JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Avtalefestet pensjon

Fagforbundet vil ikke la Fellesforbundet få bestemme ny AFP alene

Forbund i offentlig sektor vil være med på å utforme pensjonen i privat sektor. Den vil nemlig sette standarden for én million offentlig ansatte.
Leder i Fagforbundet, Mette Nord, er fast bestemt på å være med på å bestemme hvordan framtidas AFP skal bli.

Leder i Fagforbundet, Mette Nord, er fast bestemt på å være med på å bestemme hvordan framtidas AFP skal bli.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

ane@lomedia.no

Det er store diskusjoner om Avtalefestet pensjon (AFP).

Tradisjonelt har Fellesforbundet hatt avgjørende innflytelse på denne ekstrapensjonen i privat sektor. Nå vil Fagforbundet bli med på å stille krav til ny AFP.

– Offentlig sektor skal ha en AFP-ordning etter modell av privat sektor. Denne ordningen vil omfatte én million arbeidstakere. Da må vi i Fagforbundet være med å bestemme, sier leder i Fagforbundet Mette Nord til FriFagbevegelse.

Fellesforbundet har tatt på seg ansvaret for å få en ny AFP-ordning på plass. Til tross for at LO-kongressen i fjor vedtok at AFP skulle være det viktigste temaet i årets tariffoppgjør, ser det åpenbart ut til at AFP ikke blir tema når Fellesforbundet og Norsk Industri utveksler krav 15. mars.

Les også: Fellesforbundet vil ikke stille AFP-krav i lønnsoppgjøret

Privat AFP

Mette Nords problem er at fra nyttår vil dagens offentlige AFP-ordning avsluttes, og erstattes av en AFP-ordning som er lik den i privat sektor.

Samordningen mellom offentlig og privat AFP var en viktig årsak til at LO-kongressen i 2022 samlet seg bak kravet om at årets tariffoppgjør skulle være et samordnet oppgjør med AFP som hovedtema.

Nytt forslag

Men Fellesforbundet ville det annerledes. Landsmøtet deres i oktober i fjor stemte ned AFP-forslaget som LO og NHO hadde utarbeidet.

I løpet av den korte tida fra landsmøtet i oktober til kravene skal fastsettes i februar har forbundet utarbeidet et forslag om å tette et ett hull i ordningen.

Forslaget innebærer at hvis du har jobbet i en AFP-bedrift minst 18 år og sju av dem etter du fyller 50 år, så får du AFP-pensjon selv om du ikke oppfyller de vanlige kravene for å få pensjonen.

Pensjonsstriden i LO: Her er Fellesforbundets løsning

Ny LO-behandling av AFP

Dette forslaget vil ikke Mette Nord kommentere.

– Men vi er avhengige av at vi får utviklet AFP-en, sier Nord.

Nord mener at arbeidslivet i Norge fortsatt er sånn at det er mange som ikke klarer å stå til ordinær pensjonsalder. Da vil en god AFP kunne løse en del av de utfordringene.

Hun ser for seg at neste års LO-kongress på nytt vil behandle AFP.

Konkurranseutsetting

Et viktig hull å tette for Fagforbundet, er det som skjer i forbindelse med konkurranseutsetting.

I dagens AFP-ordning må en ha arbeidet i en AFP-bedrift i sju av de siste ni årene før en fyller 62 år. Hvis en kommunalt ansatt blir konkurranseutsatt til en bedrift uten AFP-ordning i disse årene, vil hen miste retten til AFP.

Brede Edvardsen, leder i Arbeidsmandsforbundet

Brede Edvardsen, leder i Arbeidsmandsforbundet

Jan-Erik Østlie

Brede Edvardsen er leder i Arbeidsmandsforbundet, et av forbundene som har jobbet aktivt for den løsningen Fellesforbundet stemte ned. Han håper nå på drahjelp fra Fagforbundet for å få på plass en AFP-løsning han og hans medlemmer kan være fornøyd med.

– I offentlig sektor har man forplikta seg til å innføre en reformert AFP innen 1. januar 2025, etter modell av privat sektor. Da blir åpenbart hele tyngdepunktet forskjøvet. Fagforbundet vil ha en avtale som er best mulig for sine medlemmer. Og hvis den private ordningen er helt jævlig, vil Fagforbundet gå inn for endringer, mener Edvardsen.

Han er heller ikke sikker på om forslaget fra Fellesforbundet vil løse AFP-floken.

Hullet må tette

– For mange av våre medlemmer er det ikke et unntak å kunne falle ut av ordningen før man fyller 62 år. Det er regelen. Alle som jobber i anbudsutsatte bransjer, kan på slutten av arbeidslivet risikere å få en arbeidsgiver som ikke har tariffavtale. Om utvalget har tatt inn over seg denne problemstillingen, er jeg usikker på.

Ifølge forbundslederen er dette det størst hullet som må tettes.

– Alle som jobber under anbud må få en rett til å beholde AFP, slår Edvardsen fast.

Uaktuelt neste år

Anne Berit Aker Hansen, leder i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) synes situasjonen rundt AFP nå er ganske kaotisk. Det har også vist seg at det er stor uenighet også i hennes eget forbund.

Anne Berit Aker Hansen, leder i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN)

Anne Berit Aker Hansen, leder i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN)

Tormod Ytrehus

– Det vi har sagt i vår uttalelse om tariffoppgjøret, er at AFP først og fremst må styrkes ved å tette hull i ordningen.

Det er uaktuelt at AFP blir tema ved årets tariffoppgjør. Aker Hansen er også tvilende til at det vil bli stilt krav om AFP i neste års mellomoppgjør.

Hun mener at det trengs mer tid for å utrede spørsmålet fordi det fortsatt er mye uenighet om hvordan AFP-ordningen skal ordnes.

Lønn, lønn, lønn

I NNN opplever de at de som arbeider i næringer som opplever store omstillinger ser større behov for å endre AFP-ordningen slik at færre faller ut, enn de som jobber i industribedrifter og blir der hele arbeidslivet.

Leder i Handel og Kontor i Norge, Christopher Beckham, sier til HK-Nytt at det blir ingen endring i AFP-en når forbundene ikke går sammen om å gjøre det.

Christoffer Becham, leder i Handel og Kontor i Norge.

Christoffer Becham, leder i Handel og Kontor i Norge.

Frilanser 2

– Det tar jeg til orientering. Vårt representantskap prioriterer lønn, lønn, lønn. Så får vi heller se om det er mulig å gjøre noe med AFP-en i mellomoppgjøret neste år.

Gleder seg til samtaler

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, skriver i en e-post til FriFagbevegelse at Fellesforbundet og viser til forslaget som utvalget i Fellesforbundet som han ledet har utarbeidet. har foreslått en ordning som sikrer flere rett til AFP.

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Håvard Sæbø

– Vi er opptatt av å hindre at folk som har jobbet mange år i en AFP-bedrift faller ut av ordningen, og har foreslått en ordning som sikrer flere rett til AFP. Dette er våre forslag som vi vil diskutere med hele LO-fellesskapet.

Han mener at LO-fellesskapet bør være omforent om kravene for å ha kraft inn i forhandlinger om endringer i ordningen.

– Jeg vet at det er stort engasjement for denne saken i Fagforbundet og gleder meg til samtalene videre med forbundene i LO, skriver han i e-posten.

Warning
Annonse
Annonse