JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Equinors USA-rapport: Styret og ledelsen skulle ha tatt grep tidligere

Equinors styre og ledelse skulle ha tatt grep tidligere, sier styreleder Jon Erik Reinhardsen etter å ha mottatt en rapport om selskapets USA-virksomhet.
Konsernsjef Eldar Sætre i Equinor.

Konsernsjef Eldar Sætre i Equinor.

Jøran Grønstad

– Vi har fått en grundig og kritisk rapport. Vi har hatt store økonomiske tap som følge av investeringer i USA. Dette er i hovedsak drevet av en ambisiøs vekststrategi og for optimistiske prisforutsetninger, sier styreleder Jon Erik Reinhardsen i Equinor.

Blant hovedfunnene i rapporten er at selskapets vekststrategi i USA førte til for lite fokus på verdiskapning og kontroll.

Aktiviteten i den landbaserte virksomheten økte raskere enn det viktige støttesystemer kunne håndtere, ifølge rapporten.

– Burde tatt grep tidligere

Rapporten peker også på at ledelsen hadde begrenset erfaring innenfor landbasert virksomhet i USA og peker på en manglende kontinuitet i sentrale roller, noe som påvirket selskapets oppfølging og drift på en negativ måte.

– Styret og ledelsen burde ha sett og grepet tak i utfordringen tidligere, og det er nå styrets og ledelsens ansvar å sikre at vi tar læring fra dette, sier Reinhardsen.

Siden 2014 er det iverksatt omfattende forbedringstiltak som også ble rapportert til styret. Dette har bidratt til at internkontrollen i USA i dag er vesentlig forbedret, konkluderer rapporten.

Tap på 200 milliarder kroner

Statsautorisert revisor og partner Eli Moe-Helgesen i PwC har blitt leid inn av Equinor for å gjennomgå selskapets utenlandsinvesteringer i USA. Rapporten legges fram fredag klokken 11.

Bakgrunnen for rapporten er Equinors milliardtap i USA. Dagens Næringsliv avdekket tidligere i år at selskapet har tapt 200 milliarder kroner på investeringer i løpet av de siste 20 årene. Internrevisorer i Equinor viste til sløsing og rot i USA-driften.

Olje- og energiminister Tina Bru uttalte i etterkant av avsløringene at hun forventet at Equinor har ryddet opp i USA-satsingen sin. Bru har fått overlevert den ferske rapporten fra PwC.

Equinor selv har endret sine rapportrutiner i etterkant av avsløringene, og konsernsjef Eldar Sætre har sagt at han selv og styret har fulgt opp problemene.

Annonse
Annonse