JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2021

Enighet i Oslo kommune: Alle ansatte får en reallønnsvekst på minimum 16.500 kroner

Nærmere 17 timer på overtid ble LO, YS og Akademikerne enige med Oslo kommune.
Roger Dehlin (t.v.) og Per Egil Johansen er fornøyde med tariffoppgjøret i Oslo kommune.

Roger Dehlin (t.v.) og Per Egil Johansen er fornøyde med tariffoppgjøret i Oslo kommune.

Privat

marte.bjerke@fagbladet.no

Arbeidstakersiden fikk gjennomslag for sitt viktigste krav: Å beholde kjøpekraften til de ansatte. Unio er det eneste forbundet som går ut i streik.

Enigheten i Oslo kommune innebærer at om lag 18.000 LO-organiserte arbeidstakere unngår streik.

Årets oppgjør i hovedstaden ender på om lag samme nivå som resten av kommunal sektor.

– Vi sikrer alle ansatte et tillegg på minimum 16.500 kroner. Resultatet er en kombinasjon av dette og et prosentvis tillegg på 3,45 prosent, forklarer Per Egil Johansen, LOs forhandlingsleder i Oslo kommune.

Aktuelt: Årets lønnstillegg er klart for de fleste ansatte i kommunene. Lærere og sykepleiere går ut i streik

Oppgjøret i kroner og øre

Ligger du på lønnstrinn én til 32 får du et kronetillegg på 16.500 kroner. Ligger du på lønnstrinn 32 og oppover får du et tillegg på 3,45 prosent av lønna di.

Sagt på en annen måte: Tjener du over 490.000 kroner får du prosenttillegg, mens tjener du under får du et kronetillegg på 16.500 kroner.

Aktuelt: Hvis Unio får mer, kan LO, YS og Akademikerne kreve det samme

– Rettferdig profil

Leder for Fagforbundet Oslo, Roger Dehlin, er fornøyd med resultatet i Oslo kommune, og mener potten er rettferdig fordelt.

– Nå blir all økonomi fordelt på alle enkeltindivider – det er det mest rettferdige, slik vi ser det. Oppgjøret har en likelønnsprofil som gjør at både de som er lavest lønna og de som er høyest lønna får en reallønnsvekst, sier Dehlin til Fagbladet, og legger til:

– Dette sikrer at alle får. Vi er fornøyd med at pengene fordeles på denne måten.

Et sentralt krav for Fagforbundet var at mindrelønnsutviklingen fra 2020 skulle kompenseres. Den er delvis kompensert, forteller forbundet i en pressemelding:

 – Vi krevde en kompensasjon som følge av at vi hadde lavere lønnsutvikling i Oslo kommune enn i industrien i 2020. Med ei ramme på 2,83 prosent i Oslo kommune har etterslepet delvis blitt tatt igjen i årets oppgjør, sier Dehlin.

Sjekk lista: Her streikar lærarar og sjukepleiarar

Unio i streik

Unio brøt forhandlingene med Oslo kommune, og over 600 Unio-medlemmer går dermed ut i streik fra fredag morgen, melder Unio på sine nettsider.

Forbundet har også tatt ut sine medlemmer i streik i resten av kommunal sektor. Streiken blant de Unio-ansatte i Oslo kommune omfatter lærere, sykepleiere og andre med høyere utdanning i barnehager, skoler, helseinstitusjoner, museer, NAV og bibliotek.

Det er en klausul i protokollen som er undertegnet av LO, YS og Akademikerne om at dersom Unio får mer, skal det gis tilsvarende til de andre forbundene.

Warning
Annonse
Annonse