilie Gjennestad.

KOFFERTLIV: – Jeg legger opp reisene selv. De ukene jeg ikke har ungene, er jeg hele tiden på farten. Det blir mye fly og hotell. Jeg er fri, sier Cecilie Gjennestad.

Martin Guttormsen Slørdal

Energibomba fra Forsvaret

– Jeg lever et dobbeltliv. Mange spør hvordan jeg får det til å gå opp, sier Cecilie Gjennestad, tidenes yngste frikjøpte NTL-tillitsvalgte.06.06.2014
12:00
10.06.2014 08:48

katharina@lomedia.no

Det står ikke på pågangsmotet når Cecilie Gjennestad (29) engasjerer seg for fagbevegelsen.

I den ene ytterkanten av dobbeltlivet lever og ånder hun for fagforeningen som tidenes yngste frikjøpte NTL-tillitsvalgt for Forsvaret i Nord-Norge. Hun har lange dager og er stadig på farten for å treffe medlemmer i Nordland, Troms og Finnmark.

I den andre enden er sønnen Aksel (3) og datteren Caja (6) i sentrum. Hun har delt omsorg for barna som bor hos henne i partallsuker.

– Når jeg har ungene, handler det mest om dem. Jeg har vanlige kontordager med administrative oppgaver.

Gjennestad bor i Lakselv i Finnmark.

– Det er et rart liv, men jeg er takknemlig. Det er ikke mange single tobarnsmødre som reiser så mye som jeg.

Ja-mennesker

Gjennestads engasjement for arbeidernes rettigheter startet da hun jobbet som sikkerhetskontrollør for Securitas på Lakselv flyplass under studiene. Hun var 22 år og fikk nyss om at flere kolleger var misfornøyde. De hadde halv stilling, men jobbet så mye at de hadde krav på full stilling.

– Jeg hadde allerede studert samfunnsøkonomi ved Universitetet i Tromsø og forstod at noe var galt.

Hun var fagorganisert i Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) som hjalp henne. Samtidig åpnet det seg en ny verden for 22-åringen.

– Jeg visste ikke selv at jeg var et organisasjonsmenneske, men tillitsvalgt i NAF, Ulf Terje Eliassen, forstod det og inviterte meg med på LO-skolering til Svalbard.

Der møtte hun en gjeng inkluderende, støttende og åpne mennesker.

– Da jeg traff alle de andre unge engasjerte fagforeningsfolka, tenkte jeg: Herregud. Det fins flere som meg. Vi har ulik bakgrunn og er forskjellige mennesketyper, men vi har alle til felles at vi bryr oss og er

ja-mennesker.

Gjennestad holdt sin første tale på Svalbard. Etter den tid er det blitt mange taler, presentasjoner og verv.

Lagde leven

Som ferdigutdannet regnskapsfører jobbet hun en kort periode i regnskapsbyrået Økonomiservice i Lakselv og flyttet medlemskapet til Handel og Kontor. Hun var allerede valgt inn i LOs ungdomsutvalg.

– De hadde ingen tariffavtale og selvfølgelig lagde jeg leven. Det var lærerikt å jobbe i det private.

Høsten 2011 sa hun ja til stillingen som innkjøper i Finnmark Heimevernsdistrikt 17. Hun ble raskt avdelingstillitsvalgt og med i det lokale styret til NTL Porsanger.

Året etter ble hun valgt inn i styret i NTL Forsvaret. 15. april 2013 begynte hun i stillingen som frikjøpt tillitsvalgt.

– Mange var skeptisk. Jeg var ung og hadde bare vært NTL-tillitsvalgt i ett år. Det viktigste er ikke å kunne tariffavtalen på rams, men å hjelpe andre. Når folk gir meg tillit, tar jeg vare på den.

– Jeg mangler sperrer og går åpent inn i ting. Jeg lærer fort.

Det tok ikke lang tid før skeptikerne skjønte at hun hadde relevant bakgrunn og et stort engasjement.

– Det ligger for meg å engasjere meg. Jeg finner tid til det. Etter at ungene har lagt seg, jobber jeg med LO og NTL, sier hun og legger til at menneskene rundt henne alltid har støttet henne.

– De har latt meg leve ut engasjementet mitt. Jeg får mye frihet og lov t il å utvikle meg. Det føles bra.

Rockefestival

29-åringen liker utfordringer og har mange ideer hun vil realisere. I 2012 foreslo hun at LO skulle være hovedsponsor for festivalen Midnattsrock i Lakselv. Kort tid etter stod jeg på scenen sammen med Thin Lizzy. LO var absolutt synlig for unge mennesker, sier regnskapsføreren.

– Jeg er ekstrovert, åpen, veldig sosial og utadvendt. Jeg har få fordommer og er uredd.

Som tillitsvalgt har hun engasjert seg for de unge i fagbevegelsen. Hun er studieleder i styret til NTL Forsvaret og har opprettet et ungdomsutvalg i foreningen. Medlemstallene blant unge mennesker må opp. Bare 8,2 prosent av statsansatte under 30 er med i NTL. Nå kjemper Gjennestad for å opprette NTL Ung og jobber for at landsmøtet i november vil stemme for å frikjøpe en leder og nestleder. Flere andre forbund har fulltidstillitsvalgte som bare jobber med de unges spørsmål.

– Unge hører på unge. De er opptatt av andre saker enn de eldre, for eksempel muligheten til å kjøpe egen bolig. Det er vanskelig slik boligmarkedet er i dag.

Ble mobbet

Cecilie Gjennestad tror på historiefortelling og de grunnleggende verdiene til fagbevegelsen.

– Vi må back to basic. Mye av det vi tar for gitt, har andre kjempet fram. Folk må kjenne historien. Mange tror at helgefri og dagens velferdsgoder kom seglende på en fjøl. Alt dette har LO kjempet fram, sier hun og legger til at vi som tillitsvalgte må huske at alle lover skal bestå eller forbedres.

– Vi må ikke ta ting for gitt, men fortsette å kjempe.

Å ta en kamp ligger i blodet til regnskapsføreren.

Da hun som sjuåring flyttet til Lakselv med Vestfold-dialekt, kort hår og god i fotball, ble hun mobbet i to år.

– De kalte meg bare Unnskyld, fordi jeg sa det hele tiden. Jeg skiftet dialekt, tok igjen og satte meg i respekt. Jeg var ni år og banket opp guttene som hadde mobbet meg. Etter den tid har ikke så mye som en kjeft mobbet meg.

– Det at jeg selv ble mobbet er en viktig grunn til mitt engasjement og min omsorg for medmennesker.

Fordommer fordummer

Hun fortsatte å spille fotball og søkte på Norges toppidrettsgymnas i Bærum. Hun var en av sju jenter som kom inn. Etter videregående spilte hun to år i toppserien på Tromsø-laget Fløya.

– Jeg har et ekstremt konkurranseinstinkt, men det har roet seg litt etter at jeg fikk barn. Jeg er fortsatt målrettet. Det er hele tiden noe jeg ønsker å oppnå. Jeg er vant til å spille på lag med andre.

Fordomsfri

Å være en god lagspiller er en viktig egenskap som tillitsvalgt. Mange tar kontakt når konfliktnivået på arbeidsplassen har eskalert.

– Jeg hjelper dem med å finner de riktige reglene og lovene. Jeg får i gang en dialog med arbeidsgiver og er med på møter om det trengs.

Det er en rekke omstillingsprosesser i Forsvaret. Mange trenger støtte og veiledning. Medarbeidere må flytte og avdelinger blir slått sammen. Ingen arbeidskonflikter er for små eller for store for Gjennestad.

– Jeg respekterer medlemmenes problemer og deres virkelighet. Jeg prøver å hjelpe dem med å sortere ting og gi dem styrke til å henvende seg til arbeidsgiver.

Gjennestad ønsker å fortsette og gjøre en forskjell for kolleger.

– Det er her jeg hører hjemme. Jeg ønsker å spre kunnskapen om hvor viktig fagbevegelsen er for unge mennesker. Jeg har fortsatt mye å lære. Jeg møter mange fantastiske mennesker som jeg blir inspirert av. LO-familien har beriket livet mitt. Her er alle akseptert.

Cecilie Gjennestad (29):

Den yngste frikjøpte tillitsvalgt i NTL Forsvaret Nord noensinne.

Ung, singel tobarnsmor med stort engasjement for fagbevegelsen og spesielt de unges arbeidsvilkår.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
06.06.2014
12:00
10.06.2014 08:48Mest lest

Yngvil Mortensen

Ingrid (32) måtte kjempe i seks år for å overbevise Nav

Johan Mathis Gaup

Sven Tomas fikk 50.000 mer i startlønn i hjemkommunen enn nyutdannede i Oslo

Hanna Skotheim

Vernepleier Anne fikk beskjeden: «Får du jobb i Oslo, må du aldri finne på å slutte»

Nav-ansatte Janne Cecilie Thorenfeldt tok arbeidergiveren for retten fordi hun mente at altfor mange kolleger hadde kunnet sjekke helseopplysningene hennes.

Nav-ansatte Janne Cecilie Thorenfeldt tok arbeidergiveren for retten fordi hun mente at altfor mange kolleger hadde kunnet sjekke helseopplysningene hennes.

Ole Palmstrøm

Nav brøt loven overfor egen ansatt: Frikjennes likevel i tingretten

Erlend Angelo

Ekstrapensjonen AFP settes trolig på vent for mange slitere

Erlend Angelo

Baker Bjørn frykter strømprisene kan bety kroken på døra: – Så sint at jeg koker

Hanna Skotheim

Full seier til AAP-aksjonen: Regjeringa skroter karensåret. Her er reaksjonene

Ole Palmstrøm

Oskar (86) blir fulltids pensjonist: – Jeg kan jo ikke jobbe til jeg er 100

Leif Martin Kirknes

Innfører forbud mot bemanningsbransjen i Oslo-området

Robin Olsen er administrerende direktør i Posnord Norge. Han mener manipulering av dokumentasjon er typisk for utenlandske firmaer som kjører i Norge, og at sjåfører derfor ikke mottar den lønna de har krav på. Samtidig utførte utenlandske lastebiler over 19 000 oppdrag i Norge for Postnord i 2021.

Robin Olsen er administrerende direktør i Posnord Norge. Han mener manipulering av dokumentasjon er typisk for utenlandske firmaer som kjører i Norge, og at sjåfører derfor ikke mottar den lønna de har krav på. Samtidig utførte utenlandske lastebiler over 19 000 oppdrag i Norge for Postnord i 2021.

Stein Inge Stølen / Postnord

Postnord-direktøren mener forfalskning av lønnsdokumentasjon er «typisk»

Colourbox.com

Rekordhøye bonuser i 2021, samtidig som Norge var i krise

Strømpriser og pandemi har preget regjeringens 100 første dager. – Jeg er glad og stolt over å lede en regjering som har vist seg så sterk og disiplinert til å jobbe med 100-dagersplanen til tross for dette, sier Jonas Gahr Støre.

Strømpriser og pandemi har preget regjeringens 100 første dager. – Jeg er glad og stolt over å lede en regjering som har vist seg så sterk og disiplinert til å jobbe med 100-dagersplanen til tross for dette, sier Jonas Gahr Støre.

Jan-Erik Østlie

Det har stormet rundt Støre-regjeringen de første 100 dagene. Dette tenker han nå

Ole Palmstrøm

100-dagersplanen punkt for punkt: Slik har det gått med løftene fra Ap

Helge Rønning Birkelund

Kim André og Jøran fikk 35 avlysninger på to dager i desember. Siden har de ikke hatt noe å gjøre

Tri Nguyen Dinh

Hanne er permittert for tredje gang på to år: – Ingen må tro at det er stas å ha «fri» og få utbetalinger fra Nav

Kronikk

Jan-Erik Østlie

«Slik kraftsystemet har virket det siste halve året, kan vi ikke ha det i framtiden», skriver LO-lederen

Glen Musk

Per Einar har åpnet senteret etter femte nedstengning: – Det er både urettferdig og uforutsigbart

Håvard Sæbø

Bedrifter har fått femdoblet strømregningen: Dette mener Norsk Industri-sjefen vi må gjøre nå

Jon Rune Nyheim og Inger Robertsen jobber i kommersielt barnevern, og tjener mye mindre enn det de kunne fått dersom staten sto for driften.

Jon Rune Nyheim og Inger Robertsen jobber i kommersielt barnevern, og tjener mye mindre enn det de kunne fått dersom staten sto for driften.

Ole Martin Wold

Inger og Jon Rune kunne tjent opptil 40.000 kroner mer i staten

Jan-Erik Østlie

De skyhøye strømprisene har gjort noe med Jørn Eggum