JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Peggy Hessen Følsviks appell 1. mai:

«For LO er ikke krisa over før alle er tilbake på jobb igjen», sier LO-lederen i sin 1. mai-tale

LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener at vi står ved et veiskille, og er sterkt bekymret for at pandemien vil endre norsk arbeidsliv.
Det er ikke nok å gjenåpne Norge, vi må gjenreise Norge, sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik i sin appell 1. mai.

Det er ikke nok å gjenåpne Norge, vi må gjenreise Norge, sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik i sin appell 1. mai.

Skjermdump fra LOs 1.mai-sending

torgny@lomedia.no

LO-leder Peggy Hessen Følsvik tok oss 40 år tilbake i tida da hun holdt 1.mai-appell under LOs 1.mai-sending.

For 40 år siden var Følsvik nyutdannet flyvertinne, hun fikk uniform, sertifikat og vingen og var klar til å erobre lufta ombord i splitter nye Dash 7-fly.

Dagen etter 1.mai, feiret hun dagen i Bodø, og noe av det første flyvertinnene i Widerøe gjorde var å danne fagforening. Da hun begynte i arbeidslivet var arbeidsmiljøloven fers, det var nytt med full lønn under sykdom og det var ikke mange årene siden 40-timers uka ble lovfestet.

Hun minnet om dette, og minnet om at dette ikke er seire som er vunnet en gang for alle. De siste åtte årene har normalarbeidsdagen, sykelønna og arbeidsmiljøloven kommet under angrep fra en regjering som ikke alltid har hatt arbeidsfolks beste i tankene.

Arbeidsgiver som ikke vil ta ansvaret

Hun tok for seg bransjer hvor arbeidsgiveren unndrar seg ansvaret med å være arbeidsgiver.

Det er i hennes gamle bransje luftfarten, drosjenæringa, men også innen skipsfart, i bygg og anlegg, i private privat helse og omsorg.

Hele bransjer bygger opp virksomheten sin slik at man kan betale minst mulig. Med ansatte med færrest mulig rettigheter.

– For LO er ikke krisa over før alle som har mistet jobben eller som har blitt permitterte er tilbake på jobb igjen. Det er viktig for familiene. For barna. For ledighet rammer ikke bare den enkelte. Den rammer hele familien. Den rammer fellesskapet, sa LO-lederen.

Hun mener at vi står ved et veiskille, og er sterkt bekymret for at korona vil endre norsk arbeidsliv.

• Med større ulikhet og forskjeller

• Mer utenforskap

• Mer useriøsitet

• At de med svakest tilknytning til arbeidslivet vil ta den tyngste børa!

Gjenreise Norge

Følsvik sa at vi må bygge et arbeidsliv hvor folk føler trygghet for jobb og inntekt, og bygge seg et liv, utvikle seg og skape verdier – sammen.

– Derfor er det ikke nok å gjenåpne Norge. Vi må gjenreise Norge. Det må være arbeidsfolks tur nå!

Hun snakket om at det er ti år siden den alvorligste terrorhandlingen på norsk jord i fredstid, om ungdommene på Utøya som ble drept fordi de bar bud om at våre verdier skal forme det norske samfunnet også i det 21. århundret.

Tilliten har fått oss gjennom krisa

LO-lederens 1. mai-tale pleier å vare i 20 minutter, men årets digitale appell varte i bare sju minutter og hun avsluttet med å snakke om tillit:

– Det er fellesskapet og tilliten som har fått oss gjennom denne krisa. Tilliten til at sjåførene får oss trygt frem til jobb og får varene frem til butikkene. Tilliten til butikkansatte, renholderne, helsearbeiderne og alle de som har stått fremst i denne pandemien. Tilliten til hverandre. Det er den tilliten, og det fellesskapet, som gjør Norge til det landet det er i dag. Det må vi ta vare på, sammen.

Warning
Annonse
Annonse