JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-kongressen

Flere LO-forbund vil flytte kongressen for å kunne legge større press på partiene

Det faste tidspunktet for LO-kongressen i mai før stortingsvalget i september kan være en saga blott dersom flere av LO-forbundene får det som de vil.
Framtidige LO-kongresser kan bli flyttet for å være i forkant av de politiske partienes landsmøter.

Framtidige LO-kongresser kan bli flyttet for å være i forkant av de politiske partienes landsmøter.

Eirik Dahl Viggen

aslak@lomedia.no

LO Viken, Industri Energi, Fellesforbundet, EL og IT Forbundet og Handel og Kontor er samstemte. De vil endre det faste tidspunktet for avviklingen av LO-kongressen i mai hvert fjerde år.

Ordlyden i forslagene, som nå skal behandles av sekretariatet i LO, varierer noe, men fellesnevneren er at forbundene og LO Viken foreslår følgende: Å avholde LO-kongressen før de politiske partiene har sine landsmøter og vedtar sine partiprogrammer for neste stortingsperiode.

– Det er for dumt at vår mening om reformer, retninger i arbeidslivet og store politiske saker kommer etter at partiene har hatt sine landsmøter, sier Klaus Lintho, delegat på kongressen for LO Viken, til FriFagbevegelse.

LO som premissleverandør

Han er sikker på at både Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre og Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil være glade for å vite hva LO mener om sakene til Ap og Rødt før de vedtas på partienes landsmøter.

Bakgrunnen for å flytte LO-kongressen er todelt. For det første ser forslagsstillerne for seg at LO i større grad vil bli en premissleverandør. For det andre vil LO kunne stille krav til de politiske partiene.

Det kommer som en konsekvens av at LO-kongressen holdes før, og ikke etter, at partiene er ferdige med sine landsmøter om våren.

– Jeg vil bli sjeleglad dersom kongressen vedtar at vi faktisk skal ha mulighet for å være en premissleverandør for utviklingen av Norge i tida framover, understreker Lintho.

Krav om avstemning

LO Viken vedtok torsdag 12. mai å realitetsbehandle dette forslaget i salen under årets LO-kongress. Det betyr at de 315 delegatene må si ja eller nei til å flytte på kongressen under en avstemning om saken.

Innstillingen fra kongressen nå er at forslagene fra de ulike forbundene og LO Viken skal sendes over til sekretariatet i LO. Det er derimot ikke tilstrekkelig for Lintho & co.

– Både salen og fagbevegelsen er klare for å ta stillingen til dette under kongressen, mener han.

– Når vi ser hvilke forbund som vil det samme, er jeg optimistisk med tanke på å få flertall for dette forslaget. Det er ikke en kongress for tidlig at dette blir løftet opp nå, mener Klaus Lintho.

Saken fortsetter under bildet.

Klaus Lintho jobber til daglig i Halden fengsel og representerer LO Viken på kongressen i mai/juni. 

Klaus Lintho jobber til daglig i Halden fengsel og representerer LO Viken på kongressen i mai/juni. 

LO i Sarpsborg

Samme intensjon

Mens LO Viken foreslår å gjennomføre kongressen senest i løpet av utgangen av mars, går Fellesforbundet og Handel og Kontor enda lengre.

De to sistnevnte forbundene tar til orde for å gjøre det henholdsvis «i oktober eller november året før stortingsvalget» eller «i fjerde kvartal året før stortingsvalget».

– LO jobber uansett for å påvirke de politiske partiene, men det er mer ferskvare hvis vedtakene fra kongressen kommer i forkant av landsmøtene. Nå er det et ønske fra flere hold, sier nestleder Steinar Krogstad i Fellesforbundet til FriFagbevegelse.  

Industri Energi og EL og IT Forbundet går inn for å plassere tidspunktet for LO-kongressen «før landsmøtene i de politiske partiene» og «i god tid (minst to måneder) før partienes landsmøter».

– Situasjonen i dag er at partiene har avholdt sine landsmøter og kan sette sitt preg på LO-kongressen. Vi mener det bør være motsatt. Det er å gi momentumet til de tillitsvalgte som er aktive i politikken. Da kan de få gjennom saker på vegne av sine respektive forbund på landsmøtene, sier Lena Reitan, nestleder i Handel og Kontor, til FriFagbevegelse.

Sammen om en ordlyd

Hvilket tidspunkt forbundene til slutt lander på er uvisst, men intensjonen er uomtvistelig. Å sørge for at LO i mye større grad enn i dag kan legge politiske føringer for partiene før partiprogrammene vedtas.

Forslagsstillerne ønsker ikke at LO kommer halsende etter med sine vedtak etter at sesongen for landsmøter er omme.

– Vi må være løsningsorienterte og samarbeidsvillige om en felles ordlyd for vedtaket, påpeker Klaus Lintho i LO Viken.

– Det vil komme et initiativ til å samle forbundene for å finne den beste løsningen. At alle har samme intensjon er et bra utgangspunkt, sier han.

– Å ha kongressen i siste kvartal året før et stortingsvalg er også sent, men da rekker vi å sette preg på partienes landsmøter, sier Reitan.

– Vi gjør det samme i HK. Våre landsmøter er bestandig året før et stortingsvalg. Hensikten er å være en premissleverandør for det politiske arbeidet i partiene, forklarer nestlederen i HK.

Bakgrunn: Hva er LO-kongressen? Vi gir deg svarene

Warning
Annonse
Annonse