JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Erna Solberg om ektemannens aksjehandel: – Alvorlig tillitsbrudd

Høyre-lederen sier omfanget av Sindre Finnes aksjehandel gjorde henne inhabil i flere saker som statsminister, men avviser at han hadde innsideinformasjon.
Erna Solberg orienterte fredag morgen om ektemannen Sindre Finnes aksjehandel i årene hun var statsminister. (Arkivfoto)

Erna Solberg orienterte fredag morgen om ektemannen Sindre Finnes aksjehandel i årene hun var statsminister. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

fredrik.moen.gabrielsen@ntb.no

– Tillitsbrudd er alltid vanskelig, og ekstra vanskelig er det i en familie og i et ekteskap. Det gjør vond for meg å være så hard mot Sindre som det jeg er i dag. Men fordi vi er gift og har felles økonomi, så har handlingene han har gjort, direkte påvirkning på hvordan jeg kan utøve mine oppgaver som politiker, sa en tydelig preget Solberg på en hasteinnkalt pressekonferanse fredag morgen.

– De samtalene jeg har med Sindre om dette tillitsbruddet, skal jeg ha med ham, og ikke med dere, sa hun.

Gjennom flere artikler i E24 den siste tiden er det blitt kjent at Solbergs ektemann Sindre Finnes kjøpte og solgte aksjer i flere selskaper mens kona satt ved roret som statsminister.

Det har utløst en debatt om Solberg kan ha opptrådt inhabilt i sin regjeringstid.

Var inhabil i flere saker

Høyre offentliggjorde fredag listen over ektemannens aksjehandel i perioden da Solberg var statsminister. Den viser at Finnes gjorde 3600 aksjehandler i denne perioden.

– Listen viser at Sindre ikke har vært ærlig med meg, verken da jeg var statsminister eller da jeg konfronterte ham med dette etter at dere i pressen begynte å stille spørsmål, sa Solberg.

Ektemannen handlet langt mer enn han underveis fortalte Solberg og Statsministerens kontor, sa Solberg.

– Det er alvorlig fordi det innebærer at jeg egentlig har vært inhabil i enkelte saker jeg har behandlet da jeg var statsminister.

Hun er likevel tydelig på at det ikke er noen grunn til å tro at noen vedtak har vært ugyldige, fordi hun ikke visste om detaljene rundt ektemannens aksjehandel.

1,8 millioner kroner i gevinst

I snitt gjorde Finnes 1,25 aksjehandler om dagen i de 2919 dagene Solberg var statsminister.

Ifølge E24 skal Finnes blant annet ha handlet aksjer i selskapet Nekkar 72 ganger og i Kongsberg Gruppen tolv ganger på elleve dager.

Ifølge Dagens Næringsliv handlet Finnes også Norsk Hydro-aksjer samtidig som Solberg jobbet med saker som var viktige for selskapet.

Solberg opplyser at Finnes har hatt cirka 1,8 millioner kroner i nettogevinst på aksjehandelen i perioden.

Ingen innsideinformasjon

– Jeg er helt sikker på at Sindre ikke har fått innsideinformasjon av meg, sier Høyre-lederen.

Hun legger til at det ikke er mulig for henne å kategorisk utelukke at han har fanget opp noe og peker på at de bodde sammen i statsministerboligen i åtte år, der hun hadde møter og tok med seg papirer hjem.

– Men jeg kommer selv, med den kunnskapen jeg har nå, ikke på noe som antyder at han har hatt innsideinformasjon, sier hun og understreker at dersom hun blir statsminister igjen, kan ikke ektemannen handle aksjer.

Annonse
Annonse