JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flertall «røde» KrF-ere fortsatt med i partiet

Et flertall av delegatene som ønsket Hareide-seier på skjebnelandsmøtet for ett år siden, er fortsatt aktive i KrF, men en femdel står uten medlemskap i KrF.
Knut Arild Hareide gikk tapende ut av striden i KrF.

Knut Arild Hareide gikk tapende ut av striden i KrF.

Martin Guttormsen Slørdal

Vårt Land har kartlagt hvor delegatene nå befinner seg politisk etter den interne striden i partiet.

Et massivt flertall av dem har fortsatt å drive KrF-arbeid, svært mange som listekandidater ved lokalvalget i høst. Men av de 67 antatt røde delegatene fra fylkeslag og sideorganisasjoner har 13 aktivt meldt seg ut av partiet. I tillegg har ett sentralstyremedlem meldt seg ut, ifølge avisen.

De fleste av de 13 de tidligere rutinerte lokalpolitikere, noen av dem unge ansikter som var på vei opp i partiet, skriver avisen. En tidligere stortingsrepresentant og en tidligere vara på Stortinget er også blant de utmeldte.

– KrFs veivalg har ikke en hendelse å sammenlignes med, men dette må jo betegnes som en avskalling fra KrF. Striden var opprivende – og den har fått sine konsekvenser, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning til Vårt Land.

p

På denne tiden i fjor mente tidligere partileder Knut Arild Hareide at KrF burde søke mot venstre og Arbeiderpartiet for framtidig samarbeid, men han fikk ikke flertall i partiet. I stedet gikk Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad, som søkte mot høyre og inn i regjering, seirende ut av den interne striden.

Annonse
Annonse