JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fellesforbundet krever svar om EØS:

Forholdet mellom Norge og EØS må utredes, krever Fellesforbundet

Forbundsstyret i Fellesforbundet ber regjeringa se nærmere på hvordan Eftas overvåkingsorgan og Efta-domstolen virker i forhold til norsk arbeidsliv.
Jørn Eggum ber nå statsminister Erna Solberg om å starte en ny utredning om Norge og EØS.

Jørn Eggum ber nå statsminister Erna Solberg om å starte en ny utredning om Norge og EØS.

Håvard Sæbø

torgny@lomedia.no

Fellesforbundet krever nå at forholdet mellom Norge og EØS skal utredes.

Forbundsstyret vedtok dette på sitt møte i dag.

Kravet om en offentlig utredning av forholdet mellom Norge og EØS fremmes i et brev som oversendes statsminister Erna Solberg.

p

– Vi må forhindre at EØS-avtalen forringer kjerneområder i den norske arbeidslivsmodellen, sier forbundsleder Jørn Eggum i en kommentar til forbundets nettsider.

Førstehånds erfaringer

Brevet kommer som et resultat av et vedtak på Fellesforbundets landsmøte i oktober i fjor. EØS-debatten preget landsmøtet, og i brevet henviser forbundet til at deres medlemmer «mer enn de fleste andre har førstehånds erfaringer med negative og positive virkninger av EØS-avtalen».

De peker også på uenigheten som deler forbundet i EØS-spørsmålet: «Det som særlig skaper sprik er om man tror at kampen mot sosial dumping kan vinnes så lenge Norge er med i EØS.»

En god europapolitikk

Landsmøtet i Fellesforbundet kritiserte i fjor høst regjeringen for ikke å utnytte de faktiske mulighetene på en langt mer kraftfull måte enn hittil. Målet med en god europapolitikk må være både å sikre Norge den beste markedsadgangen til Europa og Europas beste arbeidsliv, mener forbundet.

«Det er nå 25 år siden EØS-avtalen ble inngått. Avtalen har skapt problemer i det norske arbeidsmarkedet. Det dreier seg både om konflikter mellom norske reguleringer og EØS-retten og om sosial dumping og lavlønns-konkurranse. Samtidig har avtalen sikret vårt eksportrettede næringsliv en full og forutsigbar markedsadgang til Europa. Vi trenger derfor mer kunnskap om alternative muligheter for avtaler med EU,» mener forbundet.

Mot sosial dumping og useriøsitet

Spørsmålene Fellesforbundet vil ha svar på er hvordan norske myndigheter kan påvirke utformingen av EUs regelverk og direktiver, og om norsk myndigheter utnytter muligheten som ligger når EU-lovverket blir gjort til norsk lov og forskrifter. Forbundet stiller også spørsmål ved om Eftas overvåkingsorgan, ESA og Efta-domstolen rolle i arbeidslivsspørsmål eller om dette kan løses på en bedre måte. Det siste temaet Fellesforbundet tar opp er hvordan det organiserte arbeidslivet, tariffavtalenes betydning og tiltak mot sosial dumping og useriøsitet i Norge kan utvikles og styrkes med dagens EØS-avtale.

En opplyst debatt

Jørn Eggum sier til forbundssidene at landsmøtet verken oppfordrer til å melde seg ut av EØS eller å bli fullverdige medlemmer av EU.

p

– Det er ingen oppfordring fra landsmøtet om å gjøre det ene eller det andre. Vi vil ha alle kortene lagt på bordet. Bare slik kan vi få en opplyst debatt om hvordan vi best sikrer et anstendig arbeidsliv og et lønnsomt eksportrettet næringsliv på en gang, sier forbundslederen.

Annonse
Annonse