JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TEASER

TEASER

Nina Hanssen

Europeeren Jagland gjenvalgt i Europarådet

Etter en lang valgkamp og med drahjelp fra Solbergregjeringen ble den tidligere norske statsministeren og sosialdemokraten Thorbjørn Jagland gjenvalgt som generalsekretæren i Europarådet.25.06.2014
12:00
25.06.2014 11:12

nina.hanssen@lomedia.no

Thorbjørn Jagland fikk 154 av 249 avlagte stemmer, noe som utgjør 62 prosent av stemmene. Eksperter mener krisa i Ukraina har økt Jaglands tillit blant parlamentarikerne i Europaparlamentet. Han har vært tidlig inne i prosessen i Ukraina, og tatt initiativ til å bidra med Europarådets beste jurister til å skrive en ny grunnlov.

(Denne artikkelen ble første gang publisert i desember 2010)

Snøen legger seg som melis på statuen «Menneskerettigheter» utenfor Palais de I`Europe i Strasbourg. Europarådets Thorbjørn Jagland drømmer om en skitur, men det får vente til han skal til Norge for å dele ut Nobels fredspris.

Viktigste fredspris

Før jul i fjor (2009 red anm) måtte han bruke tid på å forklare hvorfor prisen gikk til USAs president Barack Obama. Den 10.desember skal Jagland dele ut prisen til Liu Xiaobo, den fengslede kinesiske menneskerettsforkjemperen. Jagland er stolt av begge avgjørelsene.

– Det var helt riktig å gi Obama prisen for hans ekstraordinære innsats for å ha skapt et annet klima i verden og hans arbeid for en verden uten atomvåpen. Men årets utdeling er kanskje den viktigste fredsprisen som noen gang er blitt delt ut, sier han.

Pragmatisk

Jagland mener at det som skjer i Kina med 1,3 milliarder mennesker er helt avgjørende for verdens videre utvikling.

– Hvis Kina er i stand til å utvikle en markedsøkonomi med en sosial dimensjon kombinert med borgerrettigheter og demokrati, fremfor dagens råe kapitalisme, betyr det enormt mye. Det kinesiske lederskapet kan ikke lenger ignorere krav fra verdenssamfunnet om mer demokrati og menneskerettigheter, sier han.

Jagland er ikke bekymret for at fredsprisen har svekket det diplomatiske forholdet mellom Kina og Norge.

– Det tror jeg bare er midlertidig. Det kinesiske lederskapet er pragmatisk. Jeg tror fredsprisen uansett vil påvirke Kina, sier Jagland.

Internasjonalist

Jagland har det travelt, men ti minutter på overtid er han klar for en prat. Sekretæren er raskt på plass for å fylle kaffekoppen. Utenfor panoramavinduet blåser det friskt i de 47 flaggene og det symbolske blå stjerneflagget.

– Isbjørnen på skrivebordet er en gave fra Norsk LO som jeg fikk etter en 1.mai-tale jeg holdt. Den setter jeg pris på, forteller sosialdemokraten ivrig.

Den tidligere norske statsministeren føler seg tydelig hjemme i sitt Europapalass. Europarådet er en selvstendig organisasjon med 47 medlemsland med til sammen 800 millioner innbyggere, men er ikke tilknyttet EU.

– Men ingen land har blitt medlem av EU uten først å bli medlem av Europarådet. Vår fremste oppgave er å fremme samarbeid, demokrati og menneskerettigheter, understreker Europarådets 13. generalsekretær.

Ikke noe supperåd

– Leder du en organisasjon med reell innflytelse eller bare et supperåd?

Jagland lar seg ikke vippe av pinnen.

– Europarådet er ikke noe supperåd, slår han fast. Og forklarer at de ikke er et overnasjonalt organ, slik EU er på visse områder men at de har konvensjoner som binder medlemsland. Alle medlemsland har for eksempel underskrevet menneskerettighetskonvensjonen, og domstolen kan dømme medlemsland. De har også konvensjoner mot datakriminalitet, menneskehandel, anti-doping, om lokalt selvstyre og på flere andre områder.

– Europarådet er viktig i Europa blant annet fordi vi er pan-europeiske og har Russland og Tyrkia som medlemsland. Tyrkia er for tiden formannskap og vi forbereder nå et stort møte i Istanbul. Jagland har blant annet opprettet en ekspertgruppe som skal se på årsakene til økende intoleranse og diskriminering i dagens Europa som skal legge fram en rapport i Istanbul.

Mindre byråkrati

Selv om han har vært offensiv har det vært relativt lite mediedekning av det løpende arbeidet Jagland og hans 2500 medarbeidere gjør i Strasbourg det siste året. Regjeringen i Norge rapporterer årlig til Stortinget om Norges arbeid i Europarådet, men ellers er det få nyheter rundt Jaglands nye posisjon.

– Jeg har ikke noe behov for å bli kjendis i Europa, men ønsker å gjøre organisasjonen mer relevant. Jeg vil gjøre Europarådet mer fleksibelt og mindre byråkratisk. Dette vil ta tid, innrømmer han. Men er stolt over det han har satt i gang.

– Jeg har satt i gang en bred reformprosess, fått i stand en god dialog med EU og fått Russland om bord, sier han. Jagland mener at Europarådet nå er blitt en aktør som alle regner med.

Krisen bekymrer

Han ser mange store utfordringer knyttet til den økonomiske krisen i Europa.

– Den voksende arbeidsledigheten og marginaliseringen av minoriteter bidrar til at mange mister troen på egen identitet. Selv om ikke Europarådet har en direkte rolle i den økonomiske politikken, er Europarådet opptatt av å sikre de fundamentale sosiale rettighetene for folk i Europa – rettigheter som er nedfelt i det sosiale charteret.

– Den økonomiske krisen setter rettighetene under press. Vi ser en økende fattigdom og at de som har det verst, får det enda verre. I noen av våre nye medlemsland sliter vi med mer korrupsjon og menneskehandel og en del har ennå ikke ferdigutviklet sine politiske institusjoner, sier Jagland, som blant annet har hatt en tett dialog med russiske myndigheter siden han overtok ledertrøya i palasset.

Skummel utvikling

Jagland er bekymret over hvordan enkelte land nå midt i en økonomisk krise strammes ytterligere og skaper økende arbeidsledighet.

– Vi er inne i en ganske skummel utvikling, og mange land fører stikk motsatte politikken av det Obama gjør i USA med en tradisjonell ekspansiv keynesiansk økonomisk politikk. Jagland tror verken nasjonalstatene alene eller utenriksministre i verden har svaret på verdens utfordringer. Han har tro på et samspill der også fagbevegelsen bør ha en aktiv rolle for å hindre at det gjennomføres massive kutt i det offentlige og at det blir en massearbeidsledighet som øker spenningen ytterligere.

– Skal bli spennende å se hvordan dette henger i hop etter hvert, sier han og skuler bort på LO-isbjørnen.

– Jeg skulle gjerne ønske at fagbevegelsen så Europarådet som en like viktig samarbeidspartner som EU. De nye utfordringene som menneskehandel, korrupsjon, sosial dumping, hvitvasking av penger og datakriminalitet er Europarådet bedre i stand til å lage standarder og regler for, sier han.

Økt spenning

– Den viktigste utfordringen nå er alle de sosiale spenningene knyttet til den økonomiske krisen og at vi har blitt et multikulturelt kontinent. Når disse to tingene spiller sammen, får vi en del vanskelige og farlige tendenser. Europarådet har en veldig viktig rolle å spille der, sier han. Jagland frykter menneskehandel kan komme til å undergrave mange velferdsstater i Europa med sosial dumping, men også illegal trafikk.

– Dette er det bare Europarådet som kan håndtere fordi det er en paneuropeisk organisasjon. Mye av menneskehandelen er knyttet til land utenfor EU, så EU kan ikke gjøre mye. Europarådets overvåkingskommisjon med menneskehandel ledes av norske Anne Sofie Greve, og hun gjør en kjempejobb, sier Jagland.

Generalsekretæren synes Strasbourg er en fin by med et utrolig flott landskap rundt, men synes nok franskmenn med alt sitt byråkrati er litt spesielt. Dessuten har de en helt annen innstilling til fagbevegelsen.

– Her er det mye bråk og streik, og jeg tror fagbevegelsen i Norge er langt sterkere da de er mer konstruktive, sier han.

Finnes det en europeisk identitet?

– Ja, det finnes en europeisk identitet. Den er basert på de fundamentale verdier blant annet formulert av den europeiske menneskerettighetskommisjon, men det er nok et stykke igjen til at alle helt og fullt identifiserer seg som europeere.

Ikke alle vil klare å si hva det innebærer å være en europeer, eller nordmann for den saks skyld. Noen mener kanskje det er å spise geitost og gå på ski og sånn, sier han.

Ikke planlagt

– Lever du i din europeiske drøm nå?

– I Europarådet får jeg brukt politiske erfaringer gjennom et langt liv. Jeg har aldri planlagt å havne her, men har jo alltid regnet meg som en europeer. Ettersom jeg har hatt flere sentrale posisjoner i norsk politikk er det lettere for meg enn mine forgjengere å få tilgang til den politiske ledelsen i andre organisasjoner. Jeg tror det var derfor de valgte meg til generalsekretær, smiler han.

Lierjul

Hvordan skal du feire jul?

– Jeg reiser hjem til Lier og håper jeg rekker fram til julaften. I fjor var jeg i Moskva og rakk så vidt hjem. Jeg har hørt at det er fint skiføre nå. Jeg liker å gå på ski i marka, så det gleder jeg meg til, sier Thorbjørn Jagland.

Thorbjørn Jagland

• Født 1950

• Generalsekretær i Europarådet fra 2009, nettopp gjenvalgt for nye fem år som den første i historien.

• Leder for Nobelkomiteen 2009-2015

• Studert sosialøkonomi ved Universitetet i Oslo

• Leder i AUF 1977-1981

• I 1981 ble han Aps utredningssekretær og senere partisekretær.

• Leder i Arbeiderpartiet 1992-2002

• Statsminister 1996-1997

• Utenriksminister 2000-2001

• Stortingspresident 2005-2009

• Har gitt ut flere bøker om sikkerhetspolitikk

Europarådet

• Base i Strasbourg.

• Etablert i 1949 for å få slutt på diktatur, forsvare freden og få til en god demokratisk utvikling i medlemslandene.

• Selvstendig organisasjon med 47 medlemsland med til sammen 800 millioner innbyggere, men er ikke tilknyttet EU. Jagland mener fagbevegelsen burde samarbeide mer med Europarådet og har store ambisjoner for å gjøre Europarådet mer moderne og effektivt.

• EU og Europarådet er to vidt forskjellelige organisasjoner. Men ved hovedkvarteret til Europarådet vaier det blå flagget med de 12 stjernene som de fleste av oss forbinder med EU. Det var opprinnelig Europarådets symbol, men etter 1986 ble både flagget og den opprinnelige Europahymnen fra Beethovens 9. symfoni brukt for å symbolisere EU.

25.06.2014
12:00
25.06.2014 11:12Mest lest

Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Hanna Skotheim

Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

Alf Ragnar Olsen

Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde

 Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført

 Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført

Nanna Aanes Wolden

Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv.  Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

Håvard Sæbø

Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

Nina Hanssen

Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt

– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.

– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.

Helge Rønning Birkelund

Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

Werner Juvik

Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp

Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.

Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.

Tri Nguyen Dinh

Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

Knut Viggen

Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem

Her er den nye lønna til industriarbeiderne

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken

Krister Sørbø, VG/NTB

Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

Håvard Sæbø

Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i apoteket opptil 100.000 mer i lønn

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

Arkivfoto: Erlend Angelo

Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere

LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.

LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.

Kari Kløvstad

Nær halvparten av elevene droppet ut av videregående – så snudde kommunen trenden

Debatt

Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.

Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.

Ole Palmstrøm

«Fortjener ikke utdanningsgruppene i staten et lønnsløft, LO?»

Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, sier at havvindsatsningen kan bli et helt nytt industrieventyr.

Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, sier at havvindsatsningen kan bli et helt nytt industrieventyr.

NTB/Tormod Ytrehus

Satsingen på havvind kan skape et nytt industrieventyr, mener Fellesforbundet

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

Ole Palmstrøm

Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes

FORHANDLINGER. Forhandlingsdelegasjonen til EL og IT Forbundet/Heismontørenes Fagforening, før forhandlingsstart mandag 9. mai. Fra venstre Kristoffer Syversen, Markus Hansen, David Coron-Andersen, Trond Polden, Alexander Jordnes, Kim Andre Arnesen, Thomas Skoglund, Bård Naverud, Stian Andersson.

FORHANDLINGER. Forhandlingsdelegasjonen til EL og IT Forbundet/Heismontørenes Fagforening, før forhandlingsstart mandag 9. mai. Fra venstre Kristoffer Syversen, Markus Hansen, David Coron-Andersen, Trond Polden, Alexander Jordnes, Kim Andre Arnesen, Thomas Skoglund, Bård Naverud, Stian Andersson.

Knut Viggen

Nå får heismontørene et særlig vern mot arbeid med helsefarlig støv


Flere saker