JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsstøtte:

EØS-avtalen stopper en bedre lønnsstøtte-ordning, hevdet Vedum. Det stemmer ikke, hevder EØS-overvåkeren

Regjeringen kunne ikke gi mer i lønnsstøtte uten å komme i strid med EUs konkurranseregler, hevder finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Det tilbakevises av Esa.
Trygve Slagsvold Vedum

Trygve Slagsvold Vedum

Jan-Erik Østlie

Lønnsstøtteordningen har blitt møtt med kraftig kritikk etter at den ble lagt fram fredag. For dårlig, mener både NHO, Virke og en rekke bedrifter.

Lørdag uttalte Vedum til Dagsrevyen at regjeringen ikke har mer å gi til kokker, servitører og andre i servicenæringen på grunn av EØS-avtalen.

– Vi har sjekket med Esa om vi kunne gå høyere. Problemet ved å gå enda høyere er at da kunne ordningen ha kommet i strid med EUs konkurranseregelverk. Da hadde vi risikert at det ble null. Så vi har dratt det så langt vi kan, sa finansministeren.

Esa: Vide rammer

Lønnsstøtten gis til virksomheter som kan dokumentere et omsetningsfall på minst 20 prosent på grunn av strenge smittevernregler. Men det er satt et tak på 30.000 kroner i støtte til hver ansatt.

Det taket er det imidlertid regjeringen selv som har bestemt, påpeker kommunikasjonssjef Jarle Hetland i Esa, som er tilsynsorganet til EØS.

18. november kom et nytt midlertidig rammeverk for statsstøtte som gjelder for covid-rammede bedrifter i EØS-landene på plass. Dette gir statene relativt vide rammer for å støtte bedrifter og disses ansatte, opplyser Hetland til NTB.

– Innunder regelverket kan det gis støtte på inntil 80 prosent av lønna i en lønnskompensasjonsordning. Hvor stor lønn den enkelte har, er irrelevant, sier han.

Med andre ord er det ikke noe i EØS-regelverket som hadde hindret regjeringen i å gi mer.

– Vi har hatt en dialog med Norge om det handlingsrommet som ligger i det midlertidige rammeverket, og står parat til vurdere den ordningen regjeringen velger å utforme, sier Hetland.

Vedum: Villig til å forsterke

I et svar til NTB forsvarer Vedum seg med at departementet var i dialog med Esa i forbindelse med utarbeidelsen av ordningen.

– Vi var opptatt av å legge taket i ordningen slik at vi ikke brøt statsstøttereglene. Dersom det nå viser seg at Esa har endret sitt syn, vil jeg sette opp et avklarende møte med Esa så raskt som mulig, skriver finansministeren i en epost til NTB.

– Dersom det viser seg at handlingsrommet er større enn den informasjonen vi har sittet med og det som har ligget til grunn, så er regjeringen selvfølgelig åpen for å forsterke ordningen, sier han.

Han påpeker samtidig at lønnsnivået i de mest berørte bransjene, overnatting og servering, er i overkant av 30.000 kroner per måned.

– Det er samtidig viktig å få fram at det ikke er aktuelt å begrense ordningen, så alle bedrifter som nå tenker å trekke permitteringsvarsler, kan fortsatt gjøre det, skriver Vedum.

Uforstående

Hetland stiller seg også uforstående til Vedums påstand om at dersom ordningen hadde hatt videre rammer, kunne man risikert å få nei fra Esa.

– Det midlertidige rammeverket åpner et veldig stort rom. Vi ser ingen grunn til å stikke kjepper i hjulene for de ulike EØS-landenes myndigheter og de tiltakene de velger å innføre for å beskytte sine økonomier, bedrifter og borgere, så lenge disse er proporsjonale og i samsvar med EØS-regelverket, sier han.

Bedriftene er også frustrerte over regelen om at for å komme innunder lønnsstøtteordningen, kan ingen ansatte permitteres.

Også dette kravet er noe regjeringen selv har utformet, ifølge Hetland.

– Det står ingenting om det i EØS-regelverket, sier han.

Warning
Annonse
Annonse