JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Landsmøte i Norsk Sykepleierforbund:

Forbundslederen i Norsk sykepleierforbund er vraket av valgkomiteen

Både lederen og nestlederen i Norsk sykepleierforbund kan bli byttet ut.
Eli Gunhild By, leder i Norsk sykepleierforbund.

Eli Gunhild By, leder i Norsk sykepleierforbund.

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

Eli Gunhild By har sagt ja til å fortsette som forbundsleder for sykepleierne. Men valgkomiteen på landsmøtet har innstilt Lill Sverresdatter Larsen som ny leder.

p

Landsmøtet starter med helsefagdag mandag, mens landsmøteforhandlingene starter tirsdag. Torsdag står valgene på dagsorden.

Kan bli vraket

Eli Gunhild By har vært forbundsleder for Norsk Sykepleierforbund siden 2011. Hun har dermed ledet forbundet i to landsmøteperioder.

Nå kan det altså bli en sorti uten at hun vil det selv.

– Jeg registrerer at jeg ikke er innstilt som forbundsleder. Men ingenting er på plass før alt er på plass. Jeg er klar til å gjøre en god jobb også på landsmøtet og ser fram til konstruktive diskusjoner, sier Eli Gunhild By til FriFagbevegelse.

Også dagens nestleder, Solveig Kopperstad Bratseth, har stilt seg til disposisjon som ny forbundsleder. Heller ikke hun er innstilt fra nominasjonskomiteen.

I stedet er Lill Sverresdatter Larsen innstilt som forbundsleder. Hun er fra Tromsø, og var den første som meldte seg på i kampen om toppvervet i forbundet. Hun er førsteamanuensis ved Universitet i Tromsø og sitter i forbundsstyret i dag.

– Jeg er glad, sier Lill Sverresdatter Larsen til fagbladet Sykepleien.

– Jeg tar innstillingen som en anerkjennelse av arbeidet jeg har gjort i mange år, og at nominasjonskomiteen ser nødvendigheten av en retningsendring og et taktskifte for Sykepleierforbundet, sier hun til fagbladet.

Hun har tidligere uttrykt at hun ønsker å løfte fagtyngden fram i organisasjonen.

p

– Sykepleierforbundet skal puste sykepleiefaglig ekspertise i alt vi gjør, har hun sagt tidligere til Sykepleien.

De øvrige lederkandidatene er fylkesleder i Oslo, Line Orlund, Liv Heidi Brattås og Gjertrud Krokaa fra Nordland.

Er en tradisjon

Får valgkomiteen det som de vil, blir det også ny nestleder i forbundet. Liv Heidi Brattås Remo er innstilt, mens Silje Naustvik er innstilt som andre nestleder. Sistnevnte er styremedlem i forbundet inneværende periode.

Kopperstad Bratseth har sagt nei til gjenvalg som nestleder og er bare aktuell som ny leder.

Norsk Sykepleierforbund skiller seg på mange måter ut som organisasjon i valgene til forbundsledelse. Forbundet har en tradisjon for å ha mange kandidater til toppledervervene. Det skjer sjelden i andre større forbund.

Eli Gunhild By har tidligere sagt til FriFagbevegelse at hun synes det er kjempebra.

– Det er et tegn på at vi er en aktiv og tydelig organisasjon for medlemmene våre. Det er nok litt annerledes enn i mange andre organisasjoner, mener Eli Gunhild By.

På landsmøtet for fire år siden var verken første nestleder, Solveig Kopperstad Bratseth, eller andre nestleder, Karen Bjøro, innstilt av valgkomiteen. Men begge ble valgt av landsmøtet.

Nominasjonskomiteens innstilling til forbundsstyret i perioden 2019–2023:

Forbundsleder: Lill Sverresdatter Larsen.

Nestleder: Liv Heidi Brattås Remo.

2. nestleder: Silje Naustvik.

Medlemmer til forbundsstyret: Kirsten Brubakk, Torbjørn Solberg, Marianne Sæhle, Gro Lillebø, Cecilie Woll Johansen, Rolf-Andre Oxholm.

Varamedlemmer til forbundsstyret i rekkefølge: Anne Margrethe Sørensen, Heidi Smestad Hvaal, Andreas Forwald, Ine Myren Nesbø, Linda Iren Mihaila Hansen, Grethe Dølbakken.

Annonse

Flere saker

Annonse