JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NVE med nye prisanslag

Flytende havvind blir tre ganger dyrere enn vannkraft

Statsstøtten kan bli på opp mot 36 milliarder kroner for ett anlegg.
Det vil koste 1,34 kroner/kWh å produsere flytende havvind i Nordsjøen, ifølge nye anslag.

Det vil koste 1,34 kroner/kWh å produsere flytende havvind i Nordsjøen, ifølge nye anslag.

Equinor

marius.helge.larsen@ntb.no

– Sannsynligheten for at dette er starten på en ny industriepoke for Norge er stor, det er det ingen tvil om, sier energiminister Terje Aasland (Ap) til NTB.

Han blir ikke skremt av de ferske anslagene som analyseselskapet Afry har laget for Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE).

Tallene er del av grunnlaget for regjeringens forslag til en støtteordning for flytende havvind, som fredag sendes ut på høring.

– Jeg tror flytende havvind blir lønnsomt. Det kommer til å være viktig for industrien for Norge framover. Hvis vi lykkes på hjemmebane, kommer vi til å lykkes ute i verden, sier Aasland.

Bransjedirektør Jon Evang i Fornybar Norge er ikke overrasket over at kostnadsanslaget er oppjustert, samtidig som han understreker at bransjen er trygg på at kostnadene kan falle over tid.

– Det er bra at høringen om støtteordning for Utsira Nord og resten av Vestavind F, samt Vestavind B, kommer før sommeren – slik Energidepartementet lovet. For Utsira Nord er dette avgjørende for å kunne holde tidslinjen i prosessen, sier han.

Milliarder i subsidier

De nye anslagene gjelder for områdene Vestavind B og Vestavind F, som også inkluderer det aller første feltet for flytende havvind som skal lyses ut, nemlig Utsira Nord.

Det anslås at staten må bidra med subsidier på mellom 12 og 36,5 milliarder kroner for å bygge ut et flytende havvindanlegg som produserer 506 MW strøm i områdene.

Anslagene er usikre, og regjeringen legger til grunn et basisscenario hvor det vil være behov for støtte på 24,7 milliarder kroner.

– Selskapene må konkurrere på teknologi og løsninger, både når det gjelder pris, kvalitet, miljø og klima. Vi mener at en modell hvor det gjennomføres en konkurranse om statsstøtte etter en modningsfase vil bidra best til utviklingen av flytende havvind og vil legge til rette for minst mulig statsstøtte, sier Aasland.

Regjeringen har tidligere sagt at de ser for seg å lyse ut Utsira nord med tre områder på 500 MW hver, der det er de to beste prosjektene som mottar statsstøtte. Med en slik løsning vil det altså koste nærmere 50 milliarder kroner å bygge ut 1000 MW flytende havvind.

Aktuelt: NVE gir konsesjon til fire solkraftverk

Høyre vil ha mindre usikkerhet

Energipolitisk talsperson Mathilde Tybring-Gjedde i Høyre sier det nå er på tide at statsstøttemodellen blir sendt ut på høring.

– Da Høyre i regjering åpnet Utsira Nord for havvind, var planen at området skulle vært utlyst og tildelt allerede i 2023. Vi unner havvindindustrien mindre usikkerhet og færre vage planer fremover, sier hun.

Fremskrittspartiet, som lenge har vært skeptiske til flytende havvind, er også nå mer skeptiske.

– Potensielt 50 milliarder til prosjekter statsråden tror blir lønnsomme, er på ingen måte ansvarlig pengebruk, og dette er nok bare begynnelsen! Spesielt når det fortsatt resulterer i strømkostnader på det mangedobbelte av prisen på vannkraft, sier energipolitisk talsperson Marius Arion Nilsen.

Aktuelt: Raus strømstøtte får uheldige ringvirkninger, mener NVE

Aasland tror kostnadene skal ned

Strømkostnaden sammenlagt over hele levetiden til anlegget (LCOE) beregnes til 1,34 kroner per kilowattime. NVEs tidligere anslag for flytende havvind har vært på 1,17 kroner/kWh.

Til sammenligning koster vannkraft rundt 40 øre per kWh.

Energiministeren påpeker at dette er nybrottsarbeid og at det aldri er bygget ut lignende prosjekter.

– Jeg tror vi kan bringe kostnadene betydelig ned i løpet av kort tid, sier han.

All kraften går til Norge

Et mål med satsingen er å legge til rette for at norsk industri, og spesielt leverandørindustrien, får nye bein å stå på.

– Vi ønsker å være tidlig ute med å gå inn for en teknologi verden kommer til å etterspørre, sier Aasland.

Han er tydelig engasjert, og legger ikke skjul på at han virkelig brenner for flytende havvind.

– Dette er kjempemoro å holde på med, veldig spennende, sier han.

– Hver eneste produserte kilowattime fra dette området, vil gå inn i det norske kraftsystemet. Det gir oss mer fornybar energi og muligheten til å kutte klimagassutslipp.

PS! Parallelt med den flytende havvinden, arbeider regjeringen med havvindmøller som står festet til havbunnen. Det første prosjektet, Sørlige Nordsjø II, ble tildelt i mars.

Warning
Annonse
Annonse