JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fellesforbundets leder er utålmodig – vil ha Senterparti-politikk

Jørn Eggum sitter i sentralstyret til Arbeiderpartiet, men Fellesforbundets leder er en større tilhenger av Senterpartiets kraftpolitikk.
Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, vil kjempe for en progressiv kraftpolitikk for Arbeiderpartiet. 

Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, vil kjempe for en progressiv kraftpolitikk for Arbeiderpartiet. 

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Det er flott å bli invitert til Senterpartiets landsmøte, forteller Eggum.

– Det viser at vi betyr noe også for dette regjeringspartiet. Det setter jeg pris på, sier han til FriFagbevegelse.

Men det er ikke helt uten grunn Fellesforbundets leder har takket ja til invitasjonen.

Forbundet har hatt et eget kraftutvalg som nylig har levert sin innstilling. Dette utvalget er mer enig med Senterpartiets kraftpolitikk, enn partiet hvor Jørn Eggum selv sitter i sentralstyret.

LO-toppen har varslet at han vil kjempe for en mer progressiv kraftpolitikk på Arbeiderpartiets landsmøte i mai, enn det dagens ledelse har lagt opp til.

– Det regjeringen gjør går for sent. Vi er utålmodig for å få på plass et regime som håndterer de store utslagene vi har opplevd de siste årene, poengterer han.

Mer enig med Sp

– Senterpartiet fører en mer progressiv kraftpolitikk enn det en samlet regjering gjør. Jeg opplever at Senterpartiet er mer på linje med vår politikk enn det Arbeiderpartiet er, sier Jørn Eggum til FriFagbevegelse.

– Vi er enig med Senterpartiet om at det må gjøres kortsiktige tiltak både for husholdninger og bedrifter, men også langsiktige tiltak som gjør noe i forhold til «børs og katedral» som kraftmarkedet er, mener forbundslederen.

Blant annet vil Jørn Eggum kjempe for at det innføres et toprissystem.

Han mener vi har mulighet til å ha egne priser på egen kjøl, uten å være redd for hva andre utenfor Stortinget skal bry seg om. Hvor nødvendig forbruk har lav pris, mens overforbruk prises høyere.

– Det vil bidra til at folk flest vil få lavere strømregninger, men likevel ikke bidra til at folk bruker mer strøm enn i dag. De som har godt med penger kan selvsagt bruke mer strøm hvis de ønsker det, sier Jørn Eggum.

Han vil heller ikke ha fem prisområder, som i dag, men to.

– Det ene prisområdet må være norsk. Over hele landet, hvor vi kan fastsette strømprisen politisk. Så har vi utenlandskabler i dag, hvor det er andre priser. Når vi importerer må vi selvfølgelig betale hva det koster, sier Jørn Eggum.

Han poengterer at utenlandskablene da vil fungere slik de skulle fungere: En buffer for leveringssikkerhet på kraft.

Eggum understreker samtidig at også Arbeiderpartiet har gjort mye i forhold til både strømstøtte og andre tiltak, men mener det går for tregt.

Redd for konkurser

Fellesforbundets leder viser til at konkurser begynner å komme, mange går med minustall og det blir ikke forsket og utviklet ny teknologi fordi alle pengene går til å betale altfor høye strømregninger.

– Vi er enig med hele regjeringen om at vi ikke skal ha støtteordninger for bedriftene. De går med store overskudd når det går godt, det betyr også at de må drive på egen risiko. Men det vi kan gjøre når vannmagasinene er fulle, er å få kraftselskapene til å holde igjen slik at vi kan få bygget opp magasinene. Da kan vi få et fastpris-system som faktisk fungerer, ifølge Fellesforbundets leder.

Han mener fastprisene må ligge et sted mellom 60 og 70 øre i total fakturapris.

Statlig kraftselskap

Samtidig støtter Eggum SVs forslag om et statlig kraftselskap.

– Vi må ha et statlig eid selskap som formidler kraft til både husholdninger og bedrifter. Har du et eget strømprisselskap på samme måte som vi i sin tid etablerte Statoil, vil de være markedsledende og kan håndtere dette med kjøp og salg av kraft, mener Eggum.

Og varsler at han vil kjempe for dette på landsmøtet til Arbeiderpartiet.

Warning
Annonse
Annonse