JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«FNs atomvåpenforbud trer i kraft og Norge stikker hodet i sanden»

Fra en av mange demonstrasjoner for å bekjempe atomvåpen. ICAN har samarbeidspartnere i over 100 land. (Arkivfoto)

Fra en av mange demonstrasjoner for å bekjempe atomvåpen. ICAN har samarbeidspartnere i over 100 land. (Arkivfoto)

ICAN

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
22. januar blir atomvåpen forbudt etter internasjonal lov.

Forbudet mot atomvåpen viser hvor mye vi kan få til når vi organiserer oss og står sammen. Det store flertallet av verdens stater godtar ikke lenger den eksistensielle trusselen fra de ni statene som besitter atomvåpen. I stedet sier de tydelig ifra om at å true med masseødeleggelsesvåpen er både uakseptabelt og illegitimt.

Det gjør vi også. Fagbevegelsen har dype røtter i kampen mot atomvåpen. Kampen mot atomvåpen er også en kamp mot ulikhet, det er en solidaritetskamp mot å la noen få stater styre resten av verden med frykten for total utslettelse.

Ved bruk av atomvåpen, enten det er en villet handling eller som resultat av en ulykke, vil ingen stat eller organisasjon kunne gi nødvendig hjelp. Skadene vil være for omfattende og strålingsfaren for høy. Lidelsene og de humanitære konsekvensene vil være katastrofale.

Dessverre har Norge verken signert eller ratifisert FNs atomvåpenforbud. Ved å stå utenfor FNs atomvåpenforbud legitimerer vi at noen stater innehar masseødeleggelsesvåpen, samtidig skjermer vi atomvåpenstatene for press om å ruste ned.

Det er på tide at Norge løfter hodet opp av sanden og forholder seg til realitetene: Å true andre land med bruk av atomvåpen bidrar ikke til vår sikkerhet. Derimot utgjør disse våpnene en enorm risiko. Så lenge atomvåpen finnes er det fare for at de blir brukt. Konsekvensene vil være katastrofale.

Det er på tide at Norge tar hodet opp av sanden og støtter FNs atomvåpenforbud!

Annonse
Annonse