JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Politisk streik:

Fagforening betalte medlemmer for å demonstrere

Et LO-forbund lovte sine medlemmer betaling hvis de møtte opp på en demonstrasjon foran Stortinget i august i år.

Leif Martin Kirknes

Deltakelse i politisk streik gir ikke rett til streikebidrag, men det fant Oslo og Elektromontørenes forening Oslo og Akershus en løsning på.

Børsen i Dagbladet skriver at foreningen – i forkant av en demonstrasjon 26. august i år – sendte en SMS til sine medlemmer med løfte om betaling til alle som møtte opp.

I tekstmeldingen skriver foreningen at de som ønsker et gavekort på 300 kroner, må registrere sitt oppmøte hos fagforeningen.

Demonstrasjonen samlet fagforeninger fra hele landet foran Stortinget til støtte for en politisk streik i byggebransjen. De krevde et forbud mot innleie fra bemanningsbyråer ved byggeplassene i Oslo, Viken og Vestfold.

NHO kritisk

Løsningen Elektromontørenes forening kom opp med for å få sine medlemmer til å møte opp, får arbeidsgiverorganisasjonen NHO til å reagere.

– Dersom dette stemmer, så er det etter vårt syn både uklokt og ugreit, sier NHOs forhandlingsdirektør Jon F. Claudi.

Lederen i Elektromontørenes forening Oslo og Akershus, Kai-Otto Helmersen, forsvarer praksisen og peker på at timene borte fra jobben har en kostnad for flere medlemmer og at foreningen derfor endte opp med denne løsningen.

Lovlig virkemiddel

Overfor FriFagbevegelse hevder Helmersen at NHOs mål er å undergrave politisk streik som lovlig virkemiddel

– Vi anser uttalelsene fra NHO som nok et angrep på vår hovedavtaleregulerte mulighet til å gjennomføre politisk streik. Hvis NHO ønsker å endre hovedavtalen, må de ta det opp det med LO, skriver han til FriFagbevegelse.

Han understreker at de har hatt godt med folk på alle politiske markeringer og streiker. Han mener oppmøtet under markeringa 26. august ikke var større enn på de tidligere markeringene.

Uklok løsning?

Helmersen er ikke bekymret over at NHO mener løsningen med gavekort er uklok.

– Selvfølgelig vil NHO mene at det meste som fagforeningene gjør, og som har en konsekvens for medlemsbedriftene deres, er både uklokt og ugreit, sier han til Børsen Dagbladet.

Warning
Annonse
Annonse