JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flere partier krever at Equinor selger seg ned i utlandet

Rødt og SV krever at Equinor selger seg ned i selskaper og felt i utlandet etter at selskapet har tapt 200 millioner på 20 år i USA. Også Ap er med på tanken.

Jøran Grønstad

Rødt har programfestet å ta Equinor av børs og avslutte utenlandssatsingen.

– Vi trenger et industrilokomotiv med samfunnsbygging som mandat, i stedet for å satse hundrevis av millioner på utenlandseventyr, sier nestleder Marie Sneve Martinussen i Rødt til Klassekampen.

– Det er bra at flere etterspør en mer aktiv statlig industripolitikk og tenker på hvordan man kan forvalte fellesskapets eierskap på norsk sokkel, tilføyer hun påpeker at det ikke bare er snakk om penger, men også arbeidsplasser.

Uttalelsen kommer etter at Dagens Næringsliv i starten av mai meldte at Equinor har tapt rundt 200 milliarder kroner de 20 årene konsernet har vært i det amerikanske markedet.

Støtte fra SV

Også SV ønsker å hente Equinor hjem.

– Mye av Equinors utenlandssatsing har vært en miljømessig og økonomisk skandale. Det har ikke manglet på advarsler mot skifergass i USA og oljesand i Canada. Prosjektene har skadet miljøet og vært økonomisk hasard. Så ja, utenlandsvirksomheten bør selges, sier energipolitisk talsperson Lars Haltbrekken til Klassekampen.

Aps stortingsvara Leif Sande mener også en avvikling av selskapets utenlandsvirksomhet er på sin plass.

– Vi bør slå sammen Equinor med Petoro og danne et selskap som konsentrerer seg utelukkende om norsk sokkel og satser tungt på å produsere olje med minst mulig utslipp. I tillegg kan vi ha et statlig Equinor som tar seg av fornybarsatsingen, uttalte han til Stavanger Aftenblad fredag.

Møte med Equinor

Staten eier 67 prosent av selskapet. Alle andre børsnoterte selskaper som staten er medeier i, ligger under Næringsdepartementet, mens Olje- og energidepartementet har ansvar for Equinor.

Olje- og energiminister Tina Bru (H) har på bakgrunn av oppmerksomheten rundt USA-tapene fremskyndet årets første møte til mandag.

– Når det gjelder selskapets aktiviteter i USA, vil jeg i møtet ta opp både tap, rapportering – inkludert Finanstilsynets tilråding – og internkontroll, sier Bru til Dagens Næringsliv.

Staten har årlig to eiermøter med selskapet – ett på vårparten og det andre mot slutten av året.

Warning
Annonse
Annonse