JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høyesterettsdommer er LO-medlem:

Fagorganisert dommer i Høyesterett ikke inhabil

Medlemskap i en fagforening tilknyttet LO vil ikke medføre at en dommer i Høyesterett er inhabil i en sak hvor forbundet er part.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Høyesterettsdommer Hilde Indreberg får dømme i en sak der fagforbundet hun selv er medlem av, er partshjelper for den ene parten. Det har Høyesterett selv avgjort etter at Næringslivets Hovedorganisasjon og Arbeidsgiverforeningen Spekter ba henne vike sete som inhabil, skriver Rett 24.

Indreberg er en av fem dommere som er trukket ut til å dømme i en sak om virksomhetsoverdragelse der temaet er ansattes særaldersgrenser.

I saken Høyesterett skal avgjøre er LO-forbundet Norsk Tjenestemannslag (NTL) partshjelp for renholdere som var ansatt i Forsvaret da virksomheten ble overført til Iss Facility Service AS.

Dommeren har forklart medlemskapet sitt med at hun meldte seg inn da hun fikk sin første jobb for 32 år siden. Siden beholdt hun medlemskapet.

– Valg av en LO-tilknyttet fagforening fremfor en fagforening utenfor LO kan nok ofte – men slett ikke alltid – gi uttrykk for et generelt samfunnssyn eller en politisk grunnholdning på et helt overordnet plan, men det kan i så fall ikke i seg selv medføre inhabilitet, skriver Høyesterett i kjennelsen som også viser til organisasjonsgraden i norsk arbeidsliv er høy og særlig i det offentlige.

Warning
Annonse
Annonse