JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Bildet er fra en a-krimaksjon mot en byggeplass i Oslo i januar 2020.

Bildet er fra en a-krimaksjon mot en byggeplass i Oslo i januar 2020.

Demokraten/Dagsavisen

Kampen mot arbeidslivskriminalitet:

Fair Play Bygg Østfold kommer i 2021

Østfold-regionen er så attraktivt for kriminelle aktører, at det haster med å få på plass et tilsyn. Derfor har nå byggebransjen selv tatt initiativ til å starte opp et Fair Play-samarbeid i første halvdel av 2021.30.11.2020
14:32
30.11.2020 14:37

Som Demokraten har skrevet om før, har Fair Play Bygg Oslo og omegn lenge hatt ambisjoner om et eget tilsyn i Østfold. Nå har Byggmesterforbundet, Nelfo, Fellesforbundet og EL og IT Forbundet i Østfold forpliktet seg til å bidra til prosjektet, og partene mener en realistisk oppstart er rett rundt hjørnet.

Også ordfører i Fredrikstad, Jon-Ivar Nygård, er positiv til et samarbeid.

Fair Play Bygg er et topartssamarbeid mellom arbeidsgiver- og arbeidstakersiden, der samarbeidet er finansiert gjennom frivillige bevilgninger og donasjoner. Organisasjonen samarbeider med blant andre arbeidstilsynet, skatteetaten, alpinsenteret og de regionale verneombudene, om å ivareta lønnsvilkår, gode arbeidsforhold og gjennomsiktighet i byggebransjen, ved å luke ut useriøse bedrifter.

Saken var først omtalt i fagbladet bygg.no.

Les også: Nå kommer Fair Play Bygg til Østfold

Akrim-problemer i Østfold

Frank Pedersen er regionsleder i Byggmesterforbundet Østfold. Han mener at det viktig at dette kommer på plass så raskt som mulig.

– Akrim er et økende samfunnsproblem i de store byene. Dessverre har ikke myndighetene kontroll på denne bransjen og aktørene løper dermed ingen risiko. Det er fritt fram for dem. Derfor er det nødvendig å få på plass en person som bistår myndighetene i arbeidet mot akrim i Østfold.

Pedersen peker på flere årsaker til at useriøse aktører kan bli tiltrukket av Østfold de kommende årene.

– Ikke bare er det utbygging på boligmarkedet, men det er også store infrastrukturplaner som kan komme til å tiltrekke seg kriminelle aktører. Vi har eksempler allerede i dag, der lokale useriøse aktører jobber innover i Oslo.

Dette blir bekreftet av Lars Mamen, prosjektleder i Fair Play Bygg Oslo og omegn.

– Vi har innhenta informasjon om flere bedrifter i Østfold knytta opp til saker vi jobber med i Oslo-området, sier han, og betegner to av tiltakene som spesielt alvorlige.

Tidligere politisjef skal lede Fair Play Agder: – Store oppgaver som ligger foran meg

Grov kriminalitet

Mamen, som har jobbet mot useriøse aktører i byggebransjen i mange år, har fått innsikt i en bransje som er nært knyttet opp mot annen kriminalitet – som narkotikakarteller og trafficking-virksomheter.

Han ønsker ikke å gå i detalj om de siste sakene de har hatt mot Østfold-selskaper, ettersom sakene ennå ikke er ferdig etterforsket.

– Men det jeg kan si, er at dette er Østfold-bedrifter som driver svart, som bruker sosial dumping som virkemiddel, og at noen av dem har drevet med grov kriminalitet. Vi snakker om aktører som har dokumentasjonsforfalskning og bruk av trusler som en del av virksomheten, sier han.

Minst to useriøse Østfold-bedrifter har gått konkurs som følge av Fair Play Bygg sin rapportering til myndighetene.

– Betyr dette at mange potensielle ulovlige bedrifter i Østfold ikke fanges opp?

– Det viser at vi trenger Fair Play Bygg Østfold. Vi er veldig takknemlige for at Østfold-publikum gir oss tips, men det er allerede så stor arbeidsmengde i Oslo og Akershus, at vi er helt avhengige av å ha en person i Østfold-geografien som kan kjøre rundt og følge opp de bedriftene som driver på her, mener Mamen.

• Bakgrunn: Fair Play danner landsdekkende organisasjon

En lavthengende frukt

Tiltakshaverne har nå søkt de største Østfold-kommunene om midler til oppstart. Pedersen i Byggmesterforbundet sier at de allerede har fått positive tilbakemeldinger fra sentrale politikere i regionen.

– Hvis vi nå får på plass finansieringen, er dette en lavthengende frukt. Stillingsinstruks og kontor er allerede på plass. Det kan skje allerede i første eller andre kvartal av 2021, mener han.

Ifølge Pedersen har Skatteetaten konkludert med at det er flere titalls milliarder årlig som unndras av useriøse aktører i byggebransjen.

– Da er det et enkelt regnestykke å forstå at det betyr en høy andel av dette, er i Østfold.

Betydelig økning i akrim

Både Pedersen og Mamen peker på de nå ser en økning i antall akrim-saker i Østfold.

– Vi ser at det er en betydelig økning i denne problematikken i Østfold, og det er en bransje det er veldig vanskelig å holde kontroll på, sier Pedersen.

Han mener Østfold vil kunne oppleve enda større problemer med dette i årene som kommer, også fordi regionen har nærhet til svenskegrensa.

– Det er jo en ting med alle aktørene som tilbyr tjenester svart, og som bruker dokumentforfalskning som gjør at de er vanskelige å avsløre. Men i tillegg har vi alle sakene om «tyveri» av verktøy, der aktøren sender verktøyet til andre land for å selges samtidig som de casher inn på forsikringen. Når vi i tillegg har den grensekryssende kriminaliteten på grunn av nærhet til Sverige, er det godt å komme inn under Fair Play-paraplyen, som blant annet samarbeider med Stockholm og Oslo, sier han.

Når Fair Play Bygg Østfold er opprettet, skal de sjekke tips og gjøre egne observasjoner, og jobbe tett med A-krimsenteret, Skatteetaten og Arbeidstilsynet, i tillegg til de regionale verneombudene – slik som Oslo-avdelingen gjør i dag.

– Det håper vi at vil gi effekt, i form av at våre seriøse bedrifter ikke mister markedsandeler til useriøse aktører.

Nygård er positiv

Det første steget til å realisere Østfold-avdelingen er altså nå tatt, ved at de samme organisasjonene Oslo-avdelingen jobber med, har forpliktet seg til samarbeid i Østfold.

– Men det er et for stort løft for dem alene, derfor trenger vi støtte fra kommunene og det offentlige. Ordfører i Fredrikstad, Jon-Ivar Nygård, har allerede sagt han er positiv til å støtte prosjektet, og vi har hatt teams-møte med flere av de andre bykommunene i Østfold – blant annet Sarpsborg og Halden, der ledende politikere også er positive.

I tillegg til offentlig støtte, trenger de støtte fra næringslivet for å etablere stillingen.

– Dette er et viktig tiltak uavhengig av om det kommer fra Høyre eller Ap. Man må skjønne viktigheten av dette nå som Østfold er inne i en fase med stor utbygging og urbanisering. Vi må lede veksten inn i gode og langsiktige arbeidsplasser, og ikke la kriminelle aktører ta ut kortsiktig vinning i denne fasen.

Kommunene som forplikter seg til et Fair Play-samarbeid, kan signere Etikkplakaten. Også dette, er Nygård positiv til.

– Etikkplakaten virker å være et godt verktøy for å løfte fram et seriøst arbeidsliv, sier Nygård i en epost til Demokraten.

ETIKKPLAKATEN

Alle aktører tilknyttet Fair Play Bygg Oslo og omegn gir gjennom signatur sitt samtykke til følgende:

Useriøse og kriminelle aktører i byggebransjen i Norge er et problem. Vi vil delta i en dugnad for en seriøs byggebransje med gode lønns- og arbeidsvilkår uten kriminalitet.

Byggebransjen skal kjennetegnes av sikre arbeidsplasser, like konkurransevilkår, trygge arbeidsvilkår, faste ansettelser, fagopplæring og et ryddig og forsvarlig arbeidsliv.

Aktørene i næringen: byggherrer, myndigheter, bedrifter, mennesker og organisasjoner har alle et ansvar for å utvikle en bærekraftig byggenæring som sikrer rekruttering og utvikler byggfagene.

Etikkplakaten består videre av åtte paragrafer som blant annet omhandler offentlige og private innkjøp, kontroll og innsynsrett, varsling, rapportering til offentlig myndighet, bistand og beskyttelse og solidaransvar.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
30.11.2020
14:32
30.11.2020 14:37Mest lest

Tre år er den vanlige maksperioden for arbeidsavklaringspenger den Høyre-ledede regjeringa innførte i 2018. (Illustrasjonsfoto)

Tre år er den vanlige maksperioden for arbeidsavklaringspenger den Høyre-ledede regjeringa innførte i 2018. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

Flere tusen kan miste AAP-støtten neste uke. Se hvem som rammes

 Vestøy Transport AS meldte nylig endring av forretningsadresse til denne privatboligen i Tana. Tidligere ble bedriften drevet gjennom en "virtuell adresse" hos regnskapsbyrået Norus Regnskap AS i Oslo.

Vestøy Transport AS meldte nylig endring av forretningsadresse til denne privatboligen i Tana. Tidligere ble bedriften drevet gjennom en "virtuell adresse" hos regnskapsbyrået Norus Regnskap AS i Oslo.

Privat

Dette er basen til en «norsk» transportbedrift med 20 ansatte

LIKT FOR ALLE: Terje Olsson, styreleder i LOfavør, krever at Elkjøp behandler sine ansatte likt, uavhengig om de er omfattet av tariffavtale eller ei. HK-leder Christopher Beckham (t.h.) er glad for støtten fra LO.

LIKT FOR ALLE: Terje Olsson, styreleder i LOfavør, krever at Elkjøp behandler sine ansatte likt, uavhengig om de er omfattet av tariffavtale eller ei. HK-leder Christopher Beckham (t.h.) er glad for støtten fra LO.

Brian Cliff Olguin

LO sier opp avtale med Elkjøp verdt 30 millioner: – De må endre holdning og bonusordning

Mannen kom seg ikke til Tromsø på grunn av dårlig vær. «Kågtind II» dro på fiske utem ham. Nå må rederiet Nergård Havfiske betale fiskeren for turen.

Mannen kom seg ikke til Tromsø på grunn av dårlig vær. «Kågtind II» dro på fiske utem ham. Nå må rederiet Nergård Havfiske betale fiskeren for turen.

Geir Vinnes/MarineTraffic.com

Fisker ble forlatt på kaia og mista 230.000 i lønn da flyet hans ble kansellert

KOMMENTERER SAKEN: Nav-direktør Hans Christian Holte beklager Navs språkbruk overfor syke Geir: – Slike formuleringer er noe av det som forteller meg at denne saken kunne vært håndtert annerledes.

KOMMENTERER SAKEN: Nav-direktør Hans Christian Holte beklager Navs språkbruk overfor syke Geir: – Slike formuleringer er noe av det som forteller meg at denne saken kunne vært håndtert annerledes.

Jan Richard Kjelstrup / ASD. Innfelt: Skjermdump av frifagbevegelse.no

Hva gikk galt da Geir ble mistrodd? Nå vil Nav-sjefen finne svar

BEVISST MISFORSTÅTT?: Abid Raja mener man her med vitende og vilje ønsker å misforstå ham. Den avtroppende likestillingsministeren mener det er leit at noen ønsker et debattklima hvor de som deltar må være pinlig nøyaktige i alle ordvalg i alle settinger.

BEVISST MISFORSTÅTT?: Abid Raja mener man her med vitende og vilje ønsker å misforstå ham. Den avtroppende likestillingsministeren mener det er leit at noen ønsker et debattklima hvor de som deltar må være pinlig nøyaktige i alle ordvalg i alle settinger.

Jan-Erik Østlie. Innfelt: privat

Rajas ordvalg skaper kraftige reaksjoner: – Helt hårreisende

VURDERES: Jysk har plassert ut iPader i butikkene for at kundens skal evaluere de ansatte. (Illustrasjonsfoto)

VURDERES: Jysk har plassert ut iPader i butikkene for at kundens skal evaluere de ansatte. (Illustrasjonsfoto)

pressefoto jysk

Jysk-ansatte føler seg presset til å skaffe kundevurderinger. Se hva ledelsen svarer

MER PRIVATISERING: EUs jernbanepakke fire innebærer blant annet obligatorisk bruk av konkurranse ved tildeling av kontrakter om persontransport med jernbane.

MER PRIVATISERING: EUs jernbanepakke fire innebærer blant annet obligatorisk bruk av konkurranse ved tildeling av kontrakter om persontransport med jernbane.

Tormod Ytrehus

I dag blir EUs jernbanepakke 4 en del av norsk lov: – Regjeringen gir blaffen i at de nettopp har tapt

Kroppen og arbeidslivet:

TILBUDENE BORTE: Etter 2014 har de aller fleste programmene for innsatte blitt kuttet. Ole Martin Aanensen mener det er dårlig økonomisk prioritering. Innsatte trenger hjelp til endring.

TILBUDENE BORTE: Etter 2014 har de aller fleste programmene for innsatte blitt kuttet. Ole Martin Aanensen mener det er dårlig økonomisk prioritering. Innsatte trenger hjelp til endring.

Sissel M. Rasmussen

Ole Martin kan aldri ta fri på vakt i fengselet: – Det er den konstante årvåkenheten som sliter mest

SÅRBARHET: – Vi møter mennesker i en sårbar livssituasjon og gjør så godt vi kan innenfor regelverket som politikerne har bestemt, sier Elisabeth Steen.

SÅRBARHET: – Vi møter mennesker i en sårbar livssituasjon og gjør så godt vi kan innenfor regelverket som politikerne har bestemt, sier Elisabeth Steen.

Merete Jansen

Nav-drapet rystet tillitsvalgte Elisabeth: Her er hennes melding til engstelige ansatte

Dabar galite skaityti „FriFagbevegelse“ straipsnius lietuvių, lenkų ir anglų kalbomis.

Dabar galite skaityti „FriFagbevegelse“ straipsnius lietuvių, lenkų ir anglų kalbomis.

Martin Guttormsen Slørdal

Nuo šiol naujienas apie darbuotojų gyvenimą Norvegijoje galite skaityti ir lietuviškai

Debatt

Ola Elvestuen konstruerer problemer som ikke fins, for deretter å påstå at EUs fjerde jernbanepakke kan «løse» dem for oss, skriver Grethe Thorsen.

Ola Elvestuen konstruerer problemer som ikke fins, for deretter å påstå at EUs fjerde jernbanepakke kan «løse» dem for oss, skriver Grethe Thorsen.

Leif Martin Kirknes

«Elvestuens grenseløse avsporingsforsøk»

Mannen var ansatt som boresjef på riggen Scarabeo 8 da han mistet beinet etter en motorsykkelulykke.

Mannen var ansatt som boresjef på riggen Scarabeo 8 da han mistet beinet etter en motorsykkelulykke.

Arkivfoto: Saipem

Etter at oljearbeideren fikk benprotese, startet konflikten. Nå får han 3,2 millioner i erstatning

Kroppen og arbeidslivet:

PÅ TUPPA: Er det trangt om plassen, må Andreas Tharaldsen løfte brettet høyt – på fingertuppene.

PÅ TUPPA: Er det trangt om plassen, må Andreas Tharaldsen løfte brettet høyt – på fingertuppene.

Sissel M. Rasmussen

Andreas er redd for å bli bitter og angre på yrkesvalget

Stine Blegeberg ble utsatt for fem alvorlige episoder da hun jobbet på barnevernsinstitusjon. Nå har Trygderetten godkjent at disse har gitt henne Posttraumatisk stresslidelse

Stine Blegeberg ble utsatt for fem alvorlige episoder da hun jobbet på barnevernsinstitusjon. Nå har Trygderetten godkjent at disse har gitt henne Posttraumatisk stresslidelse

Anne Myklebust Odland

Stine ble psykisk syk etter vold på jobben. Nå har hun vunnet en viktig seier i Trygderetten

SVENSKE ANER: Kanskje kan det svenske rallarblodet ha påvirket yrkesvalget til Krister Andersson. Det var harde tider den gangen rallarene regjerte, mens dagens industriarbeidere har arbeidsmiljøloven å støtte seg på.

SVENSKE ANER: Kanskje kan det svenske rallarblodet ha påvirket yrkesvalget til Krister Andersson. Det var harde tider den gangen rallarene regjerte, mens dagens industriarbeidere har arbeidsmiljøloven å støtte seg på.

Sissel M. Rasmussen

Krister (45) har vært industriarbeider i 27 år. Han er usikker på om han holder til pensjonsalder

LANG ERFARING: Svein B. Skarsbø har vært med på både kraftutbyggingen i Alta og Mongstadutbyggingen.

LANG ERFARING: Svein B. Skarsbø har vært med på både kraftutbyggingen i Alta og Mongstadutbyggingen.

Sissel M. Rasmussen

En gang fikk tunnelborer Svein 20 kilo stein i hodet: – Det har vært et hardt liv, men jeg har valgt det sjøl

MAGISK ETTER SEIER: Evelyn Brunvold, Ylva Leimane, Åse Silde og Vasso Nanopouloy på Kleppestø sykehjem.

MAGISK ETTER SEIER: Evelyn Brunvold, Ylva Leimane, Åse Silde og Vasso Nanopouloy på Kleppestø sykehjem.

Eivind Senneset

75 renholdere jagde anbudsspøkelset på dør for tredje gang: – Det var helt magisk

SKJEBNESTREIK: Etter årtier med dårlig lønnsutvikling, streiket de ansatte i utelivet og hotell og restaurant i 2016. De vant streiken, men har stort sett blitt avspist med nulloppgjør siden.

SKJEBNESTREIK: Etter årtier med dårlig lønnsutvikling, streiket de ansatte i utelivet og hotell og restaurant i 2016. De vant streiken, men har stort sett blitt avspist med nulloppgjør siden.

Håvard Sæbø

Hva betyr det at ansatte SKAL tjene mer enn minstelønn? Nå skal saken avgjøres i retten

I JOBB: Ahmad Mubashir har fortsatt 20 prosents stilling som radiograf ved Akershus universitetssykehus.

I JOBB: Ahmad Mubashir har fortsatt 20 prosents stilling som radiograf ved Akershus universitetssykehus.

Sissel M. Rasmussen

Da pakistanerne kom i 1971, fryktet nordmenn for jobbene. Her er Ahmads historie


Flere saker