JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EUs arbeidsbyrå formelt åpnet

EUs nye arbeidsbyrå startet sitt arbeid onsdag etter en åpningsseremoni i Brussel.

Ole Palmstrøm

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker sto for åpningen av byrået som går under betegnelsen ELA (European Labour Authority). Blant gjestene var Slovakias president Peter Pellegrini, ettersom byrået skal ha sitt hovedkvarter i den slovakiske hovedstaden, Bratislava.

p

– ELA er hjørnesteinen i vårt arbeid for rettferdige og effektive arbeidsregler som kan håndheves i EU. Gitt hvor nødvendig ELA er, kommer det ikke som en overraskelse at opprettelsen har skjedd fort, sa Juncker, som forslo en slik etat i 2017.

ELA ska legge til rette for at folk får tilgang til tjenester og informasjon om rettigheter og plikter. Byrået skal også hjelpe EUs medlemsland med håndhevingen av arbeidslivets regler og legge til rette for felles inspeksjoner på tvers av landegrensene.

Norge er i utgangspunktet med i ELA, men er ett av flere land som har uttrykt skepsis underveis i prosessen. Frykten i både Norge og andre land var at byrået skulle få overnasjonal makt for mer effektivt å kunne holde europeiske bedrifter i ørene. Byrået er derfor blitt mindre slagkraftig enn det EU-kommisjonen først foreslo og skal først og fremst tilrettelegge og bistå i stedet for selv å håndheve og føre tilsyn.

Annonse
Annonse