JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Bildet er fra en a-krimaksjon mot en byggeplass i Oslo i januar 2020.

Bildet er fra en a-krimaksjon mot en byggeplass i Oslo i januar 2020.

Demokraten/Dagsavisen

Kampen mot arbeidslivskriminalitet:

Fair Play Bygg Østfold kommer i 2021

Østfold-regionen er så attraktivt for kriminelle aktører, at det haster med å få på plass et tilsyn. Derfor har nå byggebransjen selv tatt initiativ til å starte opp et Fair Play-samarbeid i første halvdel av 2021.30.11.2020
14:32
30.11.2020 14:37

Som Demokraten har skrevet om før, har Fair Play Bygg Oslo og omegn lenge hatt ambisjoner om et eget tilsyn i Østfold. Nå har Byggmesterforbundet, Nelfo, Fellesforbundet og EL og IT Forbundet i Østfold forpliktet seg til å bidra til prosjektet, og partene mener en realistisk oppstart er rett rundt hjørnet.

Også ordfører i Fredrikstad, Jon-Ivar Nygård, er positiv til et samarbeid.

Fair Play Bygg er et topartssamarbeid mellom arbeidsgiver- og arbeidstakersiden, der samarbeidet er finansiert gjennom frivillige bevilgninger og donasjoner. Organisasjonen samarbeider med blant andre arbeidstilsynet, skatteetaten, alpinsenteret og de regionale verneombudene, om å ivareta lønnsvilkår, gode arbeidsforhold og gjennomsiktighet i byggebransjen, ved å luke ut useriøse bedrifter.

Saken var først omtalt i fagbladet bygg.no.

Les også: Nå kommer Fair Play Bygg til Østfold

Akrim-problemer i Østfold

Frank Pedersen er regionsleder i Byggmesterforbundet Østfold. Han mener at det viktig at dette kommer på plass så raskt som mulig.

– Akrim er et økende samfunnsproblem i de store byene. Dessverre har ikke myndighetene kontroll på denne bransjen og aktørene løper dermed ingen risiko. Det er fritt fram for dem. Derfor er det nødvendig å få på plass en person som bistår myndighetene i arbeidet mot akrim i Østfold.

Pedersen peker på flere årsaker til at useriøse aktører kan bli tiltrukket av Østfold de kommende årene.

– Ikke bare er det utbygging på boligmarkedet, men det er også store infrastrukturplaner som kan komme til å tiltrekke seg kriminelle aktører. Vi har eksempler allerede i dag, der lokale useriøse aktører jobber innover i Oslo.

Dette blir bekreftet av Lars Mamen, prosjektleder i Fair Play Bygg Oslo og omegn.

– Vi har innhenta informasjon om flere bedrifter i Østfold knytta opp til saker vi jobber med i Oslo-området, sier han, og betegner to av tiltakene som spesielt alvorlige.

Tidligere politisjef skal lede Fair Play Agder: – Store oppgaver som ligger foran meg

Grov kriminalitet

Mamen, som har jobbet mot useriøse aktører i byggebransjen i mange år, har fått innsikt i en bransje som er nært knyttet opp mot annen kriminalitet – som narkotikakarteller og trafficking-virksomheter.

Han ønsker ikke å gå i detalj om de siste sakene de har hatt mot Østfold-selskaper, ettersom sakene ennå ikke er ferdig etterforsket.

– Men det jeg kan si, er at dette er Østfold-bedrifter som driver svart, som bruker sosial dumping som virkemiddel, og at noen av dem har drevet med grov kriminalitet. Vi snakker om aktører som har dokumentasjonsforfalskning og bruk av trusler som en del av virksomheten, sier han.

Minst to useriøse Østfold-bedrifter har gått konkurs som følge av Fair Play Bygg sin rapportering til myndighetene.

– Betyr dette at mange potensielle ulovlige bedrifter i Østfold ikke fanges opp?

– Det viser at vi trenger Fair Play Bygg Østfold. Vi er veldig takknemlige for at Østfold-publikum gir oss tips, men det er allerede så stor arbeidsmengde i Oslo og Akershus, at vi er helt avhengige av å ha en person i Østfold-geografien som kan kjøre rundt og følge opp de bedriftene som driver på her, mener Mamen.

• Bakgrunn: Fair Play danner landsdekkende organisasjon

En lavthengende frukt

Tiltakshaverne har nå søkt de største Østfold-kommunene om midler til oppstart. Pedersen i Byggmesterforbundet sier at de allerede har fått positive tilbakemeldinger fra sentrale politikere i regionen.

– Hvis vi nå får på plass finansieringen, er dette en lavthengende frukt. Stillingsinstruks og kontor er allerede på plass. Det kan skje allerede i første eller andre kvartal av 2021, mener han.

Ifølge Pedersen har Skatteetaten konkludert med at det er flere titalls milliarder årlig som unndras av useriøse aktører i byggebransjen.

– Da er det et enkelt regnestykke å forstå at det betyr en høy andel av dette, er i Østfold.

Betydelig økning i akrim

Både Pedersen og Mamen peker på de nå ser en økning i antall akrim-saker i Østfold.

– Vi ser at det er en betydelig økning i denne problematikken i Østfold, og det er en bransje det er veldig vanskelig å holde kontroll på, sier Pedersen.

Han mener Østfold vil kunne oppleve enda større problemer med dette i årene som kommer, også fordi regionen har nærhet til svenskegrensa.

– Det er jo en ting med alle aktørene som tilbyr tjenester svart, og som bruker dokumentforfalskning som gjør at de er vanskelige å avsløre. Men i tillegg har vi alle sakene om «tyveri» av verktøy, der aktøren sender verktøyet til andre land for å selges samtidig som de casher inn på forsikringen. Når vi i tillegg har den grensekryssende kriminaliteten på grunn av nærhet til Sverige, er det godt å komme inn under Fair Play-paraplyen, som blant annet samarbeider med Stockholm og Oslo, sier han.

Når Fair Play Bygg Østfold er opprettet, skal de sjekke tips og gjøre egne observasjoner, og jobbe tett med A-krimsenteret, Skatteetaten og Arbeidstilsynet, i tillegg til de regionale verneombudene – slik som Oslo-avdelingen gjør i dag.

– Det håper vi at vil gi effekt, i form av at våre seriøse bedrifter ikke mister markedsandeler til useriøse aktører.

Nygård er positiv

Det første steget til å realisere Østfold-avdelingen er altså nå tatt, ved at de samme organisasjonene Oslo-avdelingen jobber med, har forpliktet seg til samarbeid i Østfold.

– Men det er et for stort løft for dem alene, derfor trenger vi støtte fra kommunene og det offentlige. Ordfører i Fredrikstad, Jon-Ivar Nygård, har allerede sagt han er positiv til å støtte prosjektet, og vi har hatt teams-møte med flere av de andre bykommunene i Østfold – blant annet Sarpsborg og Halden, der ledende politikere også er positive.

I tillegg til offentlig støtte, trenger de støtte fra næringslivet for å etablere stillingen.

– Dette er et viktig tiltak uavhengig av om det kommer fra Høyre eller Ap. Man må skjønne viktigheten av dette nå som Østfold er inne i en fase med stor utbygging og urbanisering. Vi må lede veksten inn i gode og langsiktige arbeidsplasser, og ikke la kriminelle aktører ta ut kortsiktig vinning i denne fasen.

Kommunene som forplikter seg til et Fair Play-samarbeid, kan signere Etikkplakaten. Også dette, er Nygård positiv til.

– Etikkplakaten virker å være et godt verktøy for å løfte fram et seriøst arbeidsliv, sier Nygård i en epost til Demokraten.

ETIKKPLAKATEN

Alle aktører tilknyttet Fair Play Bygg Oslo og omegn gir gjennom signatur sitt samtykke til følgende:

Useriøse og kriminelle aktører i byggebransjen i Norge er et problem. Vi vil delta i en dugnad for en seriøs byggebransje med gode lønns- og arbeidsvilkår uten kriminalitet.

Byggebransjen skal kjennetegnes av sikre arbeidsplasser, like konkurransevilkår, trygge arbeidsvilkår, faste ansettelser, fagopplæring og et ryddig og forsvarlig arbeidsliv.

Aktørene i næringen: byggherrer, myndigheter, bedrifter, mennesker og organisasjoner har alle et ansvar for å utvikle en bærekraftig byggenæring som sikrer rekruttering og utvikler byggfagene.

Etikkplakaten består videre av åtte paragrafer som blant annet omhandler offentlige og private innkjøp, kontroll og innsynsrett, varsling, rapportering til offentlig myndighet, bistand og beskyttelse og solidaransvar.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
30.11.2020
14:32
30.11.2020 14:37Mest lest

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

Erlend Angelo

Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Privat

– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?

Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.

Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.

Aslak Bodahl

Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

Jan-Erik Østlie

Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

Colourbox

Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard

Folketrygda

Illustrasjon

Illustrasjon

Anna Granqvist

To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Werner Juvik

Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Privat

Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Privat

Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Ida Bing

Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel

Kommentar:

Stats,inister Erna Solberg måtte innse at opposisjonen var i ferd med å overkjøre regjeringen.

Stats,inister Erna Solberg måtte innse at opposisjonen var i ferd med å overkjøre regjeringen.

Leif Martin Kirknes

«Takket være firerbanden har regjeringen blitt presset fra skanse til skanse»

Illustrasjon

Illustrasjon

Håvard Sæbø

Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Jan-Erik Østlie

Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

Leif Martin Kirknes

Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter

I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.

I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger

Martin Håndlykken

Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

Jan-Erik Østlie

Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik

Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.

Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.

Jan-Erik Østlie

Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Jan-Erik Østlie

Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes


Flere saker